Kathushkine kulinárium na pokračovanie… XII. diel

Ako sme avizovali v minulotýždňovom kulináriu, to dnešné vás naučí, ako si pripraviť očistnú polievku so zázvorom. Táto korenistá potravina je totiž malý zázrak. Okrem toho sa dozviete, prečo by sa mali konzumovať riasy a Kathushka pridáva aj pár tipov, ako sa dostať po sviatkovom prejedaní späť do formy.

Čistiaca polievka so zázvorom

Potrebujeme:

1,5 l zeleninového vývaru, 4 väčšie cibule, 2 väčšie mrkvy, 2 lyžice šťavy z čerstvého zázvoru, soľ, petržlenová vňať na ozdobu.

Postup:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polmesiačiky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Cibuľu a mrkvu vložíme do hrnca, pridáme štipku soli, zalejeme vodou tak, aby zelenina bola ponorená a dusíme, kým nezmäkne. Dolejeme zeleninovým vývarom, znovu privedieme do varu, podľa potreby ešte prisolíme a dochutíme zázvorovou šťavou. Do hotovej polievky pridáme najemno nakrájanú petržlenovú vňať.

Kathushkin tip: Počas varenia môžete do polievočky pridať aj nalámaný kúsok riasy Wakawe. Hotovú polievku možno na tanieri dochutiť vločkami riasy Nori. Morské riasy sú vynikajúcim zdrojom minerálnych látok a napomáhajú vstrebávaniu tukov a znižovaniu cholesterolu. Zázvor podporuje trávenie, má afrodiziakálne účinky a používa sa aj ako prevencia proti chrípke a prechladnutiu.“

Len táto samotná polievočka však očistu tela po sviatočnom „obžerstve“ nezariadi. Mali by ste (aspoň na čas) zo svojho jedálnička vylúčiť tučné jedlá, mlieko, smotanu a syry a maximálne obmedziť aj mäso.

Nahraďte to zvýšeným prísunom obilnín (ryža, pšeno, pohánka, obilné kaše, viď Kašičkové recepty), strukovín (šošovica, fazuľa, červená šošovica, mungo) a čerstvej zeleniny. Pite aspoň 2 l tekutín (čistej vody alebo zeleného čaju).

Foto: Kathushka

Páči sa 5 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*