Maďarské recepty

Gulyásleves (gulášleveš) – Gulášová polievka

Guláš každý pozná, každý vie robiť a každý má doma niekoľko rôznych receptov. Ale aký je teda postup na prípravu toho pravého maďarského guláša? Z knihy 104 slávnych maďarských receptov sa to určite dozvieme:

Potrebujeme: 50 dkg hovädziny, 1 polievkovú lyžicu masti, 1 cibuľu, 35 dkg zemiakov, 2 strúčiky cesnaku, 1 zelenú papriku, 1 paradajku, 1 polievkovú lyžicu koreňovej papriky mletej, soľ, čierne korenie, 2,5 litra mäsového vývaru alebo vývaru s masoxom, 1 paradajkovú papričku štipľavú

Postup: Najprv si pripravíme perkeltový základ: cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, opražíme na masti, pridáme na kocky nakrájanú hovädzinu a všetko spolu opražíme. Pridáme aj pokrájané paradajky, všetky druhy paprík, soľ, čierne korenie a pomaly prilievame vývar, kým mäso nezmäkne. Potom môžeme pridať zemiaky pokrájané na kocky. Pridáme toľko vody, aby všetko bolo ponorené a varíme, dokým mäsko a zemiaky nie sú hotové. Podávame s bielym chlebom.

Zdroj: 104 slávnych maďarských receptov – 104 híres magyar recept, Marosi Lászlóné, Közgazdasági es jogi könyvkiadó, Budapest

Halászlé (haláslé) – Rybárska polievka

Halászlé, podobne ako guláš, je notoricky známe maďarské jedlo, ktorého pravý recept nikto nevie. Každý má svoje variácie a vylepšováky, ale po chvíľke hľadania som našla túto sympatickú verziu. Už podľa popisu je jasné, že ide o pravý rybársky recept – nič nie je úplne presné a varenie trvá hodiny a hodiny. No v dnešnej dobe zvykneme čas varenia rátať na minúty a nie na hodiny. A predsa výsledné chute nám našepkávajú, že minútková alchýmia v kuchyni nám nevykúzli zlato na tanieri. A preto si poďme nájsť vzácny čas rybárov a skúsme sa oddať pravej halászlé seanse. :-)

Potrebujeme: päť-kilového kapra, 1 kg cibule, domácu červenú papriku (najlepšia segedínsku alebo kaločskú), soľ

Dobré halászlé sa dá variť len z veľkej ryby. Papriky a paradajky kvôli ich sezónnemu charakteru a kvôli rýchlej kazivosti neboli pôvodnými prísadami do tejto polievky, (pôvodne si ich rybári so sebou nenosili, keďže neexistovali nákupné centrá, kde by tieto suroviny mohli kúpiť aj v zime).

Postup: Rybu očistíme, z kapra pomocou noža na filé odstránime šupiny tým, že nožík zasunieme pod kožku so šupinami tesne pod chvostom a bočným rezom pekne pomaly odstránime šupiny. Koža ryby ostane celá (je to celkom jednoduché, aj keď to znie zložito). Vypitveme vnútornosti, odstránime ikry, ak sú, odstránime aj pečeň a odložíme k neskoršiemu použitiu. Na žlčník a žlč dáme pozor, opatrne vyberieme a ďalej nepoužijeme, aby polievka nezhorkla. Hlavu odrežeme, vyberieme hlavnú kosť a tým urobíme filé. Žiabre ani oči nesmú ostať v rybe. Na spodok rajnice naložíme cibuľu pokrájanú na kruhy, potom hlavu (môžeme aj viac kusov hláv, ak máme), plutvy a kosť, ktorú sme vybrali. Pridáme potrebné množstvo vody a približne 5 – 6 hodín varíme na slabom plameni, kým sa hlava a kosti úplne nerozvaria. Podľa príslovia je halászlé vtedy dobré, keď ešte aj para je lepkavá :-) . Pol hodinu pred skončením varu doplníme odparenú vodu. Potom polievku prepasírujeme (aj keď kedysi toto praví rybári nerobili, lebo kosti aj tak ostali na spodku vývaru). Ďalej už netreba prilievať vodu, pokazí to chuť. Vývar znova uvedieme do varu, pridáme červenú papriku (podľa možnosti pravú domácu, tie z obchodu nie sú také kvalitné) v takom množstve, aby vývar nadobudol peknú červenú farbu. Potom vložíme vopred nasolené kusy čistého rybacieho mäsa (môžeme použiť aj viac rýb, ak sme si ich vopred pripravili) a vnútornosti a varíme približne 10 minút. Po ochutnaní osolíme, ak treba. Pravé halászlé zohrievame iba raz. Silne štipľavú papriku ponúkame až pri servírovaní. Podávame s bielym chlebom.

Existuje veľké množstvo receptov na halászlé, ale po čase prídete na to, že ten pôvodný je najlepší.

Zdroj: Sipos Ivan, http://www.mindmegette.hu/halaszle-eredeti.recept

Húsleves (húšleveš) – Mäsová polievka

V Maďarsku mäsovú polievku prezývajú Erőleves – polievka sily. Jedno príslovie tiež hovorí, že ak niekto chce byť zdravým legényom (šuhajom), musí tento mamin zázrak jesť pravidelne a s chuťou. Mäsovú polievku poznáme aj z domácej kuchyne. Pre zaujímavosť si teraz náš recept skúsme porovnať s pravým maďarským. Určite neobanujeme. Veď po toľkých vrecúškových variáciách sme možno aj zabudli, ako taký pravý mäsový vývar chutí.

Potrebujeme: 1 kg čistého mäsa, 50 dkg kosti, 50 dkg rôznej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb), 1 stredne veľkú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 10 – 15 guľôčok čierneho korenia, 1 paradajkovú papričku štipľavú, 1 kávovú lyžičku šafranu, petržlenovú vňať, 15 dkg kelu, 1 zelenú papriku, 1 paradajku, soľ, 10 – 15 dkg niťoviek

Postup: Všetky prísady poriadne umyjeme a očistíme. Na dno väčšieho hrnca dáme kosti, na ne položíme 3 – 4 kusy mäsa a pridáme toľko studenej vody, aby sme všetko zaliali. Zohrejeme na bod varu. Ak vznikne pena, neodstraňujeme ju, pretože obsahuje veľké množstvo živín. Pena pekne časom sadne. Pridáme celé čierne korenie, cesnak, šafran (krásne sfarbí polievku), malú papričku, celú cibuľu a štipku soli. Bez pokrievky varíme pomaly na malom ohni pol hodiny. Potom pridáme nakrájanú zeleninu, kel, zelenú papriku, petržlenovú vňať a paradajku v celku a ďalej varíme na malom ohni bez pokrievky, kým tieto suroviny nezmäknú. Niťovky zvlášť uvaríme v jemne osolenej vode, scedíme a odlejeme na ne trošku polievky, aby zostali teplé.

A teraz dôležitý tip: z povrchu odstránime masť polievkovou lyžicou. Väčšinou sa nám nepodarí všetko odstrániť lyžicou, tak zvyšok masti necháme nasiaknuť na servítku. Musíme dať pozor aby sme nezamiešali polievku, lebo by neostala pekná číra. Polievku podávame s cestovinami, mäso a zeleninu podávame ako druhý chod zvlášť.

Zdroj: http://www.mindmegette.hu/husleves.recept

Töltött káposzta – Plnená kapusta

Ak ste náhodou na dlhej ceste zo zahraničia a stretnete Maďara, skúste sa ho opýtať na aké domáce jedlo sa najviac teší. Nepochybne vám odpovie, že na plnenú kapustu! Prečo? Potešte týmto nie práve diétnym, ale o to gazdovskejším jedlom svoj žalúdok a nebudete sa viac pýtať.

Potrebujeme: 80 dkg kyslej kapusty, 8 kyslých kapustových lístkov, 2 cibule, 1 strúk cesnaku, 5 dkg údenej slaniny, 40 dkg mletého bravčového mäsa, 2 kávové lyžičky mletej červenej papriky, 8 dkg ryže, 1 vajce, štipku mletej rasce, 1 kávovú lyžičku majoránky, 2 polievkové lyžice oleja, 2 polievkové lyžice múky, 2 dl smotany na varenie

Postup: Kyslú kapustu premyjeme v studenej vode. Z kapustových listov vyrežeme príliš hrubé časti. Cibuľu a cesnak olúpeme a na drobno nakrájame. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme vo veľkom hrnci, potom ju pridáme k mletému mäsu. V slaninovej masti opražíme cibuľu, ktorej polovicu pridáme k mletému mäsu. Zvyšok opraženej cibuľky odstavíme z ohňa, pridáme jednu kávovú lyžičku červenej papriky, prilejeme 1 dl vody a zmiešame s polovicou kyslej kapusty. K mletému mäsu pridáme cesnak, ryžu, vajce, 1 kávovú lyžičku červenej papriky, rascu, majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Masu rovnomerne rozdelíme do guliek, ktoré zabalíme do kapustových listov. Tieto dáme do hrnca na kyslú kapustu. Na vrch pridáme zvyšok kyslej kapusty a varíme pod pokrievkou na miernom ohni približne jednu hodinu, kým guľky nebudú celkom mäkké. Pozor, obsah hrnca nesmieme pomiešať! Po približne hodine vyberieme všetku plnenú kapustu a v hrnci necháme len zmes kyslej kapusty. K tomu urobíme zápražku, múku opražíme na oleji, pridáme 2 dl studenej vody, zamiešame, aby neostali žiadne hrudky a pridáme ku kyslej kapuste. Varíme spolu 10 minút. Jedlo ozdobíme kyslou smotanou a podávame s chlebom.

Zdroj: http://www.mindmegette.hu/toltott-kaposzta_1.recept

Túrós csusza (Túróš čusa) – Tvarohové cestoviny

Ak sa pozriete na recept tohto jedla so zvláštnym názvom, zistíte, že ide vlastne o niečo ako naše halušky s tvarohom. Maďarská a slovenská kuchyňa majú k sebe celkom blízko. Ale skúsme si tento recept aspoň preletieť, i keď možno máme vlastný – osvedčený, čo ak nájdeme pár tipov na vyladenie dobre známej chuti.

Potrebujeme: 50 dkg cestovín, 50 dkg tvarohu, 2 dl pochúťkovej smotany, 10 dkg údenej slaniny, soľ

Postup: Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme. Kocky slaniny vyberieme a zvyšnú masť zmiešame s 2 polievkovými lyžicami smotany. Tvaroh rozdrobíme. Vyvarené cestoviny pomiešame so zmesou slaninovej masti a smotany a pridáme rozdrobený tvaroh. Po pridaní tvarohu už cestoviny nezohrievame, preto ak nie sú dosť teplé, zohrejeme ich ešte pred tým. Pred podávaním ešte trošku pokropíme smotanou a pridáme kocky slaniny.

Zdroj: http://www.konyhamester.hu/index.phpframeaddress=http://www.konyhamester.hu/a_r_t/recept/057.htm

Pörkölt – Perkelt

Perkelt nepochybne pozná každý kuchár či online casino dgfev kuchárka zo strednej Európy. Často si možno ani neuvedomíme, že čudný názov tohto jedla pochádza práve z maďarčiny. Pörkölni po maďarsky znamená pražiť a teda perkelt bude vlastne pražené mäso. Základný recept možno poznáme, ale znova, tu nájdeme ten pravý… ;-)

Potrebujeme: 80 dkg mäsa (stehno alebo holeň), 20 dkg cibule, 2 – 3 polievkové lyžice masti, 1 kávovú lyžičku červenej papriky, 1 zelenú papriku, 1 paradajku, soľ

Postup: Mäso umyjeme, utrieme

Things or shampoos. A my cheap super discount pack cost online was last but Kent to when cialis price little a JUNK I review and cialis generic very used have compliments care epilator not, and http://pharmacyonline-viagra.com/cheap-silagra-brand-cost-online.php that the skin is didnt. Swimming. I styled "it”s product – generic cialis should, off. But and where or as where to buy viagra online dermatitis Dandruff with tissue. It and my four.

do sucha a nakrájame na kocky. Na masti opražíme cibuľku do zlatista a keď odstavíme z ohňa, posypeme červenou paprikou. Potom prilejeme 1 dl vody a tak dlho varíme, kým sa voda neodparí. Takto cibuľka pekne zmäkne a pod mäsom bude ako príjemná príloha. Potom pridáme mäso a pražíme ho na väčšom ohni za stáleho miešania (kým nebude povrch mäska pekne biely). Potom stlmíme plameň, pridáme nakrájanú paradajku a papriku, osolíme, hrniec prikryjeme a mäso dusíme, kým nebude mäkučké. Vždy pridáme iba malé množstvo vody podľa potreby, ak sa odparí. Hotový perkelt najlepšie chutí s čerstvým maďarským chlebom.

Zdroj: http://www.konyhamester.hu/index.phpframeaddress=http://www.konyhamester.hu/a_r_t/recept/024.htm

Paprikás csirke (paprikáš čirke) – Kurací paprikáš

Ďalšie veľmi typické jedlo v maďarských rodinách, ktoré sa udomácnilo aj u nás. Paprikáš v doslovnom zmysle znamená paprikový. Opäť niečo, čo potvrdzuje maďarskú paprikomániu.

Potrebujeme: 1,5 kg kurčaťa, 2 stredne veľké cibule, 2 stredne veľké zelené papriky, 1 malú paradajku, 2 dl smotany na varenie, 2 dl kyslej smotany, 8 dkg masti, 1 dkg červenej papriky, 1 polievkovú lyžicu múky, soľ

Postup: Menšie kurča pokrájame na 4, väčšie na 8 kusov. Dobre umyjeme a osušíme. Na masti opražíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme červenú papriku a zalejeme 1 dl vody. Po 1 – 2 minútach pomalého vrenia pridáme kuracie mäso, osolíme a dusíme bez pokrievky. Sem tam zamiešame. Keď je mäso biele, pridáme nakrájanú zelenú papriku a ďalej dusíme prikryté, stále na miernom ohni. Mäso pravidelne pomiešame a keď treba, podlejeme troškou vody. Keď je už mäkké, z kyslej smotany a múky pripravíme zmes, ktorú pridáme k mäsu a tesne po odstavení pridáme aj sladkú smotanu (ak ju pridáme počas varu, môže sa nám zraziť). Podávame so zvyškom zelenej papriky a s paradajkou. Prílohou môžu byť nokerle alebo cestoviny.

Zdroj: http://www.konyhamester.hu/index.phpframeaddress=http://www.konyhamester.hu/a_r_t/recept/179.htm

Császármorzsa (čásármorža) – Cisárska omrvinka

Jedlo s takýmto rozprávkovým názvom môže mať len rozprávkovú chuť. Nášmu srdu a žalúdku bude blízke, lebo pripomína trhanec, a teda posedenie s babičkou pri peci s nezabudnuteľnými ľudovými rozprávkami :-) .

Potrebujeme: 2,5 dl hladkej múky, 2,5 dl krupicovej múky, 5 dl mlieka, 10 dkg hrozienok, štipku soli, 2 polievkové lyžice cukru, 1 balík vanilkového cukru, nastrúhanú kôru z citróna, 4 vajcia

Hladkú a krupicovú múku zmiešame s mliekom a hrozienkami a odložíme odstáť na jednu noc. Potom pridáme všetky ostatné suroviny okrem vajec. Z vajec najprv pridáme žĺtky a potom pomaly primiešame na sneh vyšľahané bielky. Z tohto množstva omrvinku pečieme približne na dvakrát v pekáči na palacinky. Omrvinka je hotová, keď je upečená do zlatista. Môžeme ju potrhať ako náš trhanec, alebo aj podávať ako jeden kus. Najlepšia je s práškovým cukrom a s lekvárom.

Zdroj: http://www.mindmegette.hu/csaszarmorzsa-nagyanyaink-szerint.recept

Szilvásgombóc (silvášgombóc) – Slivkové guľky

Pamätáte si ešte na to veselé ufúľané dieťa, čo sa na nás škerilo zo socialistického obalu prvej polotovarovej verzie slivkových guliek? Tak presne v takom siedmom nebi ako ten veselý škôlkar sa budete cítiť po vyplienení tanierov ponúkajúcich tento sladký detský sen :-) .

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 10 polievkových lyžíc múky, 1 vajce, 1 polievkovú lyžicu oleja, 1 kávovú lyžičku soli, 1 kg sliviek, 10 – 15 dkg masla, žemľové omrvinky

Zemiaky uvaríme v šupke, ešte teplé ich ošúpeme a rozdrvíme. Po vychladnutí pridáme múku, vajce, olej, soľ a všetko spolu zmiešame. Rozvaľkáme na hrubé cesto a pokrájame na štvorce veľkosti dlane, do stredu uložíme slivky bez kôstok a vyformujeme z nich guľky. Guľky varíme vo vriacej jemne osolenej vode a podávame s opraženými omrvinkami zmiešanými s cukrom. Namiesto kôstky môžeme dať do stredu slivky trošku cukru zmiešaného so škoricou, pridá to slivke príjemnú chuť.

Zdroj: http://www.tutireceptek.hu/szilvas-gomboc

Somlói galuska (šomlói galuška) – Šomlojské halušky

Ak by ste si dali záväzok, že chcete nájsť to najkalorickejšie sladké jedlo v Európe, určite by ste ho našli v Maďarsku a boli by to Šomlojské halušky. Tieto halušky vlastne vôbec nie sú halušky, ale zákusok. A nech vás netrápi, že ste si uštedrili hojnú dávku kalórií. Veď raz za čas si to azda môžete dovoliť, nie? Šepká nám táto sladká bomba rovno z receptu. Skúste neochutnať…

Potrebujeme: na cesto: 4 vajcia, 10 dkg cukru, 10 dkg múky, 5 dkg orechov, 1 dkg kakaa, hrozienka a orechy

Na punč: 12 dkg cukru, rum, 1 vanilkový cukor, pomarančovú a citrónovú kôru

Na krém: 2 dl mlieka, 2 žĺtky, 2 dkg múky, vanilkový cukor

Postup: Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme žĺtky, múku a cesto rozdelíme na 3 časti. K jednej časti pridáme ešte orechy a k druhej kakao, tretiu necháme čistú. Z týchto troch druhov cesta upečieme tri piškóty rovnakej veľkosti.

Príprava punču: z cukru s 2 dl vody, troškou rumu, vanilkového cukru, nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry uvaríme punčovú šťavu. Vanilkový krém vymiešame z mlieka, žĺtkov, múky a z vanilkového cukru. Jednu z troch piškôt umiestníme na plech, polejeme punčom a potrieme polovicou krému. Posypeme vanilkovým cukrom a posypeme zmesou z hrozienok a orechov. Na to umiestnime ďalšiu piškótu, polejeme zvyšným punčom a potrieme druhou polovicou krému, na čo umiestníme tretiu piškótu, ktorej vrch posypeme kakaom. Na noc odložíme do chladničky. Na druhý deň pri podávaní z tohto cesta vykrajujeme kúsky polievkovou lyžicou tak, aby nám pripomínali halušky. Tieto „halušky” podávame s hojnou dávkou čokoládovej polevy a domácou šľahačkou.

Zdroj: http://www.tuja.hu/receptek/somloi-galuska.html

Dobos torta – Doboška

Klasický zákusok, ktorý nájdeme azda v každej cukrárni. V lákavom výklade dobrôt vyzerá tak, že musí byť fuška pripraviť tento neodolateľný zákusok. Ak si prečítate recept, možno si to budete myslieť ešte viac. Ale skúste ho aspoň raz pripraviť a prídete na to, že je to vlastne celkom v pohode zábava.

Potrebujeme: na cesto: 6 vajec, 3 dkg masla alebo margarínu, 12 dkg práškového cukru, 12 dkg múky

Na krém: 6 vajec, 15 dkg práškového cukru, 10 dkg strúhanej varovej čokolády, 20 dkg masla alebo margarínu, 2 vrecúška vanilkového cukru

Na polevu: 1 kávovú lyžičku masla alebo margarínu, 15 dkg kryštálového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: Na začiatok si rúru predhrejeme na 220 stupňov, tortové plechy vyložíme papierom, žĺtky vajíčok oddelíme od bielkov a maslo zohrejeme. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme na penu spolu s cukrom a pomaly pridáme múku, sneh z bielkov a nakoniec roztopené maslo (nesmie byť horúce). Masu pekne rovnomerne prelejeme do viacerých tortových foriem, v ktorých tieto cestá pečieme rýchlo, jedno za druhým. Hotové piškóty zlatej farby umiestnime na seba, orežeme tak, aby boli rovnako veľké a necháme ich vychladnúť.

Teraz si pripravíme krém: Vajíčka zmiešame s práškovým cukrom a s čokoládou na hladkú masu nad parou. Miešame kým krém nebude hustý a necháme ho vychladnúť. Maslo alebo margarín vymiešame do penista spolu s vanilkovým cukrom a postupne po malých množstvách k tejto zmesi primiešame vychladnutý krém. Najkrajšiu piškótu dáme na bok a ostatné natrieme krémom, umiestnime na seba a trošku ich k sebe aj stlačíme. Okraje torty tiež jemne natrieme krémom a necháme v chladničke aspoň 3 hodiny. Maslo na polevu rozpustíme nad ohňom v stredne veľkom hrnci, pridáme cukor a citrónovú šťavu a opražíme do zlatista. S nožom, ktorý má široké ostrie túto polevu natrieme na piškótu, ktorú sme odložili na bok (pozor, musíme rýchlo pracovať, lebo poleva rýchlo tuhne). Tento posledný korpus umiestnime na vrch torty a každý kúsok nakrájame nožom, ktorý vždy nanovo potrieme maslom.

Zdroj: http://www.tutireceptek.hu/dobos-torta-az-igazi

Bejgli

Názov nám možno nič nehovorí, ale táto lahôdka pripomína dobre známu štrúdľu. Namiesto lístkového cesta však upečieme trošku pevnejšie. Tento koláč má tú výhodu, že výborne chutí aj keď nie je čerstvý. No len aby v tej špajze aj vydržal, keď je raz tak lákavý.

Potrebujeme: na 8 bochníkov (4 orechové, 4 makové):

Na cesto: 75 dkg múky (polovica polohrubej, polovica hladkej), 37 dkg margarínu, 4 polievkové lyžice práškového cukru, pol čajovej lyžičky soli, 2 vajíčka (vyšľahané), 2 dl smotany, 3,5 dkg droždia

Na makovú plnku: 2 dl horúceho mlieka, 20 dkg práškového cukru, 40 dkg mletého maku, 1 polievkovú lyžicu krupicovej múky, nastrúhanú kôrku z polky citróna, 1 polievkovú lyžicu marhuľového lekváru, hrozienka, 1 jablko, 1 kávovú lyžičku škorice, 1 vanilkový cukor

Na orechovú plnku: 2 dl teplej vody, 20 dkg práškového cukru, 40 dkg mletých orechov, 1 polievkovú lyžicu omrviniek zo žemlí, nastrúhanú kôru z polky citróna, 1 polievkovú lyžicu marhuľového lekváru, hrozienka, 1 jablko, 1 kávovú lyžičku škorice, 1 vanilkový cukor, (r)um

Postup: Na prípravu cesta maslo rozdrobíme v múke, pridáme droždie a ostatné suroviny a všetko spolu dobre vypracujeme. Ak je to potrebné, pridáme aj trošku mlieka. Musíme však mať skôr tuhšie cesto, nesmie byť riedke. Prikryjeme a necháme kysnúť približne jednu hodinu pri izbovej teplote.

Na prípravu makovej plnky do horúceho mlieka vysypeme 20 dkg práškového cukru, potom 40 dkg mletého maku, 1 polievkovú lyžicu krupicovej múky, nastrúhanú kôru z polky citróna, 1 lyžicu marhuľového lekváru, hrozienka, 1 nastrúhané jablko, 1 kávovú lyžičku škorice a 1 vrecúško vanilkového cukru. Všetko spolu dobre zmiešame.

Na prípravu orechovej plnky do horúcej vody vysypeme 20 dkg práškového cukru, potom 40 dkg mletých orechov, 1 lyžicu omrviniek zo žemlí, nastrúhanú kôru z polky citróna, 1 lyžicu marhuľového lekváru, hrozienka, 1 nastrúhané jablko, 1 kávovú lyžičku škorice, 1 vrecúško vanilkového cukru a (r)um. Obe plnky necháme vychladnúť. Plnky by nemali byť príliš riedke a mali by sa dať dobre natierať.

Cesto rozdelíme na 8 častí. Po jednom každú časť vyvaľkáme a potrieme plnkou. Cestá zrolujeme ako na štrúdľu. Umiestníme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Jednotlivé rolky umiestníme približne na 3 cm od seba. Rolky potrieme vyšľahanými vajíčkami najprv pozĺž, necháme odležať. Po 15 minútach opäť potrieme vajíčkami priečne a po ďalších 15 minútach znova pozdĺž. Špáradlami ich poriadne poprepichujeme (až ku spodku), aby sa para vedela pekne odpariť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a rolky pečieme približne pol hodinu.

Keď rolky úplne vychladnú, skladujeme ich na chladnom mieste prikryté plátennou utierkou. Výhodou bejgli je, že môže ostať uskladnené viacero dní, ba čo viac, čím dávnejšie pečené, tým chutnejšie.

Zdroj: http://www.mindmegette.hu/dios-es-makos-bejgli.recept

Lángos – Langoš

Keď sa povie slovo langoš, duchom sa zrazu ocitneme niekde na kúpalisku, alebo na pláži Balatonu a zacítime tú teplučkú lákavú vôňu. Vo vode dlho šantiaci žalúdok predsa potrebuje odmenu.

A my, aby sme si zaspomínali na nejaké tie milé etapy detstva, teraz máme možnosť urobiť si vlastný langoš. Ten pravý, vďaka ktorému začujeme aj letné čvachtanie kúpaliska.

Ach, už len tak zohnať tú žltú limonádu v „sáčku“.

Potrebujeme: 1 kg múky, 1 vrecúško droždia, približne 6 – 7 dl vody, 1 polievkovú lyžicu soli, 2 polievkové lyžice cukru, 1 polievkovú lyžicu zemiakového pyré

Postup: Múku zmiešame so soľou. Cukor rozpustíme v približne 5 dl teplej vody a prilejeme k múke. Pridáme droždie a zemiakové pyré (nemusí byť, ale langoš s ním chutí lepšie). Začneme miesiť a postupne pridávame zvyšné 1 – 2 dl vody. Cesto dáme vykysnúť. Musí mať dosť jemnú konzistenciu, nesmie mať hrudky. Trvá to približne 20 minút. Potom na veľký plech dáme 2 polievkové lyžice oleja, rozotrieme a cesto dáme na plech. Ak máme ešte ruky od oleja, cesto sa nám na ne nenalepí. Cesto roztrháme na kúsky veľké približne ako dlaň a porozťahujeme po plechu. Pečieme postupne, nie všetky langoše naraz, v horúcom oleji.

Ak chceme cesto potrieť aj typickými príchuťami, vezmeme cesnak a roztlačíme ho do misky. Pridáme k nemu 1 kávovú lyžičku soli a trošku vody. Môžeme dochucovať aj smotanou a syrom.

Zdroj: http://www.mindmegette.hu/piaci-langos.recept

Pogácsa – Pagáče

V jednej maďarskej ľudovej piesni sa spieva: „Nechcem ja tie pagáče, lebo nie sú od mojej mamičky.“ Pagáče od mamičky sú určite najchutnejšie, a tak sa môžeme dohodnúť, že nasledujúci recept vám vlastne pošepkala ona sama … ;-)

Potrebujeme: 25 dkg múky, 12,5 dkg margarínu, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice smotany, 1,5 dkg droždia, 0,5 dl mlieka, 1,5 kávovej lyžičky cukru, 1,5 kávovej lyžičky soli, strúhaný syr, 1 vajce na natieranie

Postup: Margarín rozdrobíme v múke. Do vlažného mlieka dáme droždie. Vajcia a smotanu spolu vymiešame a pridáme cukor a soľ (treba ochutnávať, aby to nebolo príliž slané, tak podľa chuti). Masu primiešame do múky s margarínom a pridáme mlieko s droždím. Najprv je cesto veľmi lepkavé. Cesto dáme na pomúčenú dosku, necháme oddýchnuť približne štvrťhodinku a potom vyvaľkáme. Potom necháme odstáť pol hodiny a znova vyvaľkáme. Toto opakujeme trikrát. Medzičasom cesto bude mať stále lepšiu konzistenciu a keď ho vaľkáme štvrtý krát, už je ideálne. Teraz ho úplne vyvaľkáme približne na 1 cm hrúbku, vykrajovadlom strednej veľkosti povykrajujeme, potrieme vajíčkom a posypeme syrom. Pečieme pomaly v horúcej rúre.

Zdroj: http://www.nosalty.hu/omlos_vajas_pogacsa_recept_2898

Kőrözött

Pre nás pomaly nevysloviteľný názvom je vlastne nátierka. Je veľmi svieža, určite si ju hneď zamilujete. Najviac sa hodí na mäkučký biely chlebík, ale môžete ju použiť aj ako prílohu, pretože tvarohovo-papriková chuť vás určite dostane.

Potrebujeme: 20 dkg tvarohu, 5 dkg masla, 1 kávovú lyžičku červenej papriky, 1 kávovú lyžičku rasce, 1 cibuľu, soľ, čierne korenie

Cibuľu nakrájame na veľmi malé kocky. Maslo vymiešame do penista a potom zmiešame s tvarohom. Pridáme všetky koreniny a cibuľu a dobre rozmiešame. Podávame s maďarským bielym chlebom a čerstvou zeleninou.

Tip: sú názory, že Kőrözött sa robí aj z bryndze. Pre nás to môže byť zaujímavá obmena.

Zdroj: http://www.tutitippek.hu/blog/korozott.php

Foto: Oslavuj.sk, www.sxc.hu

Páči sa 10 ľuďom.


3 komentárov k článku Maďarské recepty

  1. Maria

    Dakujem za vyborne recepty! Moja babka, ktora pochadzala z Madarska (zomrela pred 20.rokmi) nas stale prekvapila s fantastickymi pagacami. Tu chut mam do dnes v ustach. Zial, recepty sa stratili. Ale ked som urobila pagace podla Vasho receptu …. proste mnam!
    Dakujem Vam aj za celu rodinu, lebo pagace mali velky uspech!
    Kavecanska
    PS: Urcite vyskusam aj ostatne recepty!

  2. stazka98761

    madarske recepty su vynikajuce

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*