Tekvice na halloweenovský spôsob

Oranžová tekvica na sladko i slano je v tomto predhalloweenovskom období chutná a zdravá zmena. Vyskúšajte recepty, ktoré sme za vás otestovali a možno si túto novinku zaradíte do jedálnička aj počas celého roka.

tekvicová polievka Tekvicová polievka

Potrebujeme: 1 tekvicu Hokkaido alebo ½ oranžovej tekvice, 3 zemiaky, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, zeleninový bujón

Postup: Tekvicu rozpolíme, olúpeme, vyberieme jadierka a vlákna. Dužinu si opláchneme a nahrubo posekáme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme v hrnci na rozohriatom masle. Pridáme tekvicu, zemiaky a cesnak. Zalejeme vodou tak, aby boli ingrediencie ponorené. Pridáme zeleninový bujón, soľ a korenie. Pod pokrievkou varíme približne 30 minút, kým zemiaky nezmäknú. Polievku nalejeme do kuchynského robota, alebo ručným mixérom dohladka rozmixujeme. Vlejeme späť do hrnca, pridáme muškátový oriešok a dochutíme. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju trochou mlieka, prípadne vody. Podávame v miskách dozdobené parmezánom, tekvicovými jadierkami alebo opečeným chlebom nakrájaným na kocky.

Ryža s cuketou a tekvicou

ryža so zeleninkou Potrebujeme: 200 g ryže, ½ cukety, 1 menšiu tekvicu Hokkaido, 1 menšiu mrkvu, šálku sterilizovanej alebo mrazenej kukurice, olivový olej, soľ, korenie, sójovú omáčku

Postup: Ryžu si uvaríme podľa návodu. Zeleninu očistíme, z tekvice odstránim okrem šupy aj jadierka a vlákna. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a na ňom si opražíme nakrájanú mrkvu, cuketu, tekvicu a kukuricu. Zeleninku osolíme, okoreníme, ochutíme sójovou omáčkou a nemusíme sa báť použiť i bylinky. Podlejeme trochou vody a dusíme domäkka. Ak však chceme zachovať v zelenine čo najviac vitamínov, nenecháme ju dusiť príliš dlho. Na tanier si dáme kôpku ryže, na ňu pridáme porciu zeleniny. Dozdobíme čerstvou bazalkou, mätou, syrom, jednoducho, možností je veľa.

Tip: Kombinovať môžeme aj iné druhy zeleniny, napríklad hrášok, paradajky, papriku.

cookies Tekvicové cookies

Potrebujeme: 1 hrnček rozmixovanej oranžovej tekvice, 1 vajíčko, 1 hrnček kryštálového cukru, 6 lyžíc oleja, 1 vanilkový cukor, 1 čajovú lyžičku škorice, ½ čajovej lyžičky soli, ½ balíčka prášku do pečiva, 2 hrnčeky hladkej múky, 1 čokoládu posekanú na menšie kúsky

Postup: Rúru si predhrejeme na 180  ̊C. V miske si zmiešame tekvicu s vajíčkom, cukrom a olejom. Ďalej pridáme soľ, škoricu, vanilkový cukor. Múku premiešame s práškom do pečiva a pridáme k tekvicovému základu. Do cesta primiešame čokoládové kúsky. Ak sa nám zmes zdá príliš riedka, pridáme múku. Na plech si dáme papier na pečenie a lyžicou tvarujeme malé kolieska. Pečieme v rúre 13 až 15 minút. Z tejto dávky upečieme približne 18 cookiesov.

Foto: Lucik

Páči sa 13 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*