Kathushkine kulinárium na pokračovanie… XIX. diel

O pochúťke pochádzajúcej z Blízkeho východu, hummuse, ste už isto aspoň počuli. S nami si ho teraz môžete aj ľahko pripraviť. Názov si nevšímajte, nemá nič spoločné s lahodnou chuťou tohto výdatného pokrmu. Základ tvorí cícer, takže o poriadnu dávku bielkovín máte postarané. Či sa potvrdia aj afrodiziakálne účinky tejto strukoviny, nechajte sa prekvapiť. ;)

Hummus servírovaný v pite

Potrebujeme:

125 g cíceru (namočený cez noc alebo konzervovaný), šťavu z 2 citrónov, 3 PL sezamových semiačok, 2 strúčiky cesnaku, soľ.

Na dochutenie: 1 PL olivového oleja, 1 PL sladkej mletej papriky na posypanie, petržlenovú vňať.

Postup:

Namočený cícer zlejeme a dáme ho na hodinu variť do čistej vody. Po uvarení opäť zlejeme, ale vodu uschováme. Cícer rozmixujeme spolu so šťavou z citrónov, prelisovaným cesnakom, sezamom a soľou. Pridáme toľko odloženého vývaru z cíceru, koľko je potrebné, aby nám vznikla hustá krémová kaša.

Podávame na plochom tanieri pokvapkané olejom, posypané paprikou (tradične do tvaru kríža) a petržlenovou vňaťou. Teplý pita chlieb sa namáča do dipu.

Kathushkin tip: „Hummus sa dá použiť nielen ako chutné, výživné a na bielkoviny a vlákninu bohaté hlavné jedlo, ale aj ako pomazánka na chlebík na raňajky či rýchlu a zdravú desiatu. Nezabudnite si však potom dôkladne opucovať zúbky, pretože cesnaku je v tomto chutnom jedle pomerne dosť.“ :)


Páči sa 5 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*