Malá príručka k francúzskym vínam

víno Široké kopčeky plné viniča na francúzskom vidieku nás pravidelne obdarúvajú skvostným bordovým elixírom. Aj my si tento zázrak francúzskej zeme môžeme naplno vychutnávať. Ale čo sa k čomu hodí a aké druhy vín vlastne existujú? Nemusíte disponovať práve someliérskym talentom, aby ste vedeli objaviť zlato na dne vínneho pohára. Avšak pár základných informácií iba pomôže. Preto sa teraz spolu poďme pozrieť na zúbky nevšedných fialových bobuliek…

Francúzsko je veľké malé kráľovstvo vína. Na svoju rozlohu má naozaj veľa regiónov, kde sa pestujú rôzne druhy vína. Je ich až desať – Alsasko, Bordeaux, Burgundy, Champagne, Cotes du Rhône, Languedoc-Roussilon, údolie Loire, Provensálsko, Korzika a juhozápad Francúzska. Po tomto vymenovaní je jasné, že je si teda z čoho vyberať.

Alsaské vína

Alsasko sa nachádza na severozápade Francúzska a produkuje zväčša biele vína, suché aj sladké. Charakteristické pre nich je, že sú veľmi osviežujúce. Zaujímavosťou je, že niektoré alsaské vína používajú tú istú odrodu hrozna ako naše tokajské. Takže v zahraničí slávime úspech, ani o tom nevieme. Potom sa môžeme čudovať, čím nám je tá chuť taká povedomá.

Zdá sa, že Alsasko má s nami viac spoločného, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Vedeli ste napríklad, že Francúzsko má istú špecialitu menom Choucroute (šukrut) a prakticky je to úplne to isté ako naša kyslá kapusta? Aj keď po ochutnaní francúzskej verzie si asi poviete, že nie je taká znamenitá ako naša, lebo má jemnejšiu chuť. A práve aj táto špecialita pochádza z Alsaska. Výborne k nej pasuje Alsaský Rizling alebo Sylvaner.

Alsaský Rizling je suché biele víno s arómou ruže, broskyne a niekedy aj melónu. Výborne sa hodí k rybám, ale aj iným plodom mora a k spomínanému choucroute-u. Syry, ktoré k Rizlingu pasujú, sú Morbier (stredne jemný syr z kravského mlieka) a Parmesan (pôvodom taliansky veľmi tvrdý syr).

Sylvaner je druhý variant vína, ktorý je podobný Rizlingu. Je to suché biele víno, veľmi osviežujúce. Jeho aróma zväčša pripomína citrón. Najviac sa hodí tiež k rybám a kapuste, ako aj k bravčovému mäsu.

Ďalším osviežujúcim alsaským bielym vínom je Pinot Blanc, zväčša broskyňovej alebo kvetinovej arómy. Hodí sa k hydine a bielemu jemnému mäsku a k syru Munster (alsaský jemný kravský syr).

Nakoniec nemôžeme vynechať víno, ktoré ani nemá veľmi francúzsky znejúci názov Gewurztraminer. Vysvetlenie je veľmi jednoduché. Toto víno sa pestuje z hrozna Traminer, ktoré pochádza z južného Tirolska. Do francúzska bolo však dovezené už v 19. storočí a odvtedy sa táto odroda udomácnila ako pravé alsaské víno. „Gewürz” po nemecky znamená korenisté a táto charakteristika je príznačná aj pre toto veľmi aromatické biele víno. Jeho aróma pripomína ružu, grapefruit či dokonca liči. Najčastejšie sa používa ako aperitív, ale aj na dochutenie jedál ako Foie Gras alebo iných korenistých jedál. Zo syrov sa k nemu naviac hodia Munster a Rocquefort.

Vína z Bordeaux

Bordeaux je azda najznámejšia vínna oblasť vo Francúzsku. Keď sa povie Bordeaux, nepochybne si každý vybaví fľašu dobrého vína. Je to preto, lebo klasifikácia vín označuje produkty tejto oblasti ako tie najlepšie z najlepších. Ak si chceme vychutnať pravé kvalitné francúzske víno, zvolíme si práve víno z Bordeaux.

Aby to s vínami z najlepšej vínnej oblasti na svete nebolo také jednoduché, samotný región Bordeaux sa rozdeľuje na ďalšie menšie vínne oblasti: Médoc, Graves, Rivers a Côtes. Tieto oblasti ponúkajú obrovské množstvo rôznych druhov vín, preto spomeniem len niektoré.

Médoc Azda to najznámejšie je Saint Emilion. Aj preto, lebo toto víno je ten

najstarší produkt regiónu Bordeaux a oblasť kde sa pestuje sa nachádza v zozname svetového dedičstva UNESCO. Tieto vína dozrievajú zo všetkých ostatných druhov najskôr . Napriek tomu majú veľmi plnú výraznú chuť červeného vína. Svojou arómou pripomínajú chuť vareného ovocia či dokonca čerstvo uhriankaného chleba. Najviac sa hodia k hubovým jedlám, lososu, bravčovým rebierkam či jahňacine. Ak k tomuto vínu chceme dopasovať syr, tak vyberáme buď Cantal (polotvrdý kravský syr, jeden z najstarších vo Francúzsku) , Reblochon (jemný kravský syr) alebo Tomme de Savoie.

Ďalšie víno z Bordeaux, ktoré by vám rodený Francúz určite vrelo odporúčal je Médoc. Je to delikátne, červené, jemne sfarbené a hlavne veľmi elegantné víno. Svojou arómou pripomína dub alebo vanilku. Hodí sa k červeným druhom mäsa, hovädzine a králičiemu mäsu. Zo syrov sa k nemu hodí Beaufort alebo Rocquefort.

Tretie víno z tejto oblasti, ktoré je hodné odporučenia je Margaux. Jeho aróma je výnimočná, pretože pripomína vôňu kávy. Takže milovníci kávy si ho určite hneď obľúbia. Najviac sa hodí ku kačacine a k bravčovým rebierkam. Zo syrov k nemu treba vybrať Ediam či Goudu.

Pre doplnenie informácií ešte krátko treba spomenúť aj niektoré ďalšie výnimočné druhy vín z tejto oblasti: Saint Julien (hodí sa k jahňacine, divine a syrom Ediam a Gouda), Saint Estéphe (k červeným druhom mäsa a syru Saint Nectaire) a Côtes de Bourg ( ku grilovanému mäsu, morčacine, paštétam a k syru Reblochon).

Burgundské Burgundské vína

Burgundské vína sa rodia v oblasti rozprestierajúcej sa medzi dvoma najväčšími francúzskymi mestami Paríž a Lyon. Hovorí sa, že vznešenosť a grandióznosť týchto dvoch miest sa odráža aj na chuti vín z tejto oblasti. Burgundské vína sú preto zamatovej chuti a veľmi zmyselné. Burgundsko je ďalším regiónom doslova bohatým na druhy vína, pretože ich tu majú až dvadsaťjeden. Znovu uvedieme iba niektoré aj s odporúčaním k servírovaniu.

Najznámejšie burgundské vína teda sú: Côte de Nuits (s arómou pripomínajúcou sladké drievko, hodí sa k restovanej kačici a červenému mäsu, syrom Brie, Chantal a Chaource), Nuits Saint Georges (s černicovou arómou, hodí sa k ťažkým druhom mäsa a k syrom Brie a Chantal), Chassagne Montrachet (biele aj červené víno, červené s arómou černice a čerešne, biele s arómou mandlí a medu, červené sa hodí k divine a biele k rybe a jemnému mäsu), Bourgogne Aligoté (jemné biele vínko s arómou jablka a citrónu, vhodné ako aperitív alebo k darom mora).

Vína z oblasti Champagne

Áno, tušíte správne, ide o šampanské. Všetky vína z tejto oblasti sú totiž „bublinkové“. Čo by sme bez plodov tohto francúzskeho regiónu robili každý Silvester o pol noci? Museli by sme si dať iný nápoj. Ale to by sme už lietajúcim korkom akčne neohrozovali ani ľudí na zábave, ani krehké dekorácie na poličkách nábytku. :-)

So šampanským to našťastie až také zložité nie je. Sú len tri oblasti, kde sa rôzne druhy vyrábajú: Montagne de Reims, Côtes des Blancs a údolie Marne. Šampanské sa už tradične a luxusne najviac hodí ku kaviáru, to vie každý bohém. Okrem toho však je veľmi dobré v kombinácii s Foie gras, údeným lososom, homárom a ustricami. Čiže hodí sa ku všetkému za čím cítime zlatý luxus. K šampanskému vínu sa prirodzene aj najviac hodí šampanský syr, teda Langres, Chaource či Brie de online casino’s Meaux. A prečo by sme museli s „vystreľovaním“ hravých zátok bublavého vína čakať až do konca roka? Urobme si sviatok aj z najbližšej oslavy á la francúzsky luxus.

Côtes du Rhône

O tomto vínnom regióne sa hovorí, že je najrozmanitejší zo všetkých. To znamená, že vína z tejto oblasti majú najmenej spoločného a je to oblasť, ktorá ich len matersky zobrala pod jedno meno. Preto vyjadriť podstatu týchto vín je veľmi ťažké, keďže všetky sú jedinečné. Poďme sa pozrieť na jednotlivé vínka. Vyberáme pár z celkového počtu jedenásť.

Côte Rôtie je vznešené víno, pretože patrí k jedným z najstarších vo Francúzsku. Má mierne korenistú a vanilkovú vôňu a hodí sa k restovanej jahňacine a kačici a k syru St. Marcellin.

Chateauneuf du Pape je najznámejšie a najrozšírenejšie víno tejto oblasti. Má vanilkovo-škoricovú arómu, hodí sa k restovanej teľacine a divine a k syrom Rocquefort a Langres.

Condrieu je výnimočné víno práve preto, lebo je ťažké si ho zadovážiť. Má jemnú broskyňovo-hruškovú arómu a hodí sa ku grilovanej rybe a treske a k syrom Beaufort a Pont l“evéque. Nakoniec

Crozes Hermitage je víno pochádzajúce z najväčšej oblasti v danom regióne. Je to víno s arómou ríbezle a škorice, hodí sa k mäsovým guľkám a ku grilovanému červenému mäsu a k syrom Emmental a Gruyére.

Languedoc Roussillon

Ide o oblasť na juhu Francúzska hneď vedľa riviéry a slobodu, ktoré prináša more, z tohto vína nepochybne cítiť. Tieto vína sú používané predovšetkým ako vína na každý deň, čiže k ich vychutnávaniu nepotrebujete žiadnu špeciálnu príležitosť. Opäť uvedieme len niekoľko druhov z toho najkvalitnejšieho.

Corbiéres je typ vína plnej neopakovateľnej chuti, svojou arómou väčšinou pripomína sladké drievko a tymián. Tento druh sa hodí k divinovým paštétam a k divine všeobecne, ako aj k syrom Cheddar a Laguiole.

Côtes du Roussillon Villages je ušľachtilý druh vínka priamo spod nôh Pyrenejí. Jeho rosé verzia sa výborne hodí ku quish-u a k omelete, zo syrov sa hodí najviac k Cheddaru.

Fitou je vínko so zvláštnym názvom, ktoré má naozaj dlhú tradíciu. Pestovať ho začali už samotní Gréci, Rimania ho ešte viac vylepšili. Toto vínko bolo dokonca veľmi obľúbené na kráľovskom dvore Ľudovíta XIV. Má korenistú chuť, hodí sa k morke a k divine a k syru Pelardon.

Costiéres de Nimes je vínko výnimočné tým, že nám bude pripomínať vôňu fialiek. Červené sa hodí k restovanému či grilovanému jemnému mäsku a rosé k párkom alebo šalátu.

Víno z údolia Loire

biele, rosé, červené Hovorí sa, že údolie Loire je najkrajší región na pestovanie vína vo Francúzsku. Táto krása sa odráža aj v samotnom ušľachtilom nápoji a v jeho chuti. Najznámejšie vína z tejto oblasti sú väčšinou biele. Znova je ťažké vyberať, ktoré vínka spomenúť, no ktorékoľvek si vyberieme, určite neoľutujeme.

Ako prvé dávame do pozornosti Muscadet. Je známe tým, že vinári ho nechajú odležať cez zimu a až tak ho uzatvárajú do fliaš. V tomto prípade ide výlučne o biele suché víno, ktoré svojou arómou pripomína aníz a citrusové plody. Najviac sa hodí k ustriciam a iným mäkkýšom a ako aperitív. Typický syr pre toto víno je Nantais.

Anjou je víno, ktoré nám názvom pripomenie vládu rodu Anjouovcov. Červené má arómu černíc a tmavého ovocia, wash. Reviews kým biele znova pripomína sviežu broskyňu. Jeho rosé verzia sa veľmi dobre hodí k studeným chodom a k syru Camembert.

Vouvray je víno, ktoré poznáme sladké aj polosladké, suché a dokonca aj šumivé. Výnimočné je tým, že sladké môže zrieť dokonca dlhšie ako sto rokov. Má medovo-mandľovú arómu a hodí sa predovšetkým k teľacine. Najlepšiu dvojicu pre toto víno spomedzi syrov nájdete v Camemberte alebo v Crottin de Chavignol.

Nakoniec ešte spomenieme Sancerre s jeho citrusovou arómou, ktorá sa hodí predovšetkým k pstruhom a k syru Valencay.

Provensálske vína

Aj keď názov tejto oblasti je veľmi známy, najmä kvôli kulinárskym osobitostiam tohto regiónu, provensálske vína nie sú až také rozšírené. Zo základných druhov rozlišujeme prakticky iba tri.

Côtes de Provence je víno priamo z oblasti Côte d“azur, teda z azúrového pobrežia. Najväčšie zastúpenie má medzi vínami rosé a svojou arómou pripomína grep. Hodí sa k ľahkým šalátom, no najmä k jedlám, ktorých základom sú provensálske paradajky. Ak chceme pridať aj syr, bude to Picodon, Pélardon či Feta.

Bandol je opäť vínko, ktoré je starčekom medzi všetkými ostatnými. Jeho korene siahajú až 2500 rokov dozadu a spájajú sa s Rimanmi. Tento starček má škoricovo-vanilkovú vôňu a hodí sa k červenému mäsu a najmä k syru Brocciu.

Tretím predstaviteľom tohto vínneho regiónu je Bellet. Červené má už tradične chuť černíc, ale biele je výnimočné tým, že pripomína banány. Biele sa hodí k ustriciam a červené k divine.

Ostrovné vína z Korziky

Ostrov Korzika má aj svoju prezývku. Je to L”île de beauté, čiže nádherný ostrov. Jeho vína sú veľmi jemné a delikátne, keďže na slniečko netreba dlho čakať. Veľký výber nám síce tento ostrovček neponúka, ale to čo máme možnosť ochutnať, stojí za to.

Ajaccio je svetlo sfarbené víno s veľmi silnou arómou čierneho korenia a kandizovaného ovocia. Čiže má silnú a sladkastú chuť. Najviac sa hodí k jahňacine a k akémukoľvek koziemu syru.

Patrimonio je druhý variant korzického vína. Červené má vanilkovú arómu, biele arómu jemných bielych kvetiniek a rosé zas pripomína červené ovocie. Červené sa hodí k hydine a k jahňacine, biele ku krabom a homárom a rosé k jemným šalátom. Dva druhy syrov sú exkluzívne vhodné pre toto víno, Brocciu a Niolo.

Juhozápad Francúzska

Tieto vína sú často buď nedocenené alebo omylom radené k regiónu Bordeaux. Najlepšie víno tejto oblasti nám pripomenie nosatého Cyrana, pretože sa volá Bergerac. Hovorí sa, že je vyrábané z noblesných bobúľ, a to nám niečo prezrádza aj o jeho chuti. Červené sa najviac hodí k hydine a biele už tradične k rybe. Zaujímavé je, že červené je z francúzskych druhov najlepším kamarátom talianskeho syra Mozarella.

Víno Jurançon je opradené zvláštnou legendou. Hovorí sa, že bolo namiesto vody používané pri krste kráľa Henricha IV. Suché nám pripomína med a sladké ananás. Suché lahodí so pstruhom a sladké s

Foie gras.

Ako posledné sme si nechali víno Monbazillac, o ktorom sa hovorí, že v hrdle sa mení na zlato. Jeho aróma je jemnou zmesou broskyne, vanilky, medu a pomaranča. Najvhodnejšie je ako aperitív v sprievode syru Rocquefort.

Cyranovo víno, krstiaca voda pre kráľa a tekuté zlato v hrdle… Kto si môže myslieť, že juhozápad Francúzska v kvalite vín zaostáva a nemá nám čo ponúknuť? Výnimočností sa nájde niekoľko, stačí si len vybrať. :-)

Zdroj: French wine guide, http://www.terroir-france.com/wine/regions.htm

Foto: www.sxc.hu

Páči sa 8 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*