Recepty na Zelený štvrtok

Čo zvyknete varievať na Zelený štvrtok? Zväčša je to špenátová polievka či špenátový prívarok so zemiakovým pyré a volským okom, že? Nič proti, veď niekto sa na tieto jedlá teší celý rok.
Kathushka prináša ako vždy aj na tento sviatok niekoľko alternatív. Inšpirovať sa môžete aj našimi staršími veľkonočnými receptmi. :)

Brokolicová krémová polievka

brokolicová polievka Potrebujeme: 1 brokolicu, 2 väčšie zemiaky, 1 cibuľu, 2 – 3 strúčiky cesnaku, 3 PL olivového oleja, 1 l zeleninového vývaru, soľ, korenie, majoránku, muškátový orech, šalviu.

Postup: Brokolicu rozoberieme na kúsky, nasekáme cesnak a cibuľu, zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Vo väčšom hrnci na olivovom oleji opražíme cibuľu a cesnak a asi po minúte pridáme brokolicu. Päť minút podusíme. Pridáme zeleninový vývar a zemiaky. Podľa chuti osolíme, okoreníme, nastrúhame muškátový orech, pridáme štipku majoránky a šalvie. Zakryjeme hrniec a polievku varíme, kým sa v nej všetko nezmäkne. Keď je polievka hotová, zložíme ju z ohňa a mixérom dobre rozmixujeme.

Kathushkin tip:Brokolicové hlúbiky, ktoré vám zostali po odstránení ružičiek brokolice, určite nevyhadzujte! Odložte si ich a uskladnite do chladničky. Použite ich pri najbližšom varení zeleninovej polievky alebo oblanšírujte. Chutia presne ako kaleráb. Ak neveríte, odkrojte si kúsok a ochutnajte.

Domáce bazalkové pesto

cestoviny s bazalkovým pestom Potrebujeme: 100 g bazalky, 20 g píniových semienok, 10 g olúpaných orechov, 1 strúčik cesnaku, 10 cl olivového oleja, 30 g parmezánu, hrubú soľ, čierne mleté korenie.

Postup: Na panvici s nepriľnavým povrchom za stáleho miešania nasucho opražíme semienka. Necháme ich vychladnúť. Do mixérovej misky vložíme opražené píniové semienka, orechy, prelisovaný cesnak a štipku soli a mletého čierneho korenia. Mixujeme po dobu 30 sekúnd. Potom pridáme nastrúhaný parmezán a pomaly pridávame olivový olej. Hotové pesto natrieme na čerstvé pečivo alebo podávame s uvarenými cestovinami.

Kathushkin tip:Mixérovú misku s čepeľou dáme na hodinu do mrazničky, pesto sa tak neprehreje a nestratí svoju arómu.

Špenátovo-mrkvový šalát

špenátovo-mrkvový šalát Potrebujeme: 7 hrnčekov čerstvých lístkov špenátu, 2 mrkvy, 8 malých konzervovaných kukuričných kláskov, 250 g vločkového parmezánu, 1/2 KL soli, šťavu z citróna, 6 PL extra panenského olivového oleja, čerstvo zomleté čierne korenie.

Postup: Zo špenátu odrežeme stonky a odstránime všetky poškodené časti listov. Potom špenát dôkladne umyjeme, necháme odkvapkať a oschnúť na čistej utierke. Mrkvu nastrúhame na dlhé pásiky. Špenát rozložíme na veľký okrúhly tanier alebo do plytkej, širokej šalátovej misy a posypeme mrkvou, kukuricou a nakoniec parmezánom. V malej miske rozpustíme v citrónovej šťave soľ, pridáme olej, čierne korenie a šľaháme, kým sa všetko dobre nepremieša. Zálievkou pokvapkáme šalát 5 minút pred podávaním.

Kathushkin tip:Pri samotnom servírovaní sa nebojte použiť fantáziu. Suroviny si nakrájajte podľa ľubovôle a vyhrajte sa s ich dekorovaním. Parmezán si na takéto lupienky nakrájate pomocou škrabky na zemiaky.

Kathushkin zelený tip

Zdravo a výživne si môžete nielen vrámci veľkonočných sviatkov dochutiť každý šalát vlastnoručne vypestovanými pšeničnými výhonkami (trávou). Tie sú známe svojím vysokým obsahom vitamínov a minerálov, vďaka chlorofylu zlepšujú tvorbu krvi.

zelený šalát s pšeničnými výhonkami Vypestujete si ich tak, že do kvetináča zasadíte potravinársku pšenicu, necháte vyklíčiť a vyrásť mladé rastlinky.

Foto: Kathushka

Páči sa 11 ľuďom.


3 komentárov k článku Recepty na Zelený štvrtok

  1. lasička

    To bazalkove pesto vyzera riadneeee! :) Ale spenatove listy so suchou mrkvou by som zase nejedla :D

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*