Fašiangové recepty

Tematicky sa opäť vraciame k fašiangom. Tento čas zábav a dobrého kalorického jedla odštartovali Traja králi. Po duchovných Vianociach prišlo obdobie uvoľnenia, dedinských zábav, mestských plesov a karnevalov. Oddnes presne o tri týždne na Popolcovú stredu všetko utíchne a nastane štyridsať dní pôstu, za ktorými nasleduje Veľká noc. Kým sa tak stane, ponúkame vám pár tradičných pochúťok, ktoré sa zvykli na Slovensku pripravovať počas fašiangov.

Šišky I.

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 30 g kvasníc, 40 g cukru, 3 lyžice rumu, 2 celé vajcia, 4 žĺtky, 70 g roztopeného masla, trošku citrónovej kôry, štipku soli, trochu mlieka na kvások, tuk na vysmážanie.

šišky Postup: Vajcia miešame s cukrom, rumom a maslom asi 10 minút. Potom pridáme ostatné suroviny. Rozrobíme cesto, ani tuhé, ani riedke. Hneď vytvarujeme šišky, ktoré necháme vykysnúť pod utierkou. Do rozpáleného tuku ukladáme šišky vrchnou stranou nadol a pri smažení ich prikryjeme pokrievkou. Po obrátení už neprikrývame. Šišky majú mať zlatistú farbu. Po vybratí z tuku ich položíme na papierové obrúsky, aby sme zbavili šišky prebytočnej mastnoty. Pečivo potrieme džemom, polevou alebo posypeme práškovým cukrom.

Šišky II.

Potrebujeme:150 g varených zemiakov, 350 g polohrubej múky, 20 g kvasníc, trošku mlieka, 30 g masla, 30 g cukru, 2 lyžice rumu, 1 vajce, 1 žĺtok, trochu citrónovej kôry.

Postup: Postupujeme podobne ako pri prvom recepte. Vymiešame si maslo so žĺtkami a citrónovou kôrou. Pridáme rum. Kvasnice necháme vykysnúť na kvások s trochou mlieka a cukru. V mise všetko dobre zmiešame a pridáme aj múku a uvarené postrúhané zemiaky. Cesto poriadne vypracujeme a necháme vykysnúť v teple. Následne ho vyklopíme na ohriatu pomúčenú dosku, vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Tie preložíme na dosku prikrytú utierkou a posypanú múkou na teplé miesto, aby cesto ešte vykyslo. Počas kysnutia šišky raz obrátime. Smažíme, až keď sú vykysnuté ako pri prvom recepte.

Bielková poleva na šišky

Potrebujeme: 40 g práškového cukru na 1 bielok, vanilkový cukor.

Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Nad parou pridávame cukor a zľahka šľaháme. Keď horúca masa začne tuhnúť, je už vhodná na zdobenie šišiek.

Fánky I.

fánky Potrebujeme: 200 g polohrubej múky, 3 žĺtky, 3 lyžice kyslej smotany, 1 lyžicu práškového cukru, trochu postrúhanej citrónovej kôry, tuk na vyprážanie.

Postup: Suroviny spolu vymiešame. Vyvaľkáme si cesto, z ktorého vyrezávame kosoštvorce. V strede každej fánky ešte urobíme dva zárezy. Smažíme na rozpálenom tuku do zlatista. Po vybratí z tuku položíme na chvíľu na papierové utierky a následne ešte teplé v miske pocukrujeme.

Fánky II.

Potrebujeme: 250 g tvarohu, 250 g hladkej múky, 2 vajcia, 60 g masla, štipku soli, 1 KL sódy bikarbóny, práškový cukor, tuk na vyprážanie.

Postup: Preosiatu múku zmiešame s tvarohom. Pridáme rozšľahané vajíčka, maslo, soľ a sódu bikarbónu. Vypracujeme cesto. Ďalej postupujeme ako pri prvom fánkovom recepte.

Paprikový bôčik

Potrebujeme: Prerastaný bôčik, 1 – 2 hlavičky cesnaku, soľ, mletú červenú papriku, paprikovú nátierku (ajvar, harissa, adžika).

paprikový bôčik Postup: Bôčik umyjeme, očistíme a prešpikujeme cesnakom. Dáme variť v jednom kuse do hrnca s vodou. Varíme pomaly kým mäso nie je úplne mäkké. (Cca 2 – 2,5 hodiny.)
Do misky dáme paprikovú nátierku, pridáme dve PL mletej červenej papriky, 1 KL soli a pretlačený cesnak podľa chuti. Z mäsového vývaru prilejeme 2 – 3 PL a dobre premiešame.
Uvarený horúci bôčik vyberieme na tanier a z každej strany ho dôkladne ponatierame paprikovou zmesou. Necháme vychladnúť a neskôr vložíme do chladničky. Paprikový bôčik podávame zásadne chladený s chlebom, cibuľou a čerstvou či sterilizovanou zeleninou.

Tip: Pohár piva zaistí dobré trávenie.

Veselú dobrú chuť! :)

Foto: Ivan Kostitras

Páči sa 9 ľuďom.


2 komentárov k článku Fašiangové recepty

  1. LiZa

    Milá Vierka, ďakujeme za komentár, tešíme sa, že sme Vás inšpirovali. Pripravujeme ďalšie “chlopské”potešenie – pikanté utopence. Želáme príjemné fašiangové obdobie :)

  2. Vierka

    Lákavé receptíky, plánujem sa do toho pustiť, mojim “chlopom” sa najviac pozdáva paprikový bôčik.
    ďakujem za inšpiráciu…
    Veľa ďalších úspechov, Vierka a spol.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*