





Čoraz populárnejšia hliva ustricová je nízkoenergetická potravina vhodná nielen do redukčných diét. Chutí veľmi podobne ako kuracie mäso a tak sa dá ľahko zakomponovať do bežných jedál. Nepohrdne ňou isto ani žiaden vegetarián. Základná príprava je pritom taká jednoduchá!
Čerstvú hlivu ustricovú, soľ, čierne mleté korenie, bylinky, olivový olej.
Hlivu ustricovú poriadne opláchneme, očistíme a nakrájame na pásiky (akoby sme porcovali kuracie mäso do šalátu). Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme naň odkvapkanú hlivu, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou jemne dusíme pár minút. Občas premiešame, pred koncom pridáme nadrobno nakrájané bylinky, chvíľku podusíme a môžeme odstaviť.
Takto upravenú hlivu ďalej môžeme použiť ako hlavné jedlo s prílohou, napr. celozrnnou ryžou. Na obrázku je hliva dusená s paprikou a vmiešaná do pšenovej kaše.
„Hliva ustricová je chutná náhrada mäsa, chuťovo veľmi podobná kuracine. Je potrebné rátať s tým, že hliva, ako každá huba, stratí počas dusenia minimálne tretinu svojho objemu. Pri nákupe a príprave na to dopredu myslite, aby ste aj s rodinou nezostali polosýti.”
Foto: Kathushka