Kathushkin kulinársky workshop pre malé kuchárky a kuchárikov

kathushkin kuchársky workshop Milí priatelia, sme uprostred letných prázdnin, za oknami sa počasie strieda častejšie ako ponožky malého húževnatého futbalistu. Aj vy si každý druhý týždeň vyberáte s manželom na striedačku dovolenku, len aby ste si doma svojich drobných lapajov, Denisov a Lucie – postrachy ulice, postrážili? Chodíte na kúpalisko, do prírody, na prechádzky… Ale čo s nimi, keď sa prudko zmení počasie a vonku začne zúriť letný bláznivý „severák“? Posadíte ich pred televíziu či počítač? Vy samy ste posledné, ktoré by si to želali! Tak prečo pre vaše malé ratolesti jednoducho nepripravíte zábavný deň podľa nášho návodu, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda? A viete čo je na ňom úplne najlepšie? Nielen, že budete mať deťúrence pod vašim odborným dohľadom, ale navyše sa aj niečo praktické naučia a vy budete mať pekne poupratované a navarené! :)

Názov a myšlienka

Samozrejme, že v názve vášho kulinárskeho workshopu si moje meno nahradíte svojím, i keď by ma prirodzene potešilo, kebyže ste mi dožičili toľkú poctu. Každopádne však môžete slovo workshop nahradiť aj ekvivalentmi ako škola, krúžok či seminár.

Cieľová skupina

Primárne je tento workshop určený pre nezbedníčky a nezbedníkov vo veku od 6 do 13 rokov a ich kamarátov. Ak sa však o členstvo, či asistenciu budú hlásiť aj starší, či mladší členovia, netreba im v tom brániť. A to najdôležitejšie! Nutný je dozor minimálne jednej dospelej osoby – najlepšie mamičky.

Čo na seba

To je otázka – no predsa zásteru! A k nej pohodlné tepláky a tričko, ktoré sa môžu aj zamazať. Dievčatkám vlasy pevne zopnúť do copu, aby sa nám do žiadnej delikatesy nezatúlali. Ale ak chcete deťom aj sebe dopriať skutočný pocit „vývarovne“ a ste ochotní si zo seba robiť žarty – zožeňte si igelitovú čiapku na hlavu (nachádzajú sa napríklad vo farbách na vlasy). Na záver si je len potrebné dôkladne a hromadne umyť ruky mydlom až po lakte a „výučba“ sa môže začať.

Výzdoba

Skôr ako výzdobu, by som v tomto prípade riešila radšej to, čo všetko cenné, vzácne, biele a krehké ukryť z dosahu malých hyperaktívnych „kobyliek“. Potrebovať budeme len a len kuchyňu a v nej sa pokúste zabezpečiť čo najväčšiu možnosť pracovnej plochy, aby každý malý kuchárik mal svoj priestor (všetko samozrejme záleží na počte detí a na tom, aké úlohy sa rozhodnete komu zadať). Potrebné je vyprázdniť jedálenský stôl a prestrieť ho umelohmotným ľahko umývateľným obrusom, aby sa aj z menšej nehody nestala tragédia.

Recepty

šúľance

A aké recepty odporúčam? Predovšetkým tie, ktoré majú vaše detičky a ich priatelia najradšej. Ak dovolíte, vytipovala som si pár mojich obľúbených receptov z  detstva a previedla som ich na trošku zdravšiu nôtu. Čo by ste povedali na fantastické celozrnné palacinky s džemom a grankom, na domáce vlastnoručne šúľané makové šúľance, či šťavnatý ryžový nákyp z celozrnnej ryže alebo jeho ekvivalent rovnakej chuti pšenovník? A nebolo by na záver „vzrúšo“ pochutiť si na vašej vlastnej doma vyrobenej pizzi?

http://www.oslavuj.sk/kulinarsky-workshop-pre-deti-recepty/1378

Hudba

Namiesto cieleného počúvania interpretov či sledovania filmov zvoľte čisto ambientný spôsob počúvania hudby (hudba len ako kulisa). Na to vám plnohodnotne postačí ticho pustené rádio, tak aby nikoho nerušilo, nikto sa nemusel prekrikovať, ale v prípade, že budú všetky detské hlavičky naplno zabrané do miesenia cesta, aby v kuchyni nenastalo hrobové ticho.

Lusin tip: Sobotné rána si viete spestriť zábavnou a poučnou rozhlasovou reláciou Halabala, ktorú vysiela v premiére Slovenský rozhlas. A vďaka podcastom (archívu) si milé nahrávky môžete pustiť vlastne kedykoľvek.

Hry

Hrou bude tentokrát samotné hromadné varenie. Je potrebné si uvedomiť, že hoci sa pre vás varenie po toľkých rokoch denno-dennej praxe stalo nutnou realitou, pre vaše deti je to niečo vzrušujúce, od čoho ich vo väčšine prípadov odháňate, aby takpovediac nezavadzali. Na tento kulinársky workshopový deň sa však vyzbrojte poriadnou dávkou trpezlivosti a hor sa do vysvetľovania, rozdeľovania úloh a dozerania na správnosť práve prebiehajúcich prác.

Hrať sa prakticky začnete už od chvíle, ako si všetci spolu oblečiete zásteru, umyjete ruky a vstúpite do kuchyne, kde je POTREBNÉ detičkám hneď na úvod stanoviť pár pravidiel, napríklad: Nikto sa nedotýka ostrých predmetov! (Všetko, čo bude treba narezať, urobíte vy.) Plynový sporák, rovnako ako aj rúra je tabu! (Takisto ju obsluhujete výlučne vy.) V kuchyni sa nebehá! Nekričíme na seba! Nikto nikomu neberie suroviny! Všetci si navzájom pomáhame! A ďalšie. Úplne najideálnejšie by bolo, keby ste si dali tú námahu, vaše pravidlá spísali a vyvesili ich na viditeľné miesto, aby sa stali neodškriepiteľným zákonom aj pre akýchkoľvek malých hádavých „právnikov“. Takisto si nezabudnite vyhradiť právo na priebežné dopĺňanie ďalších bodov a taktiež si dopredu vymedzte trest pri vedomom opakovanom porušovaní pravidiel, (napríklad vylúčenie z kulinárskej skupiny na 5 minút).

cesto na pizzu Naozaj je dôležité uvedomiť si, že určenie vašej autority a dodržiavanie pravidiel je to najdôležitejšie, najmä pre ochranu zdravia vašich ratolestí. Pretože jedine tak sa dá užiť si hru na kuchárikov a popri tom neutrpieť žiadne zranenia. Kuchyňa sa totiž pre roztopašné a neposlušné detičky môže stať veľmi nebezpečným bojovým poľom!

Po tom, ako budú všetky pravidlá jasné, vymedzte každému adeptovi na drevenú varešku jeho vlastné pracovné miesto. Každému zhruba rovnaký kúsok na pracovnom stole aj so stoličkou, na ktorom ich už budú čakať ich pracovné nástroje. Úlohy, ktoré im budete zadávať si dopredu premyslite (odporúčam si pripraviť presný postup a roztriedenie úloh, aby pri samotnom varení nedošlo k hádkam, chaosu či hluchým miestam). Pri varení makových šúľancov môže, napríklad, jeden kuchárik ošúpať zemiaky, druhý zatiaľ zapracovávať cesto, tretí poctivo miesiť cesto na pizzu, štvrtý dozerať na poriadok, a tak zakaždým všetko čo spadne hneď pozametať (toto by mohla byť úloha pre najmenších účastníkov workshopu). Samozrejme, všetci spolu potom budete ukladať prílohy na pizzu, aby ste si tak vytvorili takú, ktorá ulahodí každému.  Ďalšie úlohy pri pečení palaciniek – zatiaľ čo vy ich budete smažiť na oleji na sporáku, jedna kuchárka ich bude natierať džemom, druhá múčiť grankom a tretia rolovať. Pri varení ryžového nákypu isto budete potrebovať pomoc pri triedení ryže, miešaní a vzápätí pri ukladaní ovocia na plech. Pauzy, keď sa pizza alebo ryžový nákyp pečú, vyplňte spoločným upratovaním kuchyne, umývaním, utieraním a odkladaním riadu, hraním pexesa, kreslením alebo niečím podobným – rýchlym, praktickým a nenáročným na priestor. Keď sa všetko dovarí a dopečie, spoločne prestrite a ozdobte stôl. Obed sa môže podávať.

Dôležité je si hlavne nerobiť starosti s tým, že všetko trvá nejako dlho, že sa deti „hrajú“ s jedlom, pretože to bolo vašim cieľom – zabaviť ich, niečo naučiť a popri tom navariť dokonalý a chutný obedík. A to im len bude teraz chutiť, keď si uvedomia, že si ho vlastne celý samy navarili!

PS PS:

Po fantastickom obede sa nezabudnite detí spýtať na ich názor – ako sa im dnešný deň páčil, čo všetko sa naučili, ktoré jedlo im najviac chutilo a v závere im nezabudnite pripraviť oficiálne zhrnutie kulinárskeho workshopu, vyhodnotenie jednotlivých jedál (na obed môžu byť pozvaní aj rodičia jednotlivých zúčastnených detí, ktorí by sa tiež mohli pridať k hodnoteniu) a každému odovzdajte vopred pripravený „certifikát“ o absolvovaní vášho kulinárskeho workshopu. Ako darček sa bude hodiť maličká drevená vareška na pamiatku. Na rúčku môžete dopísať dátum akcie a venovanie. A ak sa vám ešte niečo z obeda zvýši, tak deťom k tomu zabaľte aj kúsok z ich najobľúbenejšieho jedla so sebou domov – na „koštovku“ pre otecka. :)

Čaukooo a do skorého varenia, priatelia!

Foto: Kathushka

Páči sa 10 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*