Hroznové vrkoče

Efektné koláče, trochu tradične kysnuté, trochu vynovené plnkou a ovocím.

Obtiažnosť prípravy: stredná (2B)
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 15 minút
Vystačí na: 12 kusov

Potrebujeme:

Na cesto: 450 g hladkej múky, 1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker, 1 zarovnanú KL soli, 75 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 175 ml vlažného mlieka, 100 g rozpusteného masla, 1 vajce, 1 bielok

Na náplň: 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker, 300 ml mlieka, 50 g cukru

Na potretie: 1 žĺtok, 1 PL mlieka

Na ozdobenie: 400 g hrozna bez jadierok, 1 balíček Tortového želé číreho Dr.Oetker, 250 ml vody, 2 zarovnané PL cukru

Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

Postup:

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo, vajce a bielok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

2. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale s 300 ml mlieka a 50 g cukru a necháme vychladnúť.

3. Z vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche vytvoríme valček a nakrájame ho na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely a vytvoríme valčeky dlhé asi 15 cm. Z troch valčekov upletieme vrkoč, jeho konce spojíme a nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Venčeky potrieme pomocou štetca alebo pierka žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Do každého venčeka nanesieme náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 15 minút

4. Venčeky necháme vychladnúť.

5. Na ozdobenie nanesieme hrozno do stredu venčekov. Tortové želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale a venčeky ním pomocou štetca alebo pierka potrieme.

TIP: Venčeky môžeme podávať so šľahačkou.

Prečítajte si aj:

Páči sa 3 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*