Veľkonočné recepty

Balkánska gibanica

Porcia na malý (polovičný) vysoký plech

Suroviny: 1 lístkové cesto, pol kila tvarohu, 1 kyslá smotana, 3 vajcia, 3 polievkové lyžice oleja, soľ, sušený kôpor, 1 kávová lyžička sušeného cesnaku

Postup: Najprv si pripravíme plnku. Tvaroh zmiešame so smotanou, vajíčkami a dvomi lyžicami oleja. Jemne osolíme a dochutíme kôprom. Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme do rozmerov o trochu väčších ako je plech, aby sme pokryli aj okraje. Plech opláchneme studenou vodou. Uložíme prvý plát cesta. Nalejeme plnku a rovnomerne rozotrieme do strán. Prikryjeme druhým plátom cesta. Okraje oboch plátov ciest jemne spojíme. Povrch popicháme zľahka vidličkou. Lyžicu oleja zmiešame so sušeným cesnakom a potrieme tým povrch cesta. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Po 15 minútach znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme na strednom rošte približne ďalších 30 minút. Podávame s čerstvou zeleninou – uhorkami, paradajkami, paprikou, prípadne s olivami.

Špenátová polievka

Suroviny: 1 menšiu cibuľu, olej, hladkú múku, 2 litre vody, zeleninový bujón, špenátové pyré, 4 strúčiky cesnaku, best online casino šľahačkovú smotanu, vajce, na dochutenie vegetu, resp. soľ a čierne mleté korenie.

Postup: Na tuku osmažíme nadrobno posekanú cibuľku do sklovita. Pridáme podľa potreby pár lyžíc múky a počas miešania necháme zápražku jemne zhnednúť. Zalejeme vodou, rozmiešame a pridáme bujón. Povaríme. Pridáme špenátové pyré a povaríme. Strúčiky cesnaku očistíme a pretlačíme do polievky. Na záver polievku zjemníme šľahačkovou smotanou, v ktorej sme rozmiešali jedno celé vajce. Podľa chuti dokoreníme. Podávame s hriankami.

Jarná nátierka

Suroviny: jedno maslo, dve vajíčka, 1 mrkva, pažítka, žerucha, mäkký syr v črievku (nemusí byť), lyžica horčice, lyžička citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Do nádoby dáme maslo a syr a necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Vajíčka uvaríme natvrdo, rozkrojíme na štvrtinky a pretlačíme ich cez lis na cesnak do nádoby. Pridáme najemno postrúhanú mrkvu, nadrobno nasekanú pažítku a žeruchu. Všetko dobre premiešame a dochutíme horčicou, citrónom, soľou a mletým čiernym korením. Podávame na pečive s čerstvou zeleninou.

Tip: Žerucha siata obsahuje množstvo vitamínu C a železa. Navyše táto jemne štipľavá rastlinka čistí krv. Vypestujeme si ju za pár dní sami doma počas celého roka. Do malej misky vložíme namočenú vatu a husto posypeme semienkami žeruchy. Vatu udržiavame vlhkú, nie mokrú. Po týždni už môžeme konzumovať výhonky. Kúpite v predajniach so semenami a osivom.

Foto: Oslavuj.sk

Páči sa 6 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*