Bontón – lekcia šiesta: Stolovanie

Nech už je druh oslavy, na ktorú pripravujeme pohostenie akýkoľvek, je dôležité prestrieť stôl ešte pred príchodom hostí. Pre pozvaných je príjemné, keď vidia, že sú očakávaní. Stolovanie pri slávnostných príležitostiach je iné ako pri každodennom náhlení, preto je samozrejmé, že si na ňom dávame záležať.

Obrus a obrúsky

V prvom rade rozprestrieme čistý vyžehlený obrus. Ak chceme uchrániť povrch stola pred prípadnými nehodami, dáme pod obrus igelit. Použitý servis a obrúsky by mali s obrusom farebne ladiť. Obrúsky nie sú len dekoračným doplnkom. Kedykoľvek sa chceme medzi jedlom napiť, najprv si utrieme pery do servítky. Pozor, nikdy do týchto obrúskov nesmrkáme! :)

Taniere

Taniere uložíme jeden centimeter od okraja stola. Na spodku je plytký, na ňom hlboký alebo menší dezertný tanier na predjedlo.

Príbor

Nôž je napravo od taniera, ostrím otočený k tanieru. Vedľa neho napravo je lyžica na polievku. Vidlička je položená naľavo od taniera na servítke. Malá dezertná lyžička alebo vidlička je uložená hore nad tanierom. Už príbory okolo taniera naznačujú, aké menu nás čaká. Ležia v poradí, v akom sa budú používať, to znamená, že vždy začíname príborom najvzdialenejším od taniera. Prípadne sa stačí pozerať na domácu pani a konať ako ona. :) Ak počas jedla musíme príbor položiť, preložíme ho na tanieri krížom cez seba. Po dojedení odložíme príbor rovnobežne na tanier vpravo.

Poháre

Poháre musia priam žiariť. Ukladáme ich sprava doľava nad tanier v poradí, v akom sa nápoje budú podávať. Začíname pohárikom na aperitív a pokračujeme pohármi na víno. Nevyhnutný je pohár na vodu, ktorý je najväčší a položíme ho napravo od najmenšieho.

Pečivo

Chlieb alebo pečivo podávame na malom tanieriku naľavo alebo hore od taniera, prípadne v košíku. Z pečiva si ulamujeme, nehryzieme doň.

Soľ a korenie

Na stole nesmie chýbať soľ a korenie, prípadne špáradlá.

Obsluha

Okrem obsluhujúcej osoby nik od stola počas jedla nevstáva a neodchádza. Náležite sa ospravedlní, ak je to skutočne nevyhnutné.

Výzdoba

Stôl nezabúdame prizdobiť sviecami a kvetmi. Dávame pozor na veľké kytice, cez ktoré by sa hostia navzájom nevideli. Aby všetko vyzeralo veľkolepo, umiestnime na každý tanier menovku, prípadne menu, ktoré sa bude podávať.

Zasadací poriadok

Ak je to možné, pozývame rovnaký počet mužov a žien, aby sme ich mohli striedavo usadiť. Pán a pani domu sedia oproti sebe. Čestné miestavpravo a potom vľavo od pána i panej domu. Napríklad ho ponúkneme osobe, ktorú pozývame prvýkrát alebo najstaršej osobe.

Ďalšie pravidlo, ktoré treba mať na zreteli pri usádzaní hostí, je striedanie mužov a žien. Bontón žiada oddeliť manžela od manželky, okrem mladomanželov, tí môžu sedieť vedľa seba. :)

Na záver

Všetko máme pripravené, domáca pani hosti vyzvala, aby sa usadili k stolu. Ale pozor, nik si nesadne skôr, kým tak neurobí pani domu. Muži prisunú svojej susedke stoličku. Prirodzene, nehojdáme sa na nej, ani lakte nekladieme na stôl. Konzumovať začíname, až keď domáca pani vyšle signál tým, že začne jesť ona sama.

Budúca lekcia bontónu prinesie svetlo do problematiky ako podávať nápoje.

Zdroj: Bontón pre každého – Minimum slušného správania, Mladé letá,
Spoločenské správanie dnes, Pacoutová, N.

Foto: www.sxc.hu

Páči sa 6 ľuďom.


2 komentárov k článku Bontón – lekcia šiesta: Stolovanie

  1. Už mám dosť svojich rokov, ale musím povedať pravdu, že ten zasadací poriadok sa nikdy nedodržal. Manželov sme nerozdeľovali, samozrejme, oni sa po nejakých drinkoch rozdelili sami.Keď bola uvoľnenejšia atmosféra, každý si našiel tú svoju partiu.Čo sa týka úcta k starším ľudom, to bolo presne podľa bontónu.. Ináč to ostané? “Myslím stolovanie” to nemalo podľa mňa chybu.Snažila som sa to spraviť čo najlepšie a aj podľa svojej fantázie.Človek sa učí celý život, takže určite si z tohoto Vášho príspevku niečo uložím do môjho “ženského mozočku”. S pozdravom, pekný deň a príjemný víkend.

    • liza

      Pani Boženka, ďakujem za Váš komentár, myslím, že takto to prebieha na väčšine osláv, ale keby niečo, tak vieme ako nato :) pekný víkend aj Vám.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*