Kašičkové recepty

Kukuričná kašička

Suroviny: 200 ml mlieka (v prípade, že odmietate piť mlieko, nahraďte ho jednoducho jednou z vo vode rozrobených práškových alternatívnych foriem „mlieka“ – ryžové, sójové, pohánkové, ovsené mlieko alebo srvátka; dosiahnete ten istý výsledný efekt), kukuričná kaša – množstvo podľa chuti, či chceme redšiu, alebo hustejšiu konzistenciu, hnedý cukor/med, čerstvé, kompótové alebo sušené ovocie, slnečnicové, sezamové a ľanové semiačka, orechy

Postup: Dáme variť mlieko. Do vriaceho mlieka pridáme 1 – 2 lyžice cukru alebo medu (podľa chuti) a za stáleho miešania prisypávame kukuričnú kašu. Keď začne hustnúť vmiešame do nej semiačka podľa vlastnej chuti a zložíme z ohňa. Medzitým si do misky naukladáme pár kúskov čerstvého nakrájaného ovocia – jabĺčka, hrušky, hrozno alebo kompótového ovocia (hrušky, marhule, čerešne). Ovocie zalejeme horúcou kukuričnou kašou a na vrchu ozdobíme sušeným ovocím, orechmi, slnečnicovými semiačkami alebo čo nám fantázia a kuchynka ponúkne.

Detská krupička

Suroviny: 200 ml mlieka (v prípade, že odmietate piť mlieko, nahraďte ho jednoducho jednou z vo vode rozrobených práškových alternatívnych foriem „mlieka“ – ryžové, sójové, pohánkové, ovsené mlieko alebo srvátka; dosiahnete ten istý výsledný efekt), pšeničná krupica – množstvo podľa chuti, či chceme redšiu, alebo hustejšiu konzistenciu , hnedý cukor/med, čerstvé, kompótové alebo sušené ovocie, kúsok masla, škoricový cukor, Granko

Postup: Pri príprave detskej krupice postupujeme rovnako ako v predošlom recepte kukuričnej kaše. Tieto recepty sú veľmi individuálne, preto dochucovanie kašičiek nechávam na vás. Na spodok detskej krupičnej kašičky môžeme naukladať ovocie (kompótové marhule, čerstvé hrozno, alebo kiwi, ktoré sladkej chuti krupice dodáva jemne nakyslastý nádych). Pri záverečnej úprave si na ešte horúcu krupicu odkrojíme tenulinký pás masla (hneď sa rozpustí), jemne poprášime škoricovým a hnedým cukrom a posypeme Grankom. Na záver dozdobíme ovocím podľa fantázie a podávame.

Pohánková kašička

Suroviny: krakovská kaša (pohánková) – množstvo podľa chuti, či chceme redšiu, alebo hustejšiu konzistenciu, voda, hnedý cukor, čerstvé, kompótové alebo sušené ovocie

Postup: V obchode nájdeme pohánkovú kašu pod názvom „Krakovská“, kde ide už o mechanicky olúpanú pohánku, ktorú je potrebné variť vo vode v pomere 1:2 (pohánka:voda). Keď kaša začne mäknúť, pridáme do nej trochu hnedého cukru a dovaríme, až kým pohánka nie je úplne mäkká. Servírujeme podobne ako predošlé kaše – na spodok misky vložíme ovocie podľa želania, zalejeme kašou, dozdobíme podľa vlastnej chuti a podávame.

Ovsená kašička

Suroviny: 200 ml mlieka (v prípade, že odmietate piť mlieko, nahraďte ho jednoducho jednou z vo vode rozrobených práškových alternatívnych foriem „mlieka“ – ryžové, sójové, pohánkové, ovsené mlieko alebo srvátka; dosiahnete ten istý výsledný efekt), ovsené vločky – množstvo podľa chuti, či chceme redšiu, alebo hustejšiu konzistenciu, hnedý cukor/med, čerstvé, kompótové alebo sušené ovocie, slnečnicové, sezamové, dyňové a ľanové semiačka, orechy (vlašské, lieskovce, mandle), domáci džem, hrozienka

Postup: Ovsené vločky si opláchneme a varíme rovnako ako pohánkovú kašu vo vode alebo „mlieku“. Pridáme trochu cukru, prípadne kompótovej šťavy a s ovocím naservírujeme. Pri podávaní môžeme posypať semiačkami a dozdobiť kúskom ovocia.

Mrkvový šalátik s gaštanovým pyré

Suroviny: 4 mrkvy, 2 jablká, kokos, slnečnicové semiačka, hrozienka, šťava z citrónu

Postup: Mrkvu nastrúhame na jemnejšom, jablko bez šupky na širšom strúhadle a vložíme do misky. Pridáme slnečnicové semienka, hrozienka, za hrsť kokosu a premiešame. Na záver pokvapkáme šťavou z citróna. Gaštanové pyré (kúpime v obchode ako polotovar) nakrájame na plátky a podávame spolu s mrkvičkovým šalátom.

Jabĺčko s medom

Suroviny: jablká, med, neochutené ryžové burizony

Postup: Jablká si nastrúhame na hrubšom strúhadle, vložíme do pohára, nasypeme burizony a zalejeme medom. Všetko spolu premiešame a vychutnávame si. :)

Foto: Kathushka

Páči sa 8 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*