Čajové recepty

Púštna duna

Suroviny: 4 diely čínskeho zeleného čaju Zu-cha, 1 diel maróckej mäty, cukor

Postup: Zmes výnimočne zalievame vriacou vodou. Aj napriek tomu, že je to zelený čaj, v kombinácii s mätou to nie je tradičný čaj. Lúhujeme približne tri – štyri minúty. Dosladíme podľa chuti, tradične tento čaj býva sladký ako med. Nálev môžeme zalievať aj viackrát, ak zakaždým pridáme štipku čajových lístkov a mäty, aby nálev nestrácal silu.

Čaj,

čaj, čaj

Suroviny: čierny čaj Assam, mlieko, škorica, cukor

Postup: Čierny čaj vylúhujeme podľa návodu. Nálev robíme z 2 dielov čaju a 1 dielu zohriateho mlieka. Čaj môžeme aj lúhovať v horúcom mlieku. Dosladíme podľa chuti a hojne posypeme škoricou.

Ajurvédsky čaj Yogi

Suroviny: ajurvédska zmes Yogi, čierny čaj Assam, med, mlieko

Postup: Ajurvédsku zmes Yogi zoženieme v každom ajurvédskom obchode či u bylinkára. Pre informáciu, zmes obsahuje ďumbier, fenikel, škoricu, aníz, koriander a sladké drievko. Táto zmes by sa mala variť vo vode dlhšie, ideálne 40 minút, minimálne však 20. Závisí to aj od kvality zmesi. Množstvo môžeme dať rôzne a nálev riedime s nálevom čierneho čaju približne v pomere 1:2. Zmes je hotová, keď je príjemne korenistá a trošku štipľavá. V obchodoch je možné dostať aj veľmi kvalitnú zmes v podobe prášku, ktorú stačí len krátko variť a má znamenitú chuť. Z Assamu pripravíme klasický nálev a oba nálevy zlejeme spolu do čajníka, do ktorého sme už pripravili približne deci zohriateho mlieka. Nakoniec osladíme približne troma lyžičkami medu. Naozaj znamenitá chuť.

Inšpiráciu pre vlastné čajové zmesi nájdete napríklad na www.sannytea.sk

ČAJOVÉ RECEPTY S ALKOHOLOM

Zimné zahriatie

Suroviny: silný nálev čierneho čaju Assam, červené víno, cukor, klinčeky, citrónová kôra, škorica

Postup: Čaj, klinčeky, citrónovú kôru a škoricu zalejeme 95 stupňovou vodou a necháme spolu lúhovať 3 minúty. Nálev zlejeme s červeným vínom v best online casino pomere 1:1 a chvíľku spolu povaríme, ale neprivedieme do bodu varu. Osladíme podľa chuti. Podávame teplé.

Kubánska ozvena

Suroviny: zelený čaj Zu-cha, biely rum, marócka mäta, trstinový cukor

Postup: Čaj a mätu pripravíme ako na Púštnu dunu. Do nálevu pridáme biely rum v pomere 2:1 a cukor podľa chuti. Podávame vychladené.

Čajový grog

Suroviny: čierny čaj Assam, koňak, rum, klinčeky, med, štipka muškátového orieška

Postup: Čaj vylúhujeme spolu s ostatnými prísadami okrem alkoholu, med pridávame po vylúhovaní. Nálev zmiešame spolu s koňakom a rumom v pomere 3:1:1. Podávame horúce.

Zelený Gin Fizz

Suroviny: zelený čaj Zu-cha, gin, citrón alebo limetku, cukor, štipku soli

Postup: Zelený čaj vylúhujeme podľa návodu a dáme vychladiť. Do šejkru nalejeme nálev a gin v pomere 2:1. Pridáme dve lyžice cukru, dve kolieska citrónu a štipku soli. Dobre rozšejkrujeme.

Irish Tea

Suroviny: čierny čaj Assam, whisky, sladká smotana alebo mlieko, cukor

Postup: Čierny čaj vylúhujeme podľa návodu. Zmiešame s whisky a smotanou v pomere 3:2:1 a pridáme cukor podľa chuti.

Vínna princezná

Suroviny: čaj – nečaj Honeybush, biele víno, vanilkový cukor

Postup: Z čaju Honeybush urobíme silnejší nálev a zmiešame s bielym vínom v pomere 2:1 a ešte trošku spolu povaríme. Vanilkový cukor pridáme podľa chuti.

Veselá bomba

Suroviny: silne vylúhovaný zelený čaj, vodka, slivkový džús, vanilková zmrzlina

Postup: Čaj s vodkou a džúsom zmiešame v pomere 3:1:1 v šejkri. Pridáme kopček vanilkovej zmrzliny.

Tipy na pochutiny

Pri čajovom večierku určite nesmú chýbať pochutiny. Keďže čaj je unikátna bylinka v tom zmysle, že nám pomáha chudnúť, pretože znižuje chuť do jedla (najmä Pu-erh je týmto známy), nijakú veľkú večeru chystať nemusíme. Nejaké malé chrumkavé slanosti či sladkosti by sme však určite postrádali. Obzvlášť keď máme do programu zaradenú aj vodnú fajku, pretože tá naopak mierne navodzuje pocit prázdneho žalúdka. Preto by v mištičkách popri čajových nálevoch rozhodne nemali chýbať slané chrumkavé kukuričky, praclíky, ochutené sucháriky či rôzne semienka – tekvicové či slnečnicové. Zo sladkostí sa veľkej obľube tešia rôzne druhy sušeného ovocia, ale nesmieme zabudnúť ani na klasiku – čajové pečivo.

Platí jedno veľmi jednoduché základné pravidlo kombinovania: ku klasickým nedochucovaným nálevom môžeme ponúknuť niečo sladké a naopak, ku sladeným nálevom sa viac hodia slané pochutiny. Chute tak ostanú vyvážené. Čipsy a máčané džemové piškóty by som z tejto párty vynechala, aby sme sa neodklonili od základnej očistnej myšlienky.

Návšteva si podľa vlastnej chuti aj tak bude mať z čoho vyberať :-) .

Lusin tip: chutné, zdravé až magické čajíky nájdete v tomto internetovom obchode.

Špeciálne dávam do pozornosti čokoládky

Foto: Silvia Rhea, Oslavuj.sk

Páči sa 3 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*