Macipánovo-orieškové slimáky

Aby aj raňajky či desiata boli sladučko sviatočné.“

Doba prípravy: cca 40 minút
Doba kysnutia: cca 50 minút + 15 minút
Doba pečenia: cca 20 minút
Vystačí na: cca 20 porcií

Potrebujeme:

Na náplň: 100 g hrozienok, 2 PL rumu, 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker, 4 zarovnané PL marhuľového džemu, 100 g sekaných vlašských orechov
Na cesto: 400 g hladkej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 125 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 vajce, 100 g tekutého medu, 1 KL Rumovej arómy Dr.Oetker, 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker, 150 ml vlažného mlieka
Na polevu: 1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker
Ostatné: 2 plechy na pečenie, papier na pečenie

Postup:

1. Na prípravu náplne namočíme hrozienka do rumu asi na dve hodiny.

2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, med, arómu, škoricový cukor a vlažné mlieko. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 50 minút.

3. Marcipán nakrájame na malé kúsky, pridáme džem a rozmixujeme na hladkú hmotu.

4. Cesto poprášime múkou a na pomúčenej doske ešte krátko premiesime. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik (30 x 40 cm) a potrieme marcipánovou náplňou. Náplň rovnomerne posypeme hrozienkami a orieškami. Cesto zarolujeme, rozkrájame na plátky hrubé asi 2 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými plátkami necháme dostatočnú medzeru. Plátky zakryjeme a dáme ešte raz na teplé miesto asi na 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 20 minút

5. Upečené slimáky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

6. Na prípravu polevy rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Slimáky ozdobíme polevou a necháme stuhnúť.

Tip: Do náplne môžeme použiť rôzne druhy orieškov. Slimáky sa dajú aj aj zamraziť.

Prečítajte si aj:

Páči sa 5 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*