Kathushkine kulinárium na pokračovanie… XIV. diel

Dnešný recept z kulinária poteší hneď dvakrát. Jednak preto, že si z talianskych tyčiniek, zvaných tiež grissini, viete vytvoriť valentínske prekvapko pre svoju polovičku či rodinku. Stačí, ak cesto vytvarujete do milých srdiečok. A jednak aj preto, že naše grissini sú malou návnadou na budúci týždeň. Kathushka pre vás totiž chystá klasickú taliansku polievku, ktorá dokonale chutí s týmto tradičným pečivom.


Grissini alias pizzové tyčinky

Potrebujeme:

500 g hladkej múky 00, 20 g droždia alebo 2 vrecúška sušeného pekárskeho droždia, 20 až 25 cl vlažnej vody, 6 PL olivového oleja, 2 KL jemnej soli, 1 KL cukru, oregano, sezam, orechy.

Postup:

Cesto spracujeme nasledovne: droždie rozdrobíme, pridáme 3 PL vody a štipku cukru. Necháme 15 minút odpočinúť a vykysnúť. Múku nasypeme do misy, pozdĺž okrajov nasypeme soľ a do stredu vlejeme droždie. Pridáme cukor, olej a pomaličky prilievame vodu. Vidličkou dobre premiešame.

Cesto spracúvame 10 až 15 minút. Podľa potreby pridáme vodu alebo múku. Cesto musí byť hladké a vláčne. Vytvarujeme z neho bochník, rozdelíme ho na tri diely a jeden z nich posypeme sušeným oreganom, druhý sezamom a tretí orechmi. Na vrch každého cesta vyryjeme ostrým nožom kríž, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme pri izbovej teplote 1 hodinu kysnúť.

Po uplynutí jednej hodiny cesto spracúvame ešte po dobu 30 sekúnd a vytvarujeme z neho valec, ktorý nakrájame na plátky. Každý plátok vyváľame dlaňou na tyčinky, zhruba 1,5 cm široké a 10 cm dlhé. Tyčinky poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie, prikryjeme ich vlhkou utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Grissini pečieme v trúbe pri 200 °C približne po dobu 15 minút.

Kathushkin tip: „Pre ozdravenie tohto receptu neváhajte rozdeliť pomery múk na 250 g hladkej múky 00 a 250 g celozrnnej múky, napríklad špaldovej, pšeničnej alebo ražnej. Po vyvaľkaní tyčiniek sa vám potom otvára priestor na rôzne kreatívne variácie – z cesta si môžete vyformovať grissini v tvare valentínskych srdiečok, vrkočov, písmen alebo jednoduchých obrazcov. O čo viac vám a vašim hosťom budú chutiť, keď do nich zapojíte aj túto hravú formu?“ :)

Foto: Kathushka

Páči sa 7 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*