Kathushkine kulinárium na pokračovanie… L. diel + Elektronická kuchárka

Milí priatelia,

rada by som vám oznámila, že moje malé dietko v podobe online štvrtkovej kuchárky oslavuje už svoje 50-te vydanie. Znamená to teda, že sa už viac než rok (50 týždňov s občasnými sviatočnými absenciami) stretávame na stránkach Oslavuj.sk, aby sme sa svojím spôsobom navzájom obohatili.

Elektronická kuchárka Kathushkine kulinárium Veľmi ma tešia vaše reakcie, či už osobné, alebo sprostredkované cez rôzne komunikačné kanály. Zakaždým mi dodajú silu a chuť do ďalšieho tvorenia, pretože pre každého autora je najdôležitejšie to, či ho niekto číta. Ďakujem vám!

Moja najväčšia vďaka patrí Lusi - šéfredaktorke a duši celého Oslavuj.sk, ktorá dodala môjmu sprvoti mailovému projektu formu, serióznosť, tvar a pravidelný priestor. Otvorila mi tak možnosť realizovať sa a nájsť si čitateľov aj nad rámec môjho mailingového listu. :)

Aj vďaka vám, čitateľom a webmagazínu Oslavuj.sk, sa dnes môžeme spoločne tešiť z prvej oficiálnej elektoronickej kuchárky. Je to síce malý krôčik pre ľudstvo, ale veľký pre mňa. Pevne verím, že raz to dotiahnem až na knižne vydaný kuchársky bestseller. :) Príjmite teda darček, ktorý sme pre Vás pripravili. Postup je jednoduchý:

Zaregistrujte sa a do Vašich mailových schránok pribudne ešte horúca zbierka 50 receptov, elektronická kuchárka Kathushkine kulinárium. Raz za polrok Vám pošleme všetky aktuálne diely.

Registrácia na odber kuchárky Kathushkine kulinárium:

(Odber elektronickej kuchárky Kathushkine kulinárium ako aj ďalších aktuálnych dielov je ZDARMA.
Odber newsletterov môžete kedykoľvek zrušiť.)

50. diel – SUSHI

Do dnešného špeciálneho jubilejného vydania som si pre vás pripravila moje úplne najobľúbenejšie jedlo na svete. Viac ho netreba predstavovať, názov hovorí sám za seba – sushi!

Maki a nigiri sushi

Potrebujeme:

Sushi ryžu, lisované riasy Nori (na sushi), kaviár, krevety, bielu reďkev, mrkvu, uhorku, lososa, chren Wasabi, sójovú omáčku Kikkoman, nakladaný zázvor.

Na marinádu na ryžu: 4 PL octu (najlepšie originál ryžový ocot), 1,5 PL trstinový cukor, 0,5 KL morskej soli.

Postup:

Príprava sushi ryže: Ryžu 4x až 5x premyjeme pod prúdom vody, až kým voda z ryže nebude číra. Zalejeme vodou asi 1 – 2 cm nad ryžou a pol hodiny necháme postáť. Po 30 minútach prikryjeme pokrievkou a varíme na silnom ohni. Keď začne vrieť, stíšime oheň a varíme ešte 10 minút. Po vypnutí necháme ryžu ďalších 10 minúť odstáť a potom ju vysypeme do drevenej alebo keramickej nádoby. Následne do ryže vmiešavame marinádu za neustáleho ochladzovania vejárikom (má dôjsť k rýchlemu ochladeniu ryže).

Príprava marinády: Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto. Namiesto týchto troch ingrediencií sa dá použiť aj tzv. sushisu, čo je vopred pripravená zmes, ktorá spôsobí, že je ryža lepkavá.

Príprava sushi roliek: Na bambusovú podložku si položíme plát riasy Nori. Na Nori rozložíme ryžu tak, aby mala hrúbku najviac 1 cm. Na kraji, ku ktorému budeme rolovať, necháme asi 2 cm riasy bez ryže, kde sa nám potom rolka prilepí. Do prvej tretiny ryže položíme pásiky plnky. Môže to byť uhorka, predvarená mrkva, krabie tyčinky, avokádo, plátky omelety, hríby shitake a podobne. Použiť môžeme v podstate čokoľvek, podľa vlastnej chuti.
Hotovú rolku potom necháme 15 minút odležať, aby do seba riasa natiahla vlhkosť. Následne rolku krájame veľkým ostrým nožom na kolieska hrubé asi 2 cm. Nôž priebežne utierame vlhkým obrúskom, aby sa ryža nelepila a rezy boli rovné.

Nigiri sushi

Ak nám zvýšila ryža, vyformujeme si z nej v ruke malú kôpku, ktorú potrieme pastou wasabi a na vrch preložíme plátkom surového lososa, tuniaka alebo krevety. Z riasy Nori si môžeme narezať aj 1 cm široké pásiky a sushi nimi previazať.

Nebojte sa experimentovať a hlavne ulahodiť nielen svojim chuťovým bunkám, ale aj zrakovým vnemom. Veď kto by odolal sushi „rybičkám“ z kreviet s očkami z kaviáru?

Ako sushi podávať:

Najlepšie je podávať sushi čerstvé, hneď po príprave. Kúsky sushi namáčajte do japonskej sójovej omáčky Kikkoman a potrite krikľavo zeleným Wasabi chrenom. Jednotlivé kúsky zajedajte nakladaným zázvorom, ktorý dezinfikuje ústnu dutinu.

Kathuskin tip:

„Na sushi odporúčam originálnu sushi ryžu, aby skutočne došlo ku želanému efektu. Kúpite ju v oddelení japonskej kuchyne spolu so zlisovanými Nori riasami, sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom. Biochren wasabi si taktiež viete vyrobiť z prášku zakúpeného v biopredajniach.
Nakladaný zázvor si však pripravíte veľmi jednoducho – na tenké plátky nakrájaný zázvor hodíte na pol minúty do vriacej vody, necháte odkvapkať a vložíte na jeden deň do marinády z ryžového octu, cukru a soli. V takomto náleve vydrží zázvor v chladničke aj týždeň.
Osobne som na prípravu sushi namiesto ryžového octu použila umeocot a výsledok bol takmer totožný. Ten istý umeocot som použila aj pri príprave nakladaného zázvoru. Klasický ocot v plastových fľašiach rozhodne neodporúčam!
Jemnučký pásik wasabi (skutočne jemný – wasabi je veľmi pálivé) som votrela do ryže už pri samotnom rolovaní roliek.
Malý tip na servírovanie – nezabudnite si pripraviť mištičku, do ktorej nalejete sójovú omáčku. Ak doma nemáte paličky, alebo ak vám to s nimi jednoducho nejde, sushi môžete pojedať aj holými rukami. Prajem veľa inšpiratívnej fantázie a dobrú chuť!


Foto: Kathushka


Páči sa 8 ľuďom.


4 komentárov k článku Kathushkine kulinárium na pokračovanie… L. diel + Elektronická kuchárka

  1. Evita

    Dakujem za kucharku, je famozna!!!

  2. Bublinka

    Ahoj Kathushka:)
    Sushi som sa naušila vychutnávať v Dánsku , no a sľúbila som si, že sa ho nevzdám ani tu a, že ho pripravím aj rodine,takže Ti veľmi pekne ďakujem za receptík a tipy ako a čo:)

    Dobrú chuť:)

    • Kathushka

      Milá Bublinka,
      som úprimne rada, že som mohla takto prakticky pomôcť.
      Nezabudni sa nám potom pochváliť, ako to celé dopadlo.. :)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*