V čokoládovom nebi

Čoko, čoko, čokoláda, každý chlap aj dievka má ťa rada… aj takúto rýmovačku sme si už ako deti rozprávali vždy, keď sme nemohli odolať dobrej čokoládovej pochúťke. Skúste byť teraz sami čokoládovými kúzelníkmi vo svojej kuchyni. Tieto recepty si vychutnáte na Valentína s milovanou osobou, potešíte nimi svojich potomkov na Deň detí, či urobíte radosť hocikedy každému maškrtnému jazýčku, ktorý čokoládu nikdy neodmietne.

Čokoládová torta

Prišiel deň „D“ a vy chcete potešiť oslávenca, ale aj ostatných niečím lahodným. Poznáte už všetky staré recepty naspamäť a láka vás vyskúšať niečo nové? Použite svoju fantáziu a pripravte si jedinečnú čokoládovú tortu. Na chvíľu skúste na všetko zabudnúť, nalaďte sa príjemnou hudbou a nechajte sa uniesť rozprávkovou chuťou čokoládovej torty, ktorú dokážete pripraviť aj vy pomocou nasledujúceho receptu.

čokoládová torta Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 1 šálku cukru, 1 lyžičku prášku do pečiva, ½ lyžičky sódy, 2 lyžičky vanilkovej esencie, 150 ml kyslej smotany, 175 g čerstvého masla, 1/3 šálky kakaa a 2 vajíčka na prípravu cesta.
Na prípravu tortovej polevy potrebujeme:   175 g čokoládových rozpustných kúskov, 75 g čerstvého masla, kukuričný/zlatý sirup,           ½ šálky kyslej smotany, 1 lyžičku vanilkovej esencie, 300 g práškového cukru.

Postup: Všetky suroviny na cesto zmixujeme a rozdelíme do 2 tortových foriem. Necháme ½ hodiny piecť na 180 stupňov, tak budú tortové korpusy hotové.
Potom sa venujeme poleve. Všetko rozmixujeme a necháme chvíľu odstáť. Na 1. korpus roztrieme tretinu polevy, prikryjeme 2. korpusom a rozotrieme druhú tretinu polevy. Nakoniec po všetkých bočných stranách rozotrieme ešte zvyšnú polevu a prípadne ozdobíme podľa vlastného vkusu niečím, čo sa hodí na danú príležitosť, napríklad marcipánovými kvietkami.

Čokoládovo-tvarohová torta

Každá príležitosť vytvára svoje čaro. Vykúzlime vlastnými rukami malý chutný zázrak, ktorému neodolá nikto. Je jednoduché niečo kúpiť, ale vytvoriť zložitejšie, no o to viac sa to cení. Skúste podarovať blízkemu namiesto bonboniéry práve čokoládovo-tvarohovú tortu. Bude to originálnejšie, nápaditejšie, darujete niečo zo seba.

Potrebujeme: 125 g hocijakých sušienok, 1 polievkovú lyžicu kakaa, 50/60 g čerstvého masla na prípravu cesta.
Na prípravu plnky potrebujeme: 100 g krémového tvarohu, 150 g cukru, 1 lyžicu pudingu, 3 celé vajíčka a 3 žĺtky, 150 ml kyslej smotany, 1 lyžičku kakaa, 170 g horkej čokolády + ¾ tabuľky čokolády na polevu.

Postup: Suroviny, ktoré použijeme na cesto, rozdrvíme, zmiešame a vložíme do tortovej formy. Korpus nepečieme, ale vložíme do chladničky.
Nasleduje príprava plnky. Rozmixujeme tvaroh, pridáme cukor, puding, 3 vajíčka a osobitne ešte 3 žĺtky. Pre lepšie zvýraznenie chuti tvarohu pridáme kyslú smotanu. Osobitne si pripravíme trošku horúcej vody, v ktorej rozmiešame lyžičku kakaa a pridávame do plnky. 170 g horkej čokolády necháme rozpustiť, a potom chvíľu odstáť, aby nebola horúca a vmiešame taktiež do plnky. Celú pripravenú zmes nalejeme do tortovej formy na sušienkový základ. Formu obalíme alobalom a uložíme do pekáča s horúcou vodou. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov. Torta je hotová vo chvíli, keď sa začne alobal odlepovať. Trvá to približne 45 minút až hodinu. Presunieme upečenú tortu na tanier a rozpustenú čokoládu nalejeme na vrch torty.

Nenáročný čokoládový koláčik

Čas nám niekedy beží ako splašený kôň, nemáme ho veľa, a preto sa snažíme šetriť si ho. Recept, ktorý vás čaká, má jednoduchú a rýchlu prípravu. Jedinečnosť tejto čokopochúťky sa skrýva v horkej čokoláde. Tá spôsobuje bdelosť, čo ocenia hlavne pracujúci. Čokoládka je zdrojom dobrej nálady a v recepte je jej dosť na to, aby nám pomohla navodiť si pozitívny pohodový pocit spokojnosti. Tak načo ešte čakáte? Hor sa na prípravu!

nenáročný koláčik Potrebujeme: 350 g horkej čokolády, 375 g čerstvého masla, 4 vajíčka, 1 lyžička vanilkovej esencie, 1 lyžička soli , 350 g kryštálového cukru, 225 g hladkej múky,  100 g rozpustných kúskov bielej čokolády, 100 g rozpustných kúskov hnedej čokolády.

Postup: Najprv si rozpustíme 350 g horkej čokolády, k nej pridáme maslo, vajíčka, lyžičku vanilkovej esencie. Na zmiernenie sladkosti pridáme lyžičku soli. Potom už pridávame cukor, hladkú múku a rozpustné kúsky oboch druhov čokolády. Všetko premiešame. Pekáč zvnútra vystelieme alobalom. Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov. Hotový koláčik môžeme potrieť rozpustenou čokoládou.

Chrumkavé čokohrudky

Dennodenne si rôzne dopĺňame našu energiu. Varíme pre seba i rodinu. Väčšinou si však ukuchtíme niečo extra až v nejaký mimoriadny deň, keď nás čaká netradičná udalosť. Urobme si z obyčajného dňa jedinečný už malou sladkosťou. Tyčinku Mars poznáte azda všetci a mnohí ju milujú kvôli naťahujúcemu sa karamelu, s ktorým čokoládka tvorí výbornú kombináciu. Vedeli ste, že v roku 1993 štyria Briti prežili šesť dní v zasneženej divočine Kaukazu vďaka trom tyčinkám Mars? Oslaďte si život aj vy hrudkami z tejto tyčinky. Pochrumkajte si na tejto sladkej dobrote. Neoľutujete!

Potrebujeme: 4 malé 50 gramové tyčinky Mars, 50 g čerstvého masla, 70 g kukuričných lupienkov (2 a pol šálky).

Postup: Čokoládové tyčinky necháme spolu s maslom rozpustiť. Do rozpustenej zmesi vsypeme kukuričné lupienky. Pripravíme si papierové košíčky, do ktorých potom naservírujeme sladkú pochúťku. Po vychladnutí vložíme ešte na hodinku a pol do chladničky.

Čokosušienky

Nech sme kdekoľvek o akomkoľvek čase, „mlsné jazýčky“ si nosíme stále so sebou. Stačí jedna myšlienka na niečo dobré. Je úplne jedno, čo momentálne robíme alebo nerobíme, ak sa náš jaýček rozhodne pre sladké, málokedy dokážeme odmietnuť. A prečo aj? Žijeme iba raz, a preto je dôležité si dopriať to, čo nám prináša radosť v akejkoľvek podobe. Ak máte aj momentálne na niečo sladučké chuť, treba na diétu či čas a iné dôvody zabudnúť a urobiť si čokosušienky.

čokosušienky Potrebujeme: 125 g čerstvého masla, 125 g cukru (75 g hnedého + 50 g bieleho kryštálového), 150 g hladkej múky, 30 g kakaa, 1 lyžičku sódy, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku vanilkovej esencie, 1 vajíčko, 2 balíčky rozpustných kúskov čokolády.

Postup: Najprv necháme rozpustiť čokoládu. Maslo, cukor a lyžičku vanilkovej esencie osobitne rozmixujeme. Potom pridáme rozpustenú čokoládu, do ktorej pridáme studené vajce z chladničky. Následne pridávame múku, kakao a sódu, ktoré sme si tiež osobitne rozmiešali. Nakoniec pridávame rozpustné kúsky čokolády. Zoberieme si veľkú lyžicu alebo dávkovač na zmrzlinu a na pekáč vyklopíme postupne každú dávku. Necháme piecť v rozohriatej rúre na 180 stupňov.

Varená čokoláda s rumom

horúca čokoláda Už sa vás pomaly zmocňuje únava, ale predsa by ste si ešte čosi dobré vychutnali pred spaním? Určite existuje more možností, ale ja vám ponúkam zaručene jednu z najlepších. Možno ste už počuli o „stimulante pre lepší spánok“, ktorým je jednoznačne sladučká čokoláda v akejkoľvek podobe. Obohaťte sa o pôžitok z chuti, veď dokonca čokoláda je na zuby menej škodlivá ako väčšina iných cukrárskych výrobkov. Takže si bez výčitiek môžete osladiť svoje sny.

Potrebujeme: 1 šálku plnotučného mlieka, pol tabuľky horkej čokolády, 2 alebo viac kúskov celej škorice, kvapku rumu, med alebo hnedý cukor, vanilkovú esenciu.

Postup: Polovicu čokolády nalámeme do zohrievajúceho sa mlieka. Pridáme kvapku rumu. Dochutíme hnedým cukrom alebo medom, vanilkovou esenciou a pridáme polámané kúsky škorice podľa chuti. Necháme chvíľku povariť, potom škoricu vytiahneme a horúci nápoj môžeme podávať.

Zdroj: TV relácie Niggely Lawson

Foto: www.sxc.hu

Páči sa 10 ľuďom.


2 komentárov k článku V čokoládovom nebi

  1. Kornélia Harachová

    Prečo to všetko nemôžem?

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*