Bontón – lekcia ôsma: Prípitok

Ôsma lekcia Bontónu sa na prvý pohľad týka výlučne alkoholu. Hovoríme totiž o prípitku, aperitíve a digestíve. Tieto pojmy sa s oslavami úzko spájajú, ale nikde nie je napísané, že taký prípitok nemôže byť aj nealkoholický.

Na zdravie! :)

Aperitív

Slušnosť káže hosťom ponúknuť aperitív skôr ako prejdeme k stolu, asi pol hodiny pred jedlom. K aperitívom patria vodka, gin, borovička a ovocné destiláty, vermuty, sekty, horké likéry, ale aj nesladené zeleninové a ovocné šťavy.

Sekt

Čoraz častejšie sa ako aperitív ponúka sekt, čo je to dobrý zvyk, lebo ľudia s ešte nepohnutými chuťovými pohárikmi si ho lepšie vychutnajú. Samozrejme, musí byť chladené.
V elegantnej spoločnosti sa šumivé víno otvára nenápadne.

Otváranie

Fľašu pevne držíme pod 45 stupňovým uhlom, jemne otáčame zátkou, kým sama nevyjde von. Podľa iných otáčame celou fľašou a zátku držíme pevne v ruke, aby nestrelila do vzduchu. Vyskúšajte si, ktorý spôsob vám viac vyhovuje. Vždy však máme pripravený pohár, aby sme zabránili prípadnej nehode.

Bublinky

Ak vám ešte ostane šumivé víno, vložte do hrdla fľaše malú kovovú či striebornú lyžičku. Bublinky vydržia aj niekoľko hodín.

Prípitok

Nielen pri sekte je vhodné predniesť prípitok. Hostiteľ, čestný hosť alebo ten, ktorý pripíja, pozdvihne svoj pohár, a ostatní ho nasledujú. Prípitok je spojený s oslavou niečoho konkrétneho, k čomu by sa v krátkosti mal vyjadriť rečník, ktorý čašu pozdvihuje. Vstáva sa len pri slávnostných prípitkoch. Štrngnú si iba najbližší prísediaci, v cudzine sa neštrngá vôbec.

Digestív

Alkohol sa zvykne podávať aj po jedle, pretože má pomôcť tráveniu. Či je to pálenka, horký likér alebo ťažšie víno, pomaly sa z neho upíja.

Nabudúce sa dozviete pravidlá etikety, ktoré sa spájajú s podávaním kávy.

Zdroj: Bontón pre každého – Minimum slušného správania, Mladé letá,
Spoločenské správanie dnes, Pacoutová, N.

Foto: Sxc.hu

Páči sa 5 ľuďom.


3 komentárov k článku Bontón – lekcia ôsma: Prípitok

  1. Pribelszka Renáta

    Možno nie každý to má rád,ale ako aperitív je výborná paradajková šťava,respektíve stopercentná paradajková šťava riedená buď minerálkou,alebo ľadovo studenou vodou,výborné.

  2. Bublinka

    :) Ahojte, ja ešte dám typ ako aperitív grepovú šťavu, nakoľko pomáha rozhýbať tráviaci trakt a tak vám ľahšie strávy:)

    Pekný deň všetkým:)

    • liza

      Bublinka a Renátka , ďakujem za výborné a zdravé tipy na nápoje vhodné ako aperitív či digestív :) , ale s kockou ľadu aj ako málo kalorické osvieženie v letných horúčavách, teším sa na vaše ďalšie nápady :)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*