Slané sušienky

Chrumkavé sušienky so semiačkami k vínku, pivku i horúcemu čaju s medom.

Obtiažnosť prípravy: ľahká
Doba prípravy: asi 35 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 40 kusov

Potrebujeme:

Na cesto: 150 g celozrnnej múky, 150 g hladkej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 1 zarovnanú KL soli, ½ KL sladkej papriky, štipku korenia, 50 g zmäknutého margarínu, 150 g strúhaného tvrdého syra, 180 ml teplej vody

Na potretie a posypanie: 50 ml vody, makové, sezamové a ľanové semienka, hrubú soľ

Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

Postup:

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s droždím, soľou, paprikou a čiernym korením. Pridáme margarín, syr a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 2 rovnaké diely. Vyvaľkáme na obdĺžniky 30 x 40 cm a nanesieme na plechy vyložené papierom na pečenie. Cesto pomocou štetca alebo pierka potrieme vodou a na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou. Ostrým nožom alebo ostrôžkou každý plát nakrájame na 20 obdĺžnikov. Posypeme semienkami a soľou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút

3. Sušienky necháme vychladnúť.

TIPY: V dobre uzavretej nádobe vydržia sušienky až 3 týždne.
V prípade potreby je možné sušienky aj zamraziť.

Prečítajte si aj:

Páči sa 2 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*