Bontón – lekcia 13.: Typy osláv III.

V 12. diele Bontónu sme si povedali základné informácie o recepcii. Podobného charakteru je aj garden párty. Nie je to, ako by sa zdalo, obyčajná záhradná zábava. Ide o veľmi slávnostné podujatie, ktoré sa koná večer. Samozrejme v záhrade. :)

Banket je najformálnejším typom pohostenia. Sedí sa pri stoloch a hostí obsluhuje personál. Bavíme sa len so susedmi, cez stôl iba odpovedáme, ak nás osloví významnejšia osobnosť. S čašníkmi sa nezhovárame.

Koktail sa začína popoludní, prípadne o 18:00. Trvá dve hodiny a presnosť nie je nevyhnutná. Pozvaní s partnermi by však nemali meškať dlhšie ako 20 minút. Pohostenie, ktoré roznáša personál, sa konzumuje po stojačky a bez príborov. Použitý riad sa odkladá na podnosy alebo na to určené stoly. Sherry a káva oznamujú koniec.

Dopoludňajšia či popoludňajšia slávnosť s kultúrnym programom sa nazýva matiné. Pri tomto spoločenskom stretnutí by sme už nemali mať problémy so správaním.

Nabudúce vás čaká voľné pokračovanie seriálu na tému bufet, obed a večera.

Zdroj: Bontón pre každého – Minimum slušného správania, Mladé letá
Foto: www.sxc.hu

Prečítajte si aj:

Páči sa 4 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*