Kathushkine kulinárium na pokračovanie… LV. diel

Celý december pokračujeme v predstavovaní makrobiotického vianočného menu.
Kapustnica nesmie chýbať na štedrovečernom stole v mnohých kútoch Slovenska. Dnes sa ju naučíme pripravovať trošku inak. Možno osloví aj tých, ktorí na Vianoce podávajú šošovicovú, hubovú či rybaciu polievku. :)

Vianočná kapustnica

Potrebujeme:

200 g kyslej kapusty, 1/2 kalerábu, 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 cibuľu, kúsok zeleru, 1 pór, 1,5 l zeleninového vývaru, 5 PL sezamového oleja, štipku soli, štipku rasce, štipku červenej papriky, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL ryžovej alebo špaldovej múky na zahustenie, 50 g údeného sójového syra tempeh.

Postup:

Pór pozdĺžne rozkrojíme a dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Bielu časť nakrájame na jemné prúžky a zelenú na širšie, asi 2 cm široké pásiky. Koreňovú zeleninu a kaleráb očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

Do kastróla dáme olej, cibuľu, zelenú časť póru a nastrúhanú zeleninu. Zalejeme troškou vývaru, pridáme štipku soli, rascu a červenú papriku a dusíme do zmäknutia. Kyslú kapustu nakrájame na jemno. Pridáme k zelenine.

Dolejeme zvyšok zeleninového vývaru a ochutíme sójovou omáčkou. Privedieme do varu a zahustíme múkou. Nakoniec na jemnou strúhadle nastrúhame tempeh a pridáme do polievky. Zároveň pridáme aj najemno nakrájanú bielu časť póru. Polievka má príjemne kyslastú chuť.

Ilustračné foto: Oslavuj.sk

Kathushkin tip:

Syr Tempeh je sójový výrobok, ktorý sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov, ktoré sú naočkované ušľachtilou plesňou. Táto pleseň zaručuje obsah vitamínu B, ktorý je nevyhnutný pri vegánskej diéte. Používa sa ako náhrada mäsa. Na trhu existuje v niekoľkých formách – prírodný, údený, vyprážaný a marinovaný.“

Prečítajte si aj:

Páči sa 5 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*