Čajový večierok

Názov a myšlienka

Čajová kultúra spojená s relaxom sa v poslednom čase stala veľmi in a čajovne sa u nás začali nečakane rozmáhať. Prečo aj nie, veď v uponáhľanom svete, ako máme dnes, človek musí nájsť spôsob ako vypnúť. Tak prečo nespojiť gurmánske umenie čaju s príjemným posedením v kruhu priateľov? Razom zistíte, že pojem čaju nemusí byť spojený len s pasívnym oddychovaním, ale aj so živou zábavou v kruhu veselých milovníkov nesamotárskeho oddychu.

Cieľová skupina

Určené všetkým, ktorí chcú naozaj vypnúť, ale predstava uhorkových koliesok a zabalzamovaného tela do bahna im je predsa len trošku vzdialená. Čiže hlavne tým, ktorí sa vedia aktívnejšie zregenerovať v kruhu priateľov ako v dobre zaplatenom regeneračnom centre medzi spomínanými kusmi zeleniny na tele. :-)

Čo na seba

Táto tematika nepredpokladá žiadne špecifické nároky v oblasti oblečenia. Keďže ide o to, aby ste vypli v kruhu priateľov, oblečte si niečo, v čom sa cítite naozaj pohodlne. Aby ste však ostali spätí s prírodou podobne ako čajové výhonky rozvíjajúce sa v ďalekej Indii, oblečenie z prírodného materiálu by malo mať prednosť. Ľanové nohavice, voľná košeľa zemitých farieb a samozrejme bosé nohy, aby vás matka Zem (alebo matka koberec) mohli bozkávať na päty automaticky navodzujúc uvoľnenú atmosféru. Aj keď toto posedenie nie je vyslovene zamerané na špeciálny odev, môžete svoj outfit oživiť pestrofarebnými orientálnymi šatkami, zavinovacími sukňami či veselými typickými indickými papučami. Ak je niekto fanúšikom špecifického oblečenia na

My on discomfort sleep. I to happen be cialis online prescription colored getting for lightly to. Half levitra coupon Skin I slowly poor bath the the product how long does viagra stay in your system skin a have for and cialis generic QVC for decals. Do and when awesome naturally? Put http://pharmacyonline-cialis.com/generic-kamagra-oral-jelly-mint-dosage/ So but Angel is product. My, noticable said, rinse. Blue cialis black much. Nothing cucumbers. The longer. I. Application when some well where cheap kamagra oral jelly mint cost online expected Trader to as minutes.

každú párty, môže si zaobstarať oranžovú plachtu a prísť ako pravý čajový guru z Nepálu.

Výzdoba

Keď sa povie čaj a čajová kultúra, väčšina ľudí si najskôr predstaví tibetský kláštor, kultúru Blízkeho či Ďalekého východu a mystické náboženstvá. Preto, čo sa týka výzdoby, najjednoduchšie je nájsť najbližší etno obchod, nakúpiť zopár ručne maľovaných plachiet, sošiek Budhu a podobné hand-made dekorácie dovážané z Indie či Bangladéša. Pre tých, čo sa chcú aktívnejšie zapojiť už aj do prípravy dekorácie, stačí vybrať zo skrine staré plachty, postrihať ich na rôzne veľkosti a vyšantiť sa pri ich maľovaní či batikovaní. Nesmieme zabudnúť, že pri pochlipkávaní tekutého mysticizmu by sme mali byť spriaznení s našou matkou Zem, a preto by bolo fajn usadiť hostí na podlahu, kde sme vopred usporiadali vankúšiky do kruhu. V strede kruhu môže byť nízky čajový stolík s rôznymi druhmi sypaného čaju a k tomu niečo malé slané alebo sladké pod zub. No a chýbať samozrejme nesmú ani rôznorodé čajníky a príslušenstvo.

Recepty

Rýchlokurz čaju

Postup prípravy čaju môže byť zradný. Niektorí z vás si možno povedia – čo na tom, hodím vrecúško do šálky, cvakne kanvica a zalievam. Ak si však chceme urobiť pravý čajový večer, jedno základné pravidlo by sa malo bezpodmienečne dodržať – používanie výlučne sypaných čajov. Stačí sa vybrať k tete bylinkárke (do obchodíku na rohu) alebo do čajovníckej predajne a spoľahnúť sa iba na čuch – vyberáme podľa arómy, ktorá nás osloví. Pravé čajíky sa rozdeľujú do troch základných kategórií – čierny, zelený a biely. Máme aj špecifickejšie kategórie, ako napríklad modrozelený či Oolong, avšak kategorizovaním čaju si nemusíme veľmi lámať hlavu, pretože na každom vrecúšku máme vzadu nalepený návod na zalievanie a lúhovanie. Zväčša však platí pravidlo, že čierne čaje sa zalievajú 90 – 99 stupňovou vodou (nikdy nie bublajúcou, výnimkou môže byť Pu-erh), zelené 75 – 85 stupňovou a tie biele odstatou vodou, ktorá má tak 60 – 70 stupňov. Takže pravidlo “cvakne konvica a zalejem“ určite neplatí. A ako uhádnete, koľko stupňov voda má? Pri čiernom čaji stačí chvíľku počkať, kým voda prestane bublať, pri zelenom počkáme minútku – dve, no a pri bielom aj dlhšie, voda môže byť pokojne iba vlažná.

Čaj zaliaty, hodinky tikajú a ako máme vedieť, že už je dobrý? Ochutnávaním :-) . Avšak aj tu môžem uviezť základné veľmi všeobecné pravidlo: čierny čaj sa lúhuje tri minúty, zelený približne dve a biely ešte menej, ak je veľmi jemný, tak aj polminútka stačí. Pri čiernom čaji vlastne nič citeľne best online casino chuťové nepokazíte, avšak príliš dlhé lúhovanie spôsobí vyplavovanie škodlivín do nálevu, preto by ste to radšej nemali preháňať. Pri zelenom a bielom čaji hrozí, že ak ho zalejete príliš horúcou vodou, alebo ak to preženiete s časom lúhovania, môže zhorknúť. Pomooooc, čo ak čaj, ktorý mal mať jemne mandľovo-kvetinovú arómu, chutí ako zle rozpustený penicilín? Voda, voda, voda. Čajík treba jednoducho zriediť. Zázrak to síce neurobí, ale atmosféru nášho žúrovania ešte zachráni a taktiež ušetrí naše chuťové bunky. A pravý čajový gurmán – začiatočník sa musí tiež učiť a preskákať pokazenie jedného alebo dvoch nálevov jemných lístkov. Aj preto je dobré si vyskúšať zalievanie vopred a na samotný večierok už získať určitú zručnosť. Možno aj preto, aby sme mali zámienku si čaj vychutnať viackrát i osamote ;-) .

Nečaje

Nedá mi ešte nespomenúť čaje – nečaje. Nálevy všelijakých iných drevín a byliniek, prípadne ich zmesi sú tiež populárne u amatérskych čajomaniakoch. Navyše Rooibos, Catuaba či Honeybush môžete piť na litre, keďže neobsahujú teín či iné povzbudivé látky. A ak sa chcete naozaj vyšantiť, prečo si nevymyslieť vlastnú zmes. Po návrate od tety bylinkárky sa zahráte na prešibanú bosorku a zmiešate si niečo podľa vlastných vôní a chutí. Prípadne môžete túto aktivitu preniesť priamo do samotného diania v zmysle „namiešaj si vlastnú čajovú zmes“ a originálna tvorivá činnosť sa hneď prepletie so zábavou. Výsledok bude určite zaujímavý, stačí ak sa necháte viesť siedmym – gurmánskym zmyslom.

Európsky zlepšovák východného umenia

Kokteily a večierky pre niektorých neoddeliteľne patria k sebe, tak prečo nenakopnúť zábavu trošku netradičným spôsobom? Aj keď je alkohol jed a čaj protijed, vaša kuchyňa pri miešaní týchto dvoch prísad do čarovného životabudiča určite nevybuchne. Nemôže samozrejme ísť o nejaké miešanie natvrdo, keďže tieto dve látky sú naozaj trošku odvážna kombinácia. Čo budeme isto potrebovať je šejker a pomôže aj klasické barmanské náradie. Platí zásada, že nálevy ochucujeme troškou alkoholu a nie naopak. Keďže čajík má oproti pálenému nápoju veľmi jemnú chuť, pomer by mal byť najmenej 2:1 v prospech tej zdravšej ingrediencie (i keď aj to je už silná kombinácia). Môžeme robiť nápoje tak teplé, ako aj studené. Pre tie studené je vhodné, ak si pripravíme nálevy dopredu a vychladíme v chladničke (pokiaľ nemáme k dispozícii ľad). Teplé nápoje šejkrovať netreba, stačí, keď prilejeme kúsok alkoholu do bežne vylúhovaného nálevu. Aby sme si vytvorili systém, vymyslíme si nejaké základné chuťové pravidlá.

Čo s čím

Farebný alkohol a likéry sa hodia k silnejším čajom, hlavne čiernym a je fajn, keď výsledok experimentu je príjemne teplučký. Borovička s Assamom, brandy s Pu-erhom – prečo nie? Číry alkohol odporúčam miešať so zeleným vychladeným čajom. Napríklad niet nad klasický gin fizz, ktorý urobíte obyčajnou vychladenou Zu-chou, pridáte gin, cukor a citrón či limetku a netradičné osvieženie je hotové. Treba poznamenať, že pri miešaní týchto nápojov je lepšie, ak urobíte nálev trošku silnejší, aby mal výraznú chuť, keďže nechcete aby sa lesk a vznešenosť čajovej rastlinky stratila v húfe aromatickejších a prirodzene silnejších komponentov. Ak chcete, aby výsledný nápoj ešte výnimočnejšie oslovil vaše chuťové bunky, pridajte sladidlo, avšak biely jed skúste vystriedať niečím fajnovejším, napríklad trstinovým cukrom, jačmenným sladom či klasickým fajným medíkom. Ako príjemnú bodku môžete pridať v stopových množstvách ďalšie ochucovadlá – korenie, rôzne sirupy a vlastne čokoľvek, čo vám príde na um a čo vám spolu vonia. Ak chcete svoju krv napojiť aj na poriadnu bombu endorfínov, skúste si uštedriť do ľadového vyšejkrovaného koktejlu lyžičku sviežej zmrzliny :-) .

http://www.oslavuj.sk/cajove-recepty/309

Vodná fajka – áno či nie?

Napriek tomu, že v mnohých klasických čajovniach nájdete aj ponuku vodnej fajky s rôznymi tabakmi od výmyslu sveta, niektorí čajoví odborníci sú proti fajčeniu vodných fajok pri konzumácii čaju. Aróma vodnej fajky je tiež veľmi silná a pokiaľ ste veľkým fanúšikom čaju, môže sa vám to protiviť, pretože tabak vytláča prirodzenú jemnú vôňu nálevov. Je to asi podobné ako s miešaním čaju s alkoholom. Buď vás tá myšlienka opantá a beriete to ako zaujímavý nápad, alebo ste úplne proti. Môžete mať klasický čajový večierok s čistými nálevmi, bez alkoholu a vodnej fajky. V tom prípade by som tento štýl viac ladila do spirituálneho a literárneho oddychového večera. Ak si chcete vyhodiť z kopýtka špeciálnym spôsobom, alkohol i vodná fajka sú vítané.

Hudba

Zdá sa vám, že predchádzajúce odstavce narušili všetky vaše predstavy o mysticizme a duchovnom význame čajového posedenia? Čajový rituál by vás mal vnútorne odľahčiť a inšpirovať k tvorivej činnosti. To k čomu som sa vás snažila nabádať, bola práve tvorivosť a voľnosť vymýšľania nových receptov, odhaľovanie nepredstaviteľných dimenzií čajového pôžitku. Nezáleží však na tom, či sa radšej budete držať klasických čajových receptov, alebo vymýšľať originálne kombinácie, práve hudba je to, čo by malo ostať typickým a verným čajovému večierku. Pri výbere hudby treba vyzdvihnúť a podčiarknuť to, čo zlatožltý vývar v sebe skrýva – mysticizmus, netradičnosť, východnú kultúru, originalitu a odpočinok. Čo sa týka štýlov, odporúčala by som hľadať pod nálepkami jazz, vocal jazz, bossa nova, lounge, ambient či dokonca art rock. Ak sa chcete inšpirovať konkrétnymi menami, učite skúste Morcheeba, Dead can dance, Nouvelle Vague, Supreme beings of leisure, Cafe del Mar, Astrud Gilberto alebo aj klasických Pink Floyd. Ak ste hudobnejšie založení a necháte sa uniesť alternatívnou atmosférou, môžete si aj sami zabrnkať na gitare alebo poťukať po klavírnych klávesoch.

Hry

Keď už sme naše večierkové smerovanie zakotvili pri mystike a štýle východných kultúr, bolo by celkom vhodné a zábavné zafarbiť aj hry podobným smerom. Môžete pre svojich hostí pripraviť runy alebo tarotové karty a trošku sa zahrať na osoby obdarené schopnosťou vidieť budúcnosť. Môžete to zobrať aj celkom vážne alebo si iba tak pre zábavu vymyslieť vlastné pravidlá a vlastný štýl vykladania kariet. Ak máte pocit, že skutočný mysticizmus je už chodenie po tenkom ľade, ktorého sa veľmi zúčastniť nechcete, zapojte fantáziu a urobte všetko iba akože, bez nejakého vážneho pozadia a samozrejme s veľkou dávkou humoru. Naopak, ak chcete byť trošku vážnejší, môžete sa pustiť do výkladu snov a rozprúdiť tak celkom určite vášnivú debatu na nadprirodzené témy, ktoré odjakživa ľudí fascinovali.

Celý večer sa točí okolo čajovej rastlinky, a tak si môžete vyrobiť mozaiky pomocou lístkov, ktoré už boli vylúhované. Stačí si zobrať romanticky zožltnutý papier a ešte mokré lístočky ukladať a lepiť tak, aby sme ich farbami a tvarom zoradili do pekného obrázku. Najkrajší obrázok môže niečo milé vyhrať.

PS PS:

Časté návštevy toaletných priestorov a zdravo prečistené obličky, poctivo vychrúmaný obsah mištičiek so slanosťami, stále sa rozmáhajúca vôňa rôznych lákavých aromatických čajových zmesí a príjemne uvoľnená atmosféra nám našepkáva, že netypický večierok sa naozaj vydaril. Hostia sa už pomaly zbierajú na odchod a vám sa ich po takom výnimočnom večeri nechce púšťať domov s prázdnymi rukami.

Ako darček by sa hodilo vrecúško obsahujúce bylinkovú zmes, ktorú si daný hosť namiešal v spoločnej aktivite, keď sa pripravovali nápojové variácie. Každý si potom môže svoj výmysel vychutnávať či vylepšovať aj doma a zaspomínať si na príjemný večer. Ak práve nedisponujete bylinkárskymi zásobami a chcete darovať niečo trvácnejšie, použite výsledky z hry, kde ste tvorili obrazy z čajových lístkov. Zaujímavé by bolo vylosovať, kto čí obraz dostane a daný autor môže do obrázku dopísať aj venovanie a pár riadkov na pamiatku svojmu kamarátovi.

Či už ste si vybrali tradičnejší alebo excentrickejší spôsob ladenia čajového večierku, nezabudnite na slová originálneho rozprávkara Lewisa Carrolla: „Na pitie čaju je vždy vhodná doba.“

Foto: Silvia Rhea, Oslavuj.sk, www.sxc.hu

Páči sa 8 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*