Kathushkine kulinárium na pokračovanie… XL. diel

“Dnes si perex pripravujem netradične sama. Veď aj ide o výnimočnú príležitosť – moje milované Oslavuj.sk v týchto dňoch oslavuje svoj nádherný prvý rok existencie. Za tento čas učinilo mnoho menších či väčších zmien a prinieslo neskutočne veľa kreatívnych nápadov a noviniek, a to všetko s dôrazom na pohodlie a atraktivitu pre svojich čitateľov.
Je pre mňa veľkou cťou a radosťou, že aj ja (spolu so svojou pravidelnou rubrikou kulinária) môžem byť jeho tvorivou a zanietenou súčasťou.
Ďakujem za prejavenú dôveru, príležitosť a priestor tvoriť!

Obom rodičom (Lusi a Ivanovi) prajem veľa krásnych podnetných okolností, radosti, šťastia, sily, nezávislosti a inšpiratívnej energie aj do ďalšieho roka.”

Kathushka :)

Kokosová narodeninová torta

Potrebujeme:

Cesto: 125 ml bieleho jogurtu, 2 KL prášku do pečiva, 0,5 KL soli, 250 g masla ( trochu na vymazanie formy), 300 g práškového cukru, 5 vajec, 200 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 300 g strúhaného kokosu, hrubú múku na vysypanie formy.

Krém: 500 ml mlieka, 2 vanilkové pudingy, 100 g práškového cukru, 120 g masla.

Postup:

Rúru rozohrejeme na 180 ͦC. Okrúhlu tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie. Do jogurtu vmiešame soľ.

V inej miske vyšľaháme maslo s cukrom, po 5 minútach postupne všľaháme žĺtky. Do casino pa natet krému preosejeme múku a kypriaci prášok, prilejeme jogurt a premiešame. Z bielkov a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Na záver zapracujeme 200 g kokosu.

Cesto vylejeme do formy a pečieme 45 minút. Hotový korpus by mal byť zlatistý. Necháme ho vychladnúť, zatiaľ si začneme pripravovať krém.

V mlieku rozmiešame pudingový prášok a cukor a za sústavného miešania pomaly ohrievame. Keď krém začne hustnúť, zložíme kastrólik z ohňa. Vmiešame maslo a necháme vychladnúť.

Korpus dvakrát prekrojíme a jednotlivé pláty natrieme krémom. Zostavíme z nich tortu a jej boky a vrch potrieme zvyšným krémom. Tortu obalíme do kokosu.

Kathushkiných 5 tipov:

„Naše milované Oslavuj.sk oslávilo pred dvoma dňami svoj prvý rôčik a tak si za svoju skvelú prácu a neustály pokrok zaslúži chutnú sladkú maškrtu.

Ako si však tortu možno jednoducho ozdraviť, nájdete v týchto piatich krokoch:

  1. Namiesto mlieka použite vo vode rozrobenú srvátku alebo inú práškovú alternatívu, napr. sójové mlieko.
  2. Múku použite v pomere 100 g hladkej múky a 100 g špaldovej celozrnnej hladkej múky.
  3. O poznanie zdravší práškovú cukor si vyrobíte rozmixovaním trstinového cukru.
  4. Prášok do pečiva nahraďte vínnym kameňom.
  5. Medzi jednotlivé pláty korpusu naukladajte odkvapkané marhule z domáceho kompótu.

Všetko najlepšie, veľa úspechov, zaujímavých kontaktov, podnetov a inšpirácií, pozitívnych vibrácií, skvelých kreatívnych článkov a dobrú chuť do života prajem!” :)

Foto: Kathushka

Páči sa 5 ľuďom.


2 komentárov k článku Kathushkine kulinárium na pokračovanie… XL. diel

  1. LIZA

    Milá Kathushka, pripájam sa k Tvojmu krásnemu vyznaniu a gratulácii rodičom oslavuj.sk :)
    cítim sa veľmi príjemne v tomto malom ale úžasne kreatívnom a zanietenom kolektíve a želám mu veľa úspechov a tvorivých nápadov do budúcich rokov :)

  2. Lusi

    Veľká vďaka, Kathushka, za toto slávnostné vydanie kulinária, ktoré má aj také krásne číslo :) XL!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*