Talianske recepty

Možno ste sa už stretli s informáciou, že Taliani sú v otázkach svojej gastronómie konzervatívni. Svoje recepty ani rokmi neobohacujú o nové ingrediencie. Mojím cieľom nie je priniesť stopercentne pravé talianske menu. Preto radšej skutočnému Talianovi tieto recepty čítať nedávajte ;) . Predsa len, sú tak trošilinku poslovenčené.

Nápoje:

Červené víno – Chianti

Korenené víno – Vermut

káva – presso, frappé, kávovinové nápoje

Ľadové čaje – vhodné počas teplého obdobia aj ako náhrada za kávu

Jedlo:

Paradajky s mozzarellou

(6 porcií)

Suroviny: 6 paradajok, 20 – 30 dg mozzarelly (dá sa nahradiť neúdenou slovenskou parenicou), olivový olej, čerstvá bazalka (môže byť aj sušená), 1 – 2 strúčiky cesnaku, soľ

Postup: Paradajky aj syr nakrájame na tenké kolieska. Do oleja vmiešame pretlačený cesnak a soľ, prípadne sušenú bazalku. Dobre vymiešame. Na tanier vrstvíme paradajky a mozzarellu a jednotlivé vrstvy vždy pokvapkáme ochuteným olejom. Ak máme čerstvú bazalku, lístočky natrháme a jemne vrstvíme. Dáme aspoň na hodinu do chladu. Podávame samostatne alebo s pečivom.

Tip: paradajky pustia po čase veľmi chutnú šťavu, preto zvoľte väčší tanier alebo misu. Nezabudnite paradajky pred krájaním zbaviť tvrdej zelenej časti – obsahuje škodlivé látky a je to neestetické.

Capriccioso šalát

(6 porcií)

Suroviny: 1 konzerva tuniaka v oleji (kúsky), 1 malá konzerva sardelových rezov (ančovičky), 6 natvrdo uvarených vajec, 1 balík olív bez kôstky (čierne alebo zelené podľa chuti), 1 hlávka ľadového šalátu, 1 hlávka kučeravého šalátu (lollo rosso), 10 dg sušených paradajok naložených v oleji, 20 dg sherry paradajok

Zálievka: šťava z tuniaka aj zo sardeliek, cukor podľa chuti, citrónová šťava podľa chuti, 1 lyžička plnotučnej horčice, mleté čierne korenie

Postup: všetku zeleninu dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Každú porciu robíme osobitne na tanier. Natrháme kúsky šalátov a rozložíme na tanier. Na to rozdelíme kúsky tuniaka. Sherry paradajky rozkrojíme na polovičky a naservírujeme na tanier. Na každý tanier vložíme jedno vajce rozkrojené na štyri časti. Olivy nakrájame na kolieska a rozsypeme po tanieri. Sušené paradajky aj ančovičky nakrájame na malé kúsky alebo pásiky a posypeme povrch taniera. Zálievku si vymiešame, mala by mať sladkokyslú chuť. Pokvapkáme ňou každý tanier.

Podávame s ciabbatou.

Domáca ciabatta

Odporúčam už hotovú múčnu zmes, do ktorej už pridáte len vodu. Výhodou je, že nemusíte vlastniť domácu pekárničku na chlieb. Ciabattu pečiete podľa návodu v rúre.

Bylinkový chlieb a tyčinky

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 2 vrecká sušeného droždia, 1 polievková lyžicu cukru, 1 polievkovú lyžicu soli, 2 polievkové lyžice octu, 500 g nízkotučného tvarohu, 1 viazanička petržlenovej vňate, 100 g sušených paradajok v oleji, 150 ml teplej vody

Postup: Olej z paradajok zlejeme do pohára a necháme odkvapkať, (olej si necháme). Zmiešame obe múky, primiešame droždie, cukor a soľ. Pridáme dve lyžice oleja z paradajok, ocot, tvaroh a 150 ml teplej vody. Spracujeme na hladké pružné cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť 30 minút na teplom mieste. Paradajky nasekáme, umytú a osušenú petržlenovú vňať tiež a oboje primiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve časti. Z jednej polovice na pomúčenej doske vytvarujeme bochník. Druhú časť rozvaľkáme, rozrežeme na pásiky, ktoré spracujeme poskrúcaním do tyčiniek. Bochník aj tyčinky presunieme na papierom vystlatý plech, prikryjeme a necháme ešte 10 minút kysnúť. Vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečieme. Tyčinky budú hotové o 10 – 15 minút. Bochník potrebuje 30 – 40 minút. Po vybratí z rúry prikryjeme vlhkou utierkou a necháme vychladnúť.

Dip di pomodoro

Suroviny: pol litra paradajkového pyré, konzerva ošúpaných krájaných paradajok, balík zelených olív bez kôstky, čerstvá bazalka, strúčik cesnaku, 1 PL kryštálového cukru, štipka soli, 1 PL sušeného oregana

Postup: olivy scedíme a nadrobno nakrájame. Do misy vlejeme paradajkové pyré a nakrájané paradajky, pridáme olivy, za hrsť nasekanej bazalky, pretlačený cesnak, cukor a oregano. Všetko dobre premiešame, necháme prejsť chuťami a prípadne dosolíme.

Tip: do dipu môžete pridať aj lyžicu olivového oleja.

Ochutený olivový olej

Suroviny: 2 dl kvalitného olivového oleja, 6 veľkých strukov cesnaku, pol zväzku čerstvej petržlenovej vňate, citrónová šťava z polovice citróna, soľ (nemusí byť)

Postup: Do väčšej misky nalejeme olej a pretlačíme doň cesnak. Petržlenovú vňať opláchneme a najemno nasekáme. Pridáme do oleja spolu s citrónovou šťavou. Môžeme posoliť. Dobre premiešame. Dôležité je, aby ochutený olej postál cez noc v chladničke. Suroviny sa vzájomne prestúpia a vznikne tak exkluzívna chuť. Podávame s pečivom – ciabattou a tyčinkami, ktoré si do oleja namáčame.

Prosciutto so žltým melónom

Suroviny: 15 dg prosciutta, 1 zrelý žltý melón

Postup: žltý melón prerežeme na polovicu a zbavíme jadierok aj šupy. Nakrájame na kúsky a obalíme ich prosciuttom. Kúsky môžeme napichnúť na špáradlo, podávame na tácni.

Toto tiramisu by sa dalo nazvať aj dva v jednom. Spodok totiž tvorí kokos a ananás. Vrch je klasický kávový.

Tiramisu

Suroviny: 350 ml vychladenej kávy (350 ml vody + 9 kávových lyžíc instantnej kávy), 250 ml vaječného likéru, 400 g piškót (môžu byť okrúhle aj dlhé), 75 g kryštálového cukru, 500 g mascarpone (môže byť aj jemný tvaroh), neosladené kakao na posypanie

Postup: v miske zmiešame kávu so 175 ml likéru. Piškóty namáčame do tekutiny a vlhké, nie rozmočené ukladáme na dno sklenenej misy (tortovej nádoby a i.). Tvaroh alebo mascarpone vyšľaháme s cukrom a zvyšným likérom. Vrstvíme na piškóty. Pokračujeme s vrstvením piškót a krému. Misu zakryjeme a necháme na noc v chladničke. Pred podávaním posypeme tiramisu kakaom cez sitko v rovnomernej vrstve.

Foto: Oslavuj.sk, www.sxc.hu


Páči sa 6 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*