Špenátová roláda

Na Zelený štvrtok sme pre vás pripravili špenátovú roládu. Svojou sviežou farbou a lahodnou chuťou je vhodná aj na akékoľvek iné gurmánske hody.

Potrebujeme:

Na cesto: 400 g mrazeného špenátu (pretlak), 3 vajcia, 120 g polohrubej múky, 2 polievkové lyžice oleja,
2 strúčiky cesnaku, 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva, soľ

Na plnku: 150 g nátierkového masla, 50 g roztierateľného syra v črievku, 50 g nastrúhaného syra (emental, eidam alebo syr s modrou plesňou), cca 10 – 15 dg na plátky nakrájanej šunky alebo údeného lososa, kapiu, cibuľku, cesnak, (podľa chuti sušené paradajky, olivy a pod.)

Postup:

Špenát rozmrazíme a vodu zlejeme. Pridáme žĺtky, ochutíme soľou, cesnakom, premiešame. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Zľahka premiešame a dáme piecť na plech (40 x 30 cm) s papierom na pečenie. Pečieme asi 12 min. na 180°C. Ešte horúce upečené cesto zrolujeme spolu s papierom do rolády a necháme vychladiť. Po vychladení stiahneme z rolády papier a natrieme plnkou:
Maslo, syry, nakrájanú kapiu, cibuľku a pretlačený cesnak zmiešame a natrieme na vychladnutý korpus. Na to uložíme šunku alebo údený losos a zvinieme. Dáme do chladničky stuhnúť. Trochu plnky si odložíme bokom a po stuhnutí rolády ju ňou ozdobíme a posypeme nastrúhaným syrom. Roláda poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči.

Foto: Ivan Kostitras

Prečítajte si aj:

Páči sa 8 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*