Tradičné veľkonočné recepty

vajíčka Každá domácnosť má svoje veľkonočné „know how“, čo sa týka zvykov i veľkonočných jedál. My sme objavili, čo tieto tradičné recepty spája. Prosté vajíčko. Už u starých Slovanov boli vajcia považované za obradné jedlo, ktoré symbolizovalo plodnosť, nový život a nový začiatok. Na Veľkú noc sa jedia natvrdo uvarené, no pripravujú sa z nich i tradičné „obradové“ jedlá.

Recepty na 3 z nich vám práve prinášame:

Veľkonočný syrek (hrudka)

Toto typicky východoslovenské veľkonočné jedlo je jednoduché na prípravu a mnohí si bez neho Veľkú noc predstaviť naozaj nevedia.

Potrebujeme:

12 vajec, 1 liter mlieka, 1 čajová lyžička soli, mleté čierne korenie, gázu.

Postup:

Vajíčka rozhabarkujeme v mlieku, osolíme, okoreníme a dáme variť na mierny plameň, aby mlieko nepriháralo. Postupne sa začne vytvárať zrazenina. Ešte krátko povaríme. Hrniec odstavíme a zmes vlejeme do gázy, ktorú poriadne vyžmýkame a vyformujeme do hrudky, vytvoríme na nej uzol a zavesíme, aby odtiekla prebytočná tekutina.

fašiangové dobroty Veľkonočná baba

Zmes údeného mäsa, klobásokpečiva v podobe slaného koláča naplní nejeden, pôstom potrápený, žalúdok.

Potrebujeme:

10 rohlíkov alebo žemlí, 300 – 400 g údeného mäsa, 1 – 2 klobásky, 1 väčšiu cibuľu, 6 vajec, mlieko, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, vegetu.

Postup:

Do väčšej misky dáme na kocky nakrájané pečivo a polejeme ho trochou mlieka, nech sa napije. Mlieka nesmie byť veľa, zmes by bola príliš riedka. Nadrobno narežeme uvarené údené mäso, klobásu a cibuľu. Do zmesi pridáme žĺtka, korenie a petržlenovú vňať. So soľou opatrne, údené mäso a klobásky sú slané dosť. Bielka vyšľaháme a pridáme k mase, poriadne premiešame a dáme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 175 – 200 stupňov približne 45 minút.

mazanec Veľkonočný mazanec

Tradičným veľkonočným koláčom je mazanec.

Potrebujeme:

100 g masla, 400 g polohrubej múky, 70 g krupicového cukru, 20 g droždia, 3 žĺtky, 2 dl mlieka, 1 vanilínový cukor, štipku soli, hrozienka, lupienky mandlí, vajíčko na potretie.

Postup:

Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka s troškou cukru a necháme vykysnúť kvások. Do misky preosejeme múku a pridáme štipku soli. V inej nádobe vyšľaháme vajíčka, maslo, cukor a vanilínový cukor. Túto zmes spolu s kváskom pridáme k múke a vymiesime cesto. Do cesta vmiešame sparené hrozienka a mandľové lupienky. Necháme hodinu vykysnúť. Vypracujeme bochník, ktorý položíme na vymastený plech. V strede urobíme rez v tvare kríža. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami a necháme ho ešte kysnúť. Pečieme približne 35 – 40 minút pri 160 stupňoch.

PS PS: Ktoré veľkonočné jedlo nesmie chýbať na vašom sviatočnom stole?

Foto: Lucik, www.sxc.hu

Zdroj: Domacnost.sme.sk/, Casopisimidz.sk

Páči sa 8 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*