Špaldový chlieb

Chrumkavý domáci chlebík v netradičnom tvare.

Obtiažnosť prípravy: ľahká
Doba prípravy: asi 35 minút
Doba pečenia: asi 10 + 10 minút
Vystačí na: 4 kusy

Potrebujeme:

Na cesto: 400 g celozrnnej špaldovej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 1 zarovnanú KL soli, 1 zarovnanú PL cukru, 125 g tvarohového bylinkového syra, 3 PL oleja, 200 ml vlažnej vody

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)

Postup:

1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme syr, olej a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

2. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a ostrým nožom rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 240 °C
Teplovzdušná rúra: 220 °C
Plynová rúra: stupeň 5
Doba pečenia: asi 10 minút

3. Po 10 minútach znížime teplotu a chlieb dopečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 10 minút

4. Chleby necháme vychladnúť.

TIPY: Pečivo môžeme posypať napríklad ľanovými alebo sezamovými semienkami, rascou a hrubozrnnou soľou.
V prípade potreby je možné chlieb aj zamraziť.

Prečítajte si aj:

Páči sa 3 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*