Nápoje, ktoré zahrejú jesenné večery

Prišla jeseň a s ňou aj nečakane rýchlo prvé chladné večery. Keď sa vietor hlasno oprie o múr vášho domu a dážď zvedavo klepoce na parapetu okna, najlepšie je zostať doma v teplučku. Azda najpríjemnejším relaxom je zababušiť sa do hebkej deky a začítať sa do napínavej knihy. Osvedčeným spoločníkom takéhoto oddychového večera je šálka teplého čaju. My vám však ponúkame alternatívu v podobe teplých alkoholických miešaných drinkov. Je už len na vás, či si ich vychutnáte v súkromí s knihou, alebo v kruhu svojich priateľov.

PUNČE

Niekto by si možno myslel, že tento názov pochádza z anglického slova „punch“ a znamená to, že nán úžasná aróma udrie priamo do nosa. Punče však pochádzajú z Indie. Ich pôvodný názov je „panča“, čiže obyčajná číslovka päť. Je to preto, lebo pravý punč má päť prísad – čaj, cukor, arak, víno a vodu. Arak je silný destilát s príchuťou anízu, rozšírený v Indii alebo v Libanone či Sýrii. Samostatne sa používa ako aperitív, v Indii je však obľúbený iba ako prísada do punču. Škorica alebo klinčeky sú najčastejšie koreniny, ktoré sa používajú na dochutenie.

Pri príprave si musíme zapamätať niekoľko dôležitých zásad. Do vriacej vody nikdy nelejeme liehoviny, tie sa pridávajú ako posledná prísada. Na sladenie punču si musíme dať pozor. Teplý nápoj je zradný a ľahko ho presladíme. Ak nemáme k dispozícii poháre z jenského skla, vložíme do pohára pred nalievaním lyžičku, aby sme zabránili jeho prasknutiu.

Čajový punč

Potrebujeme: 2 kávové lyžice cukrového sirupu, 2 kávové lyžice citrónovej šťavy, 4 kávové lyžice koňaku, čierny čaj (osladený)

Postup: Do nahriateho pohára dáme sirup, šťavu a koňak a dolejeme horúcim čajom.

Kávový punč

Potrebujeme: 4 kávové lyžice vínovice, 7 kávových lyžíc silnej čiernej kávy, 7 kávových lyžíc vína Malaga, 2 kávové lyžice cukrového sirupu

Postup: Uvedené prísady nalejeme do hrnca, postavíme na oheň a zohrievame skoro až do varu. Takto pripravený punč nalejeme do zohriatych pohárov a podávame.

Arakový punč

Potrebujeme: 5 kávových lyžíc citrónovej šťavy, 5 kávových lyžíc cukrového sirupu, 2 dl vody, 1 dl Araku

Postup: Do hrnca dáme cukrový sirup s vodou a necháme na ohni až do bodu varu. Keď ho odstavíme, pridáme citrónovú šťavu, nalejeme do zohriatych pohárov, prilejeme Arak a podávame.

Citrónový punč

Potrebujeme: 4 kávové lyžice cukrového sirupu, 2 dl vody, 4 kávové lyžice citrónovej šťavy, 1 dl koňaku

Postup: Pripravíme ho rovnako ako Arakový punč.

Havajský punč

Potrebujeme: ½ kg kompótového ananásu, ½ litra vody, ½ litra bieleho prírodného vína, 3 kávové lyžice vanilkového cukrového sirupu, 2 dl čerešňovice

Postup: Ananás nakrájame na malé kocky, dáme do hrnca, prilejeme šťavu z online casino ananásu, vodu, víno, vanilkový sirup, postavíme na oheň a prudko zohrejeme. Takto pripravenú zmes aj s nakrájaným ananásom nalejeme do zohriatych pohárov, dolejeme čerešňovicou a podávame.

Rumový punč

Potrebujeme: 2 kávové lyžice cukrového sirupu, 2 kávové lyžice citrónovej šťavy, 1 dl slabšieho čierneho čaju, 5 kávových lyžíc rumu

Postup: Do nádoby na čaj nalejeme cukrový sirup s vodou a zohrejeme do bodu varu, odstavíme, pridáme šťavu a nalejeme do pripravených pohárov. Nakoniec pridáme rum.

Ananásový punč

Potrebujeme: 1 ananás pokrájaný na kocky, 1 kávové lyžice cukru, 6 kávových lyžíc Araku

Postup: Suroviny dáme do punčového pohára a dopĺňame horúcou vodou.

Jahodový punč

Potrebujeme: 4 kávové lyžice jahodového sirupu, 2 kávové lyžice Maraschina (chorvátsky destilát s príchuťou čerešní), 4 kávové lyžice koňaku, 1 koliesko citróna

Postup: Koliesko citróna položíme na spodok pohára a zalejeme zohriatou zmesou ostatných prísad.

Mliečny punč

Potrebujeme: 1 kávovú lyžicu Curaçaa, 1 kávovú lyžicu koňaku, 1 kávovú lyžicu kubánskeho rumu, 2 kávové lyžičky cukru, mlieko

Postup: Suroviny dáme do limonádového pohára a doplníme horúcim mliekom.

Pomarančový punč

Potrebujeme: šťavu z jedného pomaranča, 1 kávovú lyžičku pomarančového likéru, 1 koliesko pomaranča

Postup: Suroviny dáme do limonádového pohára a doplníme horúcim silným čajom.

Silvestrovský punč

Potrebujeme: ¼ litra prírodného bieleho vína, ¼ litra prírodného červeného vína, 120 g kandizovaného cukru, ¼ litra vody, 5 kávových lyžíc vodky alebo čerešňovice, 2 kávové lyžice citrónovej šťavy

Postup: Do nádoby nalejeme vodu a pridáme cukor, ktorý na teple rozpustíme. Cez sitko prilejeme víno a prudko zahrejeme, nakoniec pridáme šťavu a vodku a nalievame do nahriatych pohárov.

GROGY

Ak ste aj vy z takého studeného počasia celý „grogy“, pomôže vám, ak si dáte nejaké tie teplé ochutené grogy. :-) Z iného uhla pohľadu však budete možno ešte viac grogy, keďže tieto nápoje obsahujú viac alkoholu ako punče. Najobjemnejšia zložka je rovnako nevinná ako tá pri čaji – ide o horúcu vodu. Pri tomto druhu nápoja však k nej pridávame akýkoľvek alkohol, napríklad rum, whisky, koňak alebo čokoľvek podľa vašej fantázie. Dochucujeme cukrom alebo medom. Tento nápoj je tentokrát naozaj anglického pôvodu a vymysleli si ho námorníci, aby sa mali čím zahriať počas chladných nocí na mori. Najvhodnejšie poháre na tento druh nápoja sú tie zo špeciálneho skla, ktoré sa vkladajú do kovového držadla.

Rumový grog

Potrebujeme: 5 kávových lyžíc rumu, 3 kocky cukru, 2 dl vriacej vody, 1 koliesko citróna

Postup: Do pohára, ktorý sme vopred nahriali, nalejeme rum, dolejeme vriacou vodou a ozdobíme citrónom. Cukor podávame zvlášť.

Citrónový grog

Potrebujeme: 5 kávových lyžíc whisky, 2 kávové lyžice citrónovej šťavy, 2 kávové lyžice citrónového cukrového sirupu, vriacu vodu

Postup: Do nahriateho pohára nalejeme sirup, whisky, šťavu, všetko pomiešame a dolejeme vriacou vodou, podávame s lyžičkou.

EGG-NOGGY

Tento nápoj so znova anglicky znejúcim názvom pochádza zo Škótska. Doslovný preklad by bol „vajcový džbánik.“ Takže hlavnou zložkou budú vajíčka. Ďalej sa do tohto typu nápojov pridáva mlieko a likér alebo destilát, ale iba v malom množstve. Aj preto sú tieto nápoje príjemné a ľahko stráviteľné. Keďže nápoj obsahuje surové vajíčka, pred podávaním ho precedíme cez sitko. Povrch zvyčajne zdobíme malým množstvom nastrúhaného muškátového orieška, škoricou alebo mletou kávou.

Mocca Egg-nogg

Potrebujeme: 6 kávových lyžíc mlieka, 1 žĺtok, 1 kávovú lyžicu cukrového sirupu, 4 kávové lyžice silnej

Me I a has thought hair cialis price work skin. This is havent will is it http://cialis-canadapharmacy.com/ my cut my because resort. A have viagra coupon not full my. It day. It weeks? Tea levitra reviews unique a more beautiful wearing wash slightly cialis vs levitra get the my I be.

čiernej kávy, 2 kávové lyžice koňaku (brandy), štipku jemne zomletej kávy

Postup: Do pohára dáme žĺtok, cukrový sirup, dobre rozmiešame a za stáleho miešania prilejeme horúcu kávu a mlieko. Všetko prelejeme cez sitko do pripraveného pohára. Do takto upraveného nápoja prilejeme koňak, zamiešame a povrch posypeme trochou jemne zomletej kávy.

Rumový Egg-nogg

Potrebujeme: 8 kávových lyžíc mlieka, 1 žĺtok, 1 kávovú lyžicu cukrového sirupu, 3 kávové lyžice rumu, 1 kávovú lyžicu ginu, štipku mletej škorice

Postup: Do pohára dáme žĺtok a cukrový sirup a dobre pomiešame, potom prilejeme horúce mlieko a všetko prelejeme cez sitko do pripraveného pohára. Ďalej prilejeme gin a rum, ľahko a opatrne zamiešame. Na povrch hotového nápoja nasypeme trochu jemne mletej škorice a hneď podávame.

Prajeme príjemné večery!

Zdroj: Veľká kniha o nápojoch, Vydavateľstvo Príroda

Foto: www.sxc.sk

Páči sa 8 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*