Kathushkine kulinárium na pokračovanie… VII. diel

“Ak vydržíš nepapať, uvidíš zlaté prasiatko.” Hovorí známa vianočná reklama, ktorá si túto vetu požičala zo starého porekadla. V siedmom diele kulinária prinášame postup, ako sa dá čarovné prasiatko hravo vykúzliť. Nebude síce ani zlaté, ani mäskové, zato chutiť bude znamenite. A pokojne môže dozdobiť aj ten váš vianočný stôl.

Čokoládovo-gaštanové prasiatko

Potrebujeme:

500 g jedlých gaštanov, 100 g kvalitnej horkej čokolády, 2 PL silnej kávy, 1 PL práškového cukru, 1 PL masla, štipku soli.

Postup:

Gaštany opláchneme, vopred narežeme (na vypuklej strane alebo do kríža, aby z nich mohla unikať para) a varíme v hrnci s vriacou vodou asi 20 minút. Medzitým necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť čokoládu rozlámanú na kúsky do 2 lyžíc kávy.

Uvarené gaštany zlejeme a ešte horúce ich ošúpeme. Okrem tvrdého obalu musíme gaštany zbaviť aj jemnej vnútornej blanky, ktorá chráni sladké jadro. Plody hneď rozmixujeme  a premiešame s rozpustenou čokoládou, cukrom, maslom a štipkou soli.

Hotovú hustú zmes natlačíme do vykrajovacích vianočných formičiek a necháme cez noc v chladničke stuhnúť. Po stuhnutí podávame ako čokoládky k čaju alebo káve. Môžeme ozdobiť šľahačkou.

Kathushkin tip: „Ak sa vám zmes podarí redšia, zahustite ju gaštanmi alebo ju nalejte do formičiek s dnom, napr. do formičiek na muffiny. Čím zaujímavejšie a rôznorodejšie formičky použijete, tým lepšie. Vyrobte si svoj vlastný vianočný čokoládový stromček, hviezdu, srdiečko, čižmičku, „zlaté“ prasiatko alebo si čokoľvek vymodelujte vlastnými prstami. :)

Foto: Kathushka

Páči sa 6 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*