Koláč Deň a noc

Tohto ročná zima nás riadne potrápila veľkými výkyvmi teplôt. Pár dní -10°C a záľahy snehu a v zápätí +8°C a po snehu ani stopy. Na spríjemnenie tohto prechodného obdobia si upečme obľúbený, jednoduchý a efektný koláčik známy pod názvom Deň a noc. Možno aj na oslavu končiacej sa zimy, lebo cukrová poleva na koláčiku pripomína topiaci sa sneh. :)

Potrebujem:

6 vajec, 40 dkg práškového cukru, 250 dkg masla alebo rastlinného tuku, 45 dkg polohrubej múky, 6 PL mlieka, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 – 2 PL kakaa
Na polevu: 20 dkg práškového cukru a 2 – 3 PL citrónovej šťavy alebo rumu.

Postup:

Žĺtky, maslo a cukor dobre vymiešame, pridáme múku, kypriaci prášok do pečiva, mlieko a do tuha vyčľahaný sneh z bielkov. Jemne premiešame a rozdelíme na dve časti. Do 1. dáme 1 – 2 lyžice kakaa a premiešame.
Na vymastený a múkou vysypaný plech dávame striedavo 1. a 2. časť cesta.
Poleva: Cukor dôkladne vyšľaháme s citrónovou šťavou alebo rumom a rovnomerne nalejeme na upečený koláčik. Po stuhnutí polevy ho nakrájame na kosoštvorce a môžeme podávať.

Foto: LiZA

Prečítajte si aj:

Páči sa 8 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*