Kathushkine kulinárium na pokračovanie… LXXXI. diel

Dnes vám ponúkame dokončenie receptu z minulého čísla. Začali sme domácim kváskom, z ktorého si upečieme domáci chlebík. Neobyčajne obyčajný, rokmi overený, chutný a zdravý. Vyskúšajte pravý babičkin kváskový chlieb.

Kváskový chlieb

Potrebujeme:

1 kg celozrnnej špaldovej múky, 6 – 10 PL kvásku (z kulinária 80.), 2 KL morskej soli, rôzne semiačka podľa chuti, orechy alebo rascu, vodu, olivový olej.

Postup:

Všetky suroviny zmiešame do hustého cesta. Olejom vytrieme formu z jenského skla, spodok vysypeme semiačkami. Vložíme cesto, na vrch ktorého špičkou noža vyrežeme kríž a posypeme semiačkami podľa chuti. Cesto necháme pod vlhkou utierkou na noc kysnúť 8 až 10 hodín pri izbovej teplote (nie dlhšie).

Po vykysnutí pečieme prvých 10 minút na 200 stupňoch, zvyšnú polhodinu dopečieme na 170 °C.

Kathushkin tip:

“Cesto sa počas kysnutia s kváskom, na rozdiel od droždia, zdvihne iba o tretinu. Počas pečenia v plynovej rúre pridajte na spodok hrniec s vodou, aby chlebík nevyschol. Po upečení chlieb vyklopte a nechajte vychladnúť. Nejedzte ho horúci, aby vás nebolelo bruško.”

Kathushkine kulinárium nájdete už aj na Facebooku.

PS PS: Stiahnite si zdarma elektronickú kuchárku Kathushkine kulináriumTU.

Foto: Kathushka

Prečítajte si aj:

Páči sa 4 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*