Špeciálne čajové recepty na počesť výročia 17. novembra

Sviatok pre väčšinu Slovákov znamená ráno si dlhšie pospať a celý deň môcť ostať doma. Často je to iba deň voľna, keď sa nezamýšľame nad tým, prečo vlastne to voľno máme. Vieme povedať, čo sa v daný deň odohralo, poznáme to z dejepisu či z vlastných minulých skúseností v prípade čerstvých sviatkov. Mnohí z nás však neoslavujeme, máme iba leháro, sobotu v strede týždňa. Každodenná rutina nás tak zaťažuje, že často neoslavujeme možno iba preto, že sa nám nechce. A pritom by stačilo zopár gest, zopár myšlienok venovaných téme a hneď je sviatočná nálada vykúzlená. Oslavovať sa dá aj netradičnými a pohodlnými spôsobmi.

čierny čaj Minulý rok, na 20. výročie pádu komunizmu a začiatku našej politickej slobody, som v čajovni Smallvill v Košiciach organizovala spomienkový čajovnícky program. V prvom rade pozostával zo špeciálnych čajových zmesí, vymyslených priamo na počesť tohto veľmi dôležitého a často nedoceneného sviatku. Každú hodinu sa štrngalo kľúčikmi a púšťal sa blok dobových pesničiek od rôznych interpretov, ktorí umelecky prispeli k pádu železných múrov v prvom rade v našich hlavách. Ivo Hoffman, Jaro Filip, Richard Müller, Tublatanka a iní nezabudnuteľní interpreti sa nečakane zžili s čajovým prostredím a vytvorili príťažlivú a útulnú atmosféru neviazaného spomínania pri dúšku zdravého čaju. Nové zmesi, exkluzívne podávané v tento jediný deň, mali celkom pekný úspech. Preto vám teraz prinášame ich recepty. Podobným spôsobom si môžete na tento dôležitý sviatok nenútene zaspomínať aj vy.

Pád komunizmu

Silný ako nový začiatok a prebudenie do nového dňa.

Prísady: čierny čaj Pu-erh, Indická bylina Brahmi, čakanka lekárska, škorica, ajurvédska zmes massala (známa pre prípravu čaju Yogi), čili prášok alebo celé čili papričky

Príprava: Hlavnou prísadou tejto čajovej zmesi je čaj pu–erh. Ten najprv vylúhujeme podľa tradičného postupu. Keďže sa táto zmes vyznačuje silou, ktorá dokáže pomôcť zvrhnúť hoc aj totalitný režim, môžeme Pu-erh jemne prelúhovať. Čiže obvyklé čajové množstvo zalejeme vriacou vodou a necháme ho lúhovať 6 – casino online 8 minút. Po 4 minútach môžeme pridať Brahmi a čakanku lekársku, z oboch iba po štipke, keďže ide o pomerne horké bylinky. Pekne zamiešame a pridáme škoricu, massalu a čili papričky a necháme lúhovať ešte 2 minútky, potom scedíme. Čaj je dobrý, keď nám silná aróma udrie do nosa a už aj prvý dúšok prebudí a zmobilizuje k činom.

Poznámka: Bylina

Brahmi, latinským názvom Bacopa Monnieri, je indická rastlina s povzbudzujúcimi účinkami. Samostatne je pomerne nedostupná v našich bylinkárskych obchodíkoch. Najjednoduchšie si ju obstaráte v podobe zmesi s čakankou lekárskou ako takzvanú ajurvédsku kávu. Táto zmes sa k Pu-erhu chuťovo veľmi hodí.

Nežná revolúcia

vanilka Nežný čaj, na ktorý sa nezabúda ani po rokoch. Zahreje po dlhom postávaní na námestiach.

Prísady: japonský zelený čaj Bancha, jemný biely čaj Pai Mu Tan, šípky, klinčeky, kardamón, pomarančová kôra, vanilka

Príprava: Japonský zelený čaj a biely čaj pripravíme zvlášť podľa ich pôvodného postupu. Zelený čaj spolu so všetkými prísadami (okrem bieleho čaju) zalejeme 70 stupňovou vodou a necháme lúhovať približne 2 – 3 minúty. Biely čaj zalejeme 60 stupňovou vodou a necháme lúhovať maximálne 2 minúty. Tieto zmesi po precedení zlejeme dokopy v pomere 1:1 a necháme odstáť 5 minút. Následne môžeme podávať.

Chuť slobody

Čaj sladký ako sloboda sama…

kvet jazmínu Prísady: čínsky červený čaj Hong Cha, lupienky ruže, kvet jazmínu, ibištek, šípky, ostružinové listy, marócka mäta Nana, trstinový cukor

Príprava: Červený čaj je vlastne čierny čaj, iba sa v Číne takto nazýva kvôli sfarbeniu nálevu. Takže čaj pripravíme ako klasický čierny čaj (90 stupňová voda, 3 minútky). Ostatné prísady pridáme buď k čajovej zmesi a lúhujeme všetko spolu 3 minúty. Alebo ingrediencie pridáme už do vylúhovaného čaju podľa toho, akú silnú arómu chceme dosiahnuť. Cukrom podľa chuti dosladíme na záver.

Mottom celej akcie bolo: Pamätaj dňa, keď sa rodila tvoja sloboda… Tieto čajíky vám to svojimi názvami, hrejivým hladením chuťových buniek a dodaním vnútornej sily určite pripomenú a sviatok boja za slobodu a demokraciu tento rok neostane bez povšimnutia.

Foto: www.sxc.hu

Páči sa 8 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*