Kathushkine kulinárium na pokračovanie… LXII. diel

Netradičné sladké kysnuté muffiny s tajomnou príchuťou anízu a feniklu. Kombinácia, do ktorej sa neváhala pustiť biokuchárka Hanka Zemanová, od ktorej pochádza tento recept. Dezert, ktorý neváhala spracovať ani naša Kathushka, a tak ponúkla fotografiu koláčikov viac ako lákavú. Čo nám ostáva, už len ochutnať! :)

Kysnuté celozrnné muffiny s anízom a feniklom

Potrebujeme:

500 g špaldovej múky (polovica celozrnnej a polovica hladkej), 30 g droždia, 2 PL sušeného ovseného nápoja, štipku morskej soli, 1 PL anízu, 1 PL feniklu, 3 – 5 PL celých lúpaných mandlí, 150 ml oleja, 10 PL ryžového alebo pšeničného sirupu, cca. 150 ml vlažnej vody.

Postup:

1. Urobíme kvások – v hrnčeku rozmiešame droždie s 3 lyžicami vlažnej vody, 2 lyžicami múky a lyžicou sirupu. Zmes v hrnčeku poprášime múkou a prikryjeme utierkou. Necháme cca. 10 minút na teplom mieste postáť, kým nám nevznikne kvások.

2. Pripravíme múku a zmiešame ju so štipkou soli, sušeným mliekom, koreninami a mandľami.

3. Nakoniec do múky vmiešame hotový kvások, olej, sirup a zvyšok vody, ktorú môžeme podľa potreby pridávať. Všetko dopredu zmiešame a vypracujeme cesto.  Urobíme z neho bochníček , pomúčime ho a necháme 30 minúť v teple kysnúť pod utierkou. Toto cesto kypí rýchlejšie ako cesto s bielym cukrom a malo by zdvojnásobiť svoj objem.

4. Keď je cesto vykysnuté, znovu ho poriadne spracujeme rukami a dáme mu požadovaný tvar. Formujeme z neho guličky a ukladáme ich do muffinovej formy vyloženej košíčkami na muffiny. Necháme znova vykysnúť. Cesto by sa malo opäť zdvojnásobiť, preto necháme odpočívať min. 30 minút alebo viac.

5. Pokiaľ chceme mať bochníčky po dopečení lesklé, po vykysnutí ich potrieme bielkom. Posypeme zmesou anízu feniklu a pečieme približne 20 minút v rúre vyhriatej na 170°C.

Kathushkin tip:

„Majitelia pekárničiek na chlieb si môžu s ich pomocou viditeľne uľahčiť prácu. Stačí, ak do nich vhodíte všetky suroviny, najprv tekuté a potom tuhé a navolíte  program na hnetenie cesta. Potom pokračujte bodom 4.“

Foto: Kathushka

Prečítajte si aj:

Páči sa 5 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*