Silvestrovské menu

K silvestrovskej párty neodmysliteľne patrí chutné jedlo, dezerty a nápoje. Ak vás už klasika omrzela, môžete tentokrát svojich hostí prekvapiť skvelými špecialitami. Z knihy Párty a jej basic sme pre vás vybrali 4 recepty. Na záver pridávame tip na drink z kuchyne našej redakcie. Dobrú chuť a na zdravie! :)

Plnené vajcia s mangom

Ožíva hit z päťdesiatych rokov.“

plnené vajcia Príprava a uschovanie: vajcia plníme max. 4 hodiny pred oslavou. Uchováme v chladničke prikryté fóliou a podávame tesne pred príchodom hostí.

Potrebujeme (na 16 ks): 8 vajec, ½ viazaničky bazalky, 1 PL mangového čatní (kúpite ako zaváraninu), 1 PL ochutenej majonézy, 1 KL karí korenia, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie.

Postup: Vajcia uvaríme natvrdo, prudko schladíme studenou vodou a olúpeme. Bazalku i celé kúsky z čatní najemno pokrájame. Vajíčka pozdĺžne prekrojíme. Vyberieme žĺtky, popučíme ich s vidličkou a zmiešame s majonézou. Primiešame čatní, bazalku a ochutíme karí, soľou a peprom. S takto pripravenou zmesou pomocou lyžičky napĺňame vydlabané vajcia. Krajší efekt docielime použitím dekoračného vrecúška. Zmes vložíme do igelitového vrecka, odstrihneme jeden roh a krúživými pohybmi masu vtlačíme do vajec.

Tip Oslavuj.sk: Vrch vajíčka ozdobíme bylinkami – čerstvou bazalkou, petržlenovou vňaťou alebo plnenou olivou.

Lososové jednohubky

Vlastne tramezzinni.“

losos Príprava a uschovanie: napoludnie, v chladničke prikryté fóliou.

Potrebujeme (pre 4 osoby): 200 g údeného lososa, 1 malú cukinu, ½ viazaničky kôpru, 100 g ricotty alebo mäkkého tvarohu, 50 g ochutenej majonézy, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, 4 listy šalátu, 8 krajcov sendvičového chleba.

Postup: Lososa nakrájame na malé kocky. Cukinu umyjeme a takisto nakrájame. Kôpor najemno nasekáme. Ricottu zmiešame s majonézou. Vmiešame lososa, cukinu, kôpor, osolíme a okoreníme. Šalátové listy umyjeme a vysušíme. Hrubé spodné žily vyrežeme. Polovicu chlebov obložíme šalátom, na ktorý naložíme lososovú zmes. Prikryjeme vrstvou chleba a nakrájame na kocky.

Tip Oslavuj.sk: Lososové kanapky čiže jednohubky napichujeme na malé špajle spolu s červenými a žltými cherry paradajkami.

Syrový koktejl

Ale hovoria tomu aj šalát.“

syrový koktejl Príprava a uschovanie: max. 6 – 8 hodín vopred, prikryté v chladničke.

Potrebujeme (pre 4 osoby): 1 zväzok reďkoviek, 1 viazaničku pažítky, 1 veľkú tvrdú paradajku, 1 červenú cibuľu, 1 zväzok rukoly, 400 g syra (gouda, ementál, oštiepok alebo ovčí syr), 2 – 3 PL octu, 2 PL pikantnej horčice, soľ, č čerstvo pomleté čierne korenie, 4 PL oleja.

Postup: Reďkovky, pažítku a paradajku umyjeme. Reďkovku pokrájame na plátky, pažítku nadrobno, paradajku na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a najemno posekáme. Syr (môže byť aj viac druhov) pokrájame na kocky a zmiešame so zeleninou. Ocot vymiešame s horčicou, soľou a peprom. Za stáleho šľahania metličkou po kvapkách pridávame olej. Nalejeme na syrovo-zeleninovú zmes. Rukolu umyjeme a vložíme do pohárov. Naplníme ich syrovým koktejlom.

Tip Oslavuj.sk: syrový koktejl môžeme servírovať aj v rôznych pohároch na stopke. K jedlu podávame čerstvé pečivo.

Melón v kokosovom mlieku

Rýchlo sa urobí aj rýchlo zje.“

kokosové mlieko Príprava a uschovanie: max. 1 deň vopred, prikryté v chladničke.

Potrebujeme (pre 4 osoby): 1 žltý melón, 1 struk vanilky, 1 limetku, 1 konzervu kokosového mlieka (400 ml), 3 – 4 PL cukru, 2 PL bieleho rumu.

Postup: Melón rozpolíme a lyžicou odstránime jadierka. Potom ho olúpeme a pokrájame na kocky. Alebo dužinu vydlabeme do tvaru guličiek špeciálnym vykrajovačom. Vanilkový struk po dĺžke rozrežeme, dreň vyškrabeme. Limetku umyjeme, kôru postrúhame. Do kokosového mlieka pridáme limetku, vanilku, cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Necháme vychladnúť, vmiešame rum a melón. Dezert necháme minimálne 1 hodinu chladiť.

Tip Oslavuj.sk: Melón môžeme vydlabávať aj pomocou veľkej lyžice. Vzniknú nám tak pekné oblinky.

Silvestrovký drink Oslavuj

Pre alko aj nealko bonvivánov.“

drink Oslavuj Potrebujeme (na 1 drink): 8 cl ananásového džúsu, 8 cl grepovej limonády, 2 cl marakujového sirupu, 2 cl čerstvej citrónovej šťavy, kúsky ananásu, mätové lístky, ľad.

Alko verzia: vyberieme si jednu z prísad – 4 cl vodky alebo bieleho, či tuzemského rumu.

Postup: Všetky prísady okrem grepovej limonády dáme do šejkra s piatimi kockami ľadu a pretrasieme. Nalejeme do vysokého pohára. Nápoj dolejeme limonádou a dozdobíme rezom ananása a mätovými lístkami.

Alko verzia: Do šejkra pridáme aj jeden z alkoholov – buď vodku, alebo rum. Pre labužníkov môžeme zmiešať 4 cl vodky s 2 cl kokosového likéru.

Prečítajte si aj:

Ilustračné foto: www.sxc.hu
Zdroj: Párty a jej basic, Schinharlová, Dickhaut, Ikar

Páči sa 8 ľuďom.


2 komentárov k článku Silvestrovské menu

  1. lily

    dakujeeem, prave ste vyriesili moju dilemu co netradicne pripravit na Silvestra :) hned si pisem zoznam surovin, ani sa neotocime a je tu :) Zelam krasneho, riadne veseleho Silvestra :)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*