Kathushkine kulinárium na pokračovanie… XXIV. diel

Minule nám Kathushka napiekla syrový koláč (s nivou a cherry paradajkami), ktorý mal veľký úspech. Avizovala zároveň, že prezradí svoj recept na výrobu domáceho celozrnného lístkového cesta. Nech sa páči, dnes si vyrobíme cesto a o týždeň zdravé chrumkavé pochutiny.

Domáce celozrnné lístkové cesto

Potrebujeme:

250 g špaldovej celozrnnej múky, 150 g studeného masla, 1/4 KL soli, 1 KL citrónovej šťavy, 125 ml studenej vody.

Postup:

Múku preosejeme a urobíme do nej jamku. Časť masla (30 – 45 g) nakrájame na kúsky a s ostatnými prísadami postupne spracujeme s múkou na hrubú mrvenicu. Cesto dôkladne zamiesime a vytvarujeme z neho guľu. Nakrojíme ju, zabalíme do fólie a necháme 15 minút postáť.

Cesto vyberieme z fólie a rozvaľkáme. Zvyšok masla položíme do stredu cesta a maslo doň zabalíme zo všetkých strán. Rozvaľkáme. Okraje cesta preložíme cez seba a cesto opäť rozvaľkáme. Potom cesto poskladáme na dvakrát a rozvaľkáme. Tento postup niekoľkokrát opakujeme.

Kathushkin tip:

„Je potrebné vedieť, že pri použití celozrnnej múky bude výsledné celozrnné lístkové cesto menej nadýchané. Klasické lístkové cesto si pripravíte tak, že namiesto celozrnnej múky použijete bielu hladkú.

Pokiaľ si cesto chcete pripraviť v pekárničke chleba, zvoľte nasledovný postup – vodu, citrónovú šťavu, soľ, jemne roztopené maslo (30 – 45 g) a  múku vložte do pekárničky chleba a spustite program na prípravu cesta. Hotové cesto zabaľte do fólie, nechajte postáť 15 minút a ďalej pokračujte ako v recepte.”

Foto: Kathushka

Páči sa 9 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*