Kathushkine kulinárium na pokračovanie… XXX. diel

Kathushkino kulinárium dnes oslavuje rovno dvakrát. Vychádza totiž jeho 30. diel, ktorý je zároveň naším 300. článkom! :)

A čo nám naša redaktorská gazdinka pripravila? Nuž, ako inak, niečo zdravé, praktické a ľahko dostupné. Skutočne domáce bezvaječné celozrnné cestoviny. Inšpirujte sa aj tipmi na farebné cestošky.

Domáce bezvaječné celozrnné cestoviny

Potrebujeme:

500 g celozrnnej múky, 1 pohár vody.

Postup pomocou strojčeka na cestoviny:

Ak vlastníte pekárničku na chlieb a strojček na cestoviny, tak máte vyhrané. Suroviny si iba vložíte do pekárničky a spustíte program na miesenie cesta. Keď je cesto hotové vyberieme ho na pomúčnenú dosku a skontrolujeme jeho konzistenciu, (ak je príliš tekuté pridáme múku, ak tuhé, pridáme trošku vody).

Cesto rozdelíme na 4 časti. Jednu si necháme, zvyšné zabalíme do fólie, aby nám nevyschli. Časť cesta jemne sploštíme rukami, na strojčeku na cestoviny nastavíme najširší rozostup valčekov a začíname vaľkať. Opakovane zmenšujeme rozostup valčekov, až kým nemáme cestoviny podľa vlastného želania.

Postup bez strojčeka:

Pokiaľ na to idete ručne, tak si zo surovín vypracujte cesto, ktoré taktiež rozdeľte na 4 časti. Jednu časť vyvaľkajte na pomúčnenej doske natenko a narežte na plátky alebo tvary podľa vášho želania.

Tagliolini sú 3 mm, fettuccine 5 mm, tagliatelle 8 mm a pappardelle 20 mm široké.

Kathushkin tip:

„Pokiaľ sa chystáte chudnúť a viete, že sa cestovín neviete vzdať, tak tento recept je to najlepšie a najzdravšie, čo pre sebe môžete urobiť. Ak chcete experimentovať a vytvoriť si aj netradičné cestoviny, tak namiesto vody môžete použiť pohár červeného vína alebo špenátovú drť rozpustenú vo vode.”

Foto: Kathushka

Páči sa 8 ľuďom.


4 komentárov k článku Kathushkine kulinárium na pokračovanie… XXX. diel

  1. Magdaléna

    Kathushka, mna zaujíma, v akej pekárnicke sa dá vymiesiť cesto na rezance, myslím znacku alebo druh. Pečiem si pravidelne kváskový chlebík, ale na miesenie som požívala ručný hnetač, ale už sa mi pokazil, tak som chcela niečo jednak na vymiesenie cesta na chlieb a aj na domáce cestoviny (ruky mám slabé)
    Ďakujem

    • Kathushka

      Dobrý deň Magdalénka, ja mám pekárničku Moulinex a som s ňou spokojná. Ale v podstate odpoveď na vašu otázku je – v akejkoľvek pekárničke, ktorá má program na miesenie cesta. :)

  2. Martina

    Katuška, parádne vyzerajú cestovinky, no chcela by som sa spýtať, či sa dajú aj vysušiť, ak ich neuvarím hneď všetky.

    • Kathushka

      Ďakujem za pochvalu, Martinka. Áno, určite si ich narobte do zásoby a nasušte. Tak ich viete vyvariť vo vode a použiť ako úplne bežné cestoviny. :)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*