Jednoducho, bábovka!

Tak ako si po dobrom obede neodoprieme kávu alebo čaj, zvykneme si k šálke s horúcim nápojom pridať aj zákusok. Rýchly jednoduchý lahodný koláč vždy príjemne pohladí dušu a časovo nezaťaží ani uponáhľanejšiu domácnosť. Taká je bábovka.

Základné bábovkové cesto

Potrebujeme: 20 dkg hladkej múky, 20 dkg práškového cukru, 1 vrecúško prášku do pečiva, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 dcl oleja, 1 dcl vody, 4 vajíčka.

Postup: Do misy nasypeme múku a prášok do pečiva. Do mixéra postupne pridáme 4 žĺtky, práškový cukor, vanilkový cukor, olej a vodu. Zmes vymixujeme. Vylejeme do misy a poriadne premiešame, aby nevznikli hrudky. Nakoniec pridáme sneh zo štyroch bielkov a opäť poriadne premiešame. Pečieme vo forme na bábovku na 180. stupňoch cca 45 minút.

Tip: Ak si nie sme istí, či je bábovka určite dopečená, pichneme do nej až po spodok špilku. Ak ju vyberieme čistú (nebude na nej nalepené cesto), znamená to, že je bábovka hotová.

online casino src=”http://www.oslavuj.sk/wp-content/uploads/2011/03/546579_91802093u-300×247.jpg” alt=”" width=”300″ height=”247″ />

Dvojfarebná bábovka

Časť základného bábovkového cesta vylejeme do menšej misky, do ktorej pridáme kakao podľa chuti. Vznikne nám tmavá časť bábovky. Svetlé a tmavé cesto striedavo nalievame do vymastenej a pomúčenej formy.

Bábovka podľa vlastnej chuti

Do zmesi môžeme podľa potreby pridať hrozienka, orechy, lentilky či kúsky čokolády. Osvedčila sa napríklad kombinácia – v bielej časti oriešky, v tmavej hrozienka… ale kombinovať sa dá samozrejme rôzne.

Ozdoby

Potom ako bábovku vyklopíme a trochu vychladne, môžeme vrch posypať osvedčeným práškovým, vanilkovým či škoricovým cukrom. Chutná bude aj s nastrúhanou čokoládou, rôznymi polevami alebo farebnými marcipánovými guličkami.

Kathushkin tip ako ozdraviť pečenie bábovky

“Namiesto mlieka použite vo vode rozrobenú nejakú práškovú alternatívu mlieka – srvátku, sójové, pohánkové alebo ryžové mlieko. Na cesto použite z požadovaného množstva múky polovicu celozrnnej. Pred pečením formu vymastite podľa pokynov a namiesto strúhanky či múky ju vysypte zmesou pšeničných klíčkov, otrúb a sezamových, slnečnicových a ľanových semiačok. Vaša bábovka tak bude počas maškrtenia príjemne chrumkať po semiačkach. :)


Foto: www.sxc.hu, Kathushka

Páči sa 5 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*