Chlapské recepty

Ahojte, priatelia. Dnes vám predstavíme šťavnaté chlapské recepty. Do redakcie nám ich poslali členovia hudobnej skupiny Reforma. Ako správni chlapi si nerobia ťažkú hlavu z presných pomerov či gramáže. Všetko ide od oka a možno práve preto sú ich recepty chutné a originálne.

Krkovička so zemiakmi

Potrebujeme: krkovičku, zemiaky, mlieko, maslo, cesnak, soľ, vegetu, korenie, rascu, mletú červenú papriku, tvrdý syr

Postup: Krkovičku narežeme na stredne tenké plátky, jemne vyklepeme, z oboch strán osolíme a opepríme. Očistíme zemiaky a nakrájame ich na osminky, osolíme, posypeme rascou a premiešame. Na pekáč dáme maslo a roztlačený cesnak (3 strúčiky na kilo krkovičky). Cesnak na masle jemne popražíme a odstavíme z ohňa. Na pekáč naukladáme krkovičku, posypeme červenou paprikou, navršime zemiakmi, posypeme jemne vegetou a podlejeme mlikekom. (Štvrť litra mlieka na kilo krkovičky). Zakryjeme alobalom a pečieme 50 minút pri teplote 250 stupňov. Keď je všetko mäkké, vyberieme, necháme chvíľu odstáť a podávame s postrúhaným syrom.

Tip: Alobal má dve strany. Matná strana priťahuje teplo, lesklá strana odráža teplo. Toto jedlo pred pečením prikryjeme lesklou stranou alobalu, aby bola tá matná hore.

Tip 2.: Ak máme elektrickú rúru, pečieme krkovičku so zemiakmi na spodnom ohreve so zapnutým ventilátorom.

Rezance s bryndzou

Potrebujeme: 1 balík širokých rezancov (fettuccine), 2 bryndze, 1 kyslá smotana, 2 PL masla, slanina – nie veľmi prerastaná.

Postup: Cestoviny si uvaríme podľa návodu a zlejeme. Vo veľkej mise si rozrobíme dve bryndze so smotanou tak, aby nevznikli hrčky. Slaninu narežeme na kocky cca 1,5 x 1,5 cm a pražíme na masle na jemnom ohni, aby boli prepečené. Do misy s bryndzou pridáme cestoviny, premiešame, na vrch nalejeme masť so slaninou, ktorá krásne zasyčí a ešte raz premiešame. Šikovný kuchár zvládne toto jedlo za 15 minút.

“4 K”

Potrebujeme: kyslú kapustu, kurča, klobásu, (soľ, korenie, olej)

Postup: Na pekáč rozvrstvíme kyslú kapustu, na ktorú položíme kurča. Kurča okoreníme peprom, vegetou a podlejeme olejom. Namiesto kurčaťa alebo s ním dovedna môžeme piecť aj klobásy. Pečieme v rúre hodinu až hodinu a pol. Podávame so zemiakmi alebo chlebom.

Rýchly pakrikáš

Potrebujeme: zemiaky, cibuľu, klobásu, masť alebo olej, mletú červenú papriku, soľ, korenie

Postup: Na tuku si posmažíme cibuľu do zlatista. Pridáme ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky, podlejeme vodou a varíme, kým sa zemiaky nerozvaria. Ku koncu pridáme klobásu nakrájanú na kolieska a červenú mletú papriku. Povaríme a dochutíme.

Netradične tradičná opekačka

Potrebujeme: chlieb, bryndzu, cibuľu, slaninu, soľ, korenie

Postup: Na krajce chleba nadrobíme bryndzu a posypeme nadrobno nakrájanou cibuľkou. Môžeme osoliť či okoreniť podľa chuti. Chlebíky pokvapkáme slaninou, ktorú opekáme na ražni nad ohňom.

Vychytávky

- chlieb vo vajci s lekvárom

- chlieb vo vajci s tatárskou omáčkou

- vianočka vo vajci

- knedľa vo vajci

- vianočka s maslom, syrom a šunkou

Rýchly dezert

Potrebujeme: horalky, kompótové ovocie, sladká šľahačka, granko

Postup: Do dezertného pohára alebo misky nakrájame na tenké plátky polovicu horalky, zalejeme ju kompótovým ovocím aj so šťavou (mandarínkami, jahodami, broskyňami alebo iným). Na vrch nastriekame sprejovú šľahačku a výdatne posypeme grankom.

Chlapci zo skupiny Reforma na záver priateľsky odkazujú: „Keď vám nechutí, vylížte si panvicu!“ :)

Foto: www.sxc.hu

Páči sa 7 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*