Kathushkine kulinárium na pokračovanie… LXXX. diel

Vlastnoručne upečený chlieb už dnes nie je žiadna špecialita. Čoraz viac ľudí siaha po receptoch starých mám, racio tipoch a po rôznych druhoch múky. Bielu nahrádza špaldová, grahamová, celozrnná. Dva recepty na domáce chlebíky sme vám už priniesli. Dnes ponúkame ďalší, do tretice najzdravší. Žiadna rýchlovka to však nebude. Základom je doma vyrobený kvások. A ten potrebuje dozrieť. Ku samotnému chlebíku sa dopracujeme o týždeň. :)

Výroba kvásku

Potrebujeme:

Niekoľko lyžíc celozrnnej žitnej múky a vodu.

Postup:

Vytvorenie kvásku trvá 4 dni. Zrieť by mal na teplom pokojnom mieste. Prvý deň ráno dáme do hrnčeka 1 PL múky a približne 2 PL čistej vody. Premiešame, prekryjeme utierkou a necháme odpočívať. Druhý a tretí deň postup zopakujeme.

Štvrtý deň ráno pridáme ďalšiu lyžicu múky, vodu podľa potreby. Premiešame, zakryjeme a večer hotový kvások použijeme na výrobu chleba namiesto droždia.

Kathushkin tip:

“Kváskom pripravený chlieb (ukážeme si ho v nasledujúcom kulináriu) je zdravší a vďaka dlhej fermentácii aj ľahšie stráviteľný. Je to ten pravý chlieb našich praprastarých mám.”

Kathushkine kulinárium nájdete už aj na Facebooku.

PS PS: Stiahnite si zdarma elektronickú kuchárku Kathushkine kulináriumTU.

Foto: Kathushka

Prečítajte si aj:

Páči sa 6 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*