Silvestrovské lodičky so slivkami

Luxusné zákusky sa hodia len na výnimočné príležitosti. Odpaľované cesto plnené slivkami a šľahačkou sú ako stvorené na oslavu Nového roka. Užite si Silvester s chuťou.

Obtiažnosť prípravy: ľahká (1B)
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: asi 8 porcií

Potrebujeme:

Na odpaľované cesto: 125 ml vody, 50 g masla alebo margarínu, 80 g hladkej múky, štipka soli, 2 vajcia

Na posypanie: 2 zarovnané PL cukru, 2 zarovnané PL mandľových ihličiek

Na náplň: slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g), 200 ml šťavy z kompótu, 30 g cukru, 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker, 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker, 200 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko s hladkou trubičkou (Ø 8 cm)

Postup:

1. Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s maslom alebo margarínom. Pridáme múku so soľou
a vareškou vymiešame do hladkého cesta, ktoré sa nelepí na okraj kastrólika. Cesto vložíme do misy. Pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 8 cm dlhé lodičky v tvare banánov.

2. Posypeme cukrom a mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút (prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame)

3. Ešte teplé banániky pozdĺžne rozrežeme a necháme ich vychladnúť.

4. Na prípravu náplne necháme slivky na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Slivky nakrájame na menšie kúsky.

5. V kastróliku zmiešame šťavu s cukrom, škoricovým cukrom a tortové želé a asi minútu všetko povaríme. Odstavíme, pridáme slivky a necháme vychladnúť. Smotanu so smeta-fixom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.

6. Na spodný diel lodičiek nanesieme náplň, ozdobíme šľahačkou a priklopíme vrchným dielom. Lodičky odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

TIPY: Namiesto lodičiek môžeme z odpaľovaného cesta upiecť veterníky. Nenaplnené lodičky môžeme jednoducho zmraziť. Pred naplnením necháme rozmraziť a krátko rozpečieme pri teplote pečenia.

Prečítajte si aj:

Páči sa 3 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*