Bontón – lekcia desiata: Za slávnostným stolom

V posledných lekciách z bontónu sme riešili usporiadanie všetkého možného na slávnostnom stole.
Od vidličiek, cez správny druh pohárov až po servírovanie kávy podľa etikety. No dnes si dopovieme, čo robiť s našimi lakťami, malíčkami či rozliatym vínom. 14 rád napovie, ako sa vyhnúť spoločenským trapasom. Respektíve načrtne, ako ich treba riešiť, ak už nastanú. Pekne si sadnite, ruky založte za chrbát ako v škole, ide sa vychovávať! :)

1. Pri slávnostnom stole sedíme rovno, nehrbíme sa, ani neopierame lakťami. Tie máme pri tele aj počas jedla – to aby sme neohrozovali susedov.

2. Stola sa dotýkame iba zápästiami.

3. Na stoličke sa nehojdáme.

4. Malíčky nevystrkujeme! :D

5. Ak už musíme použiť špáradlo, tak veľmi decentne, skrytí
za obrúskom a najlepšie mimo stola.

6. Textilný obrúsok je zvyčajne zložený do trojuholníka a položený na tanieri (počas obeda) alebo do štvorca na vidličkách (počas večere). Prestrieme si ho na kolená, nestrkáme za golier.

7. Podľa potreby ho použijeme na decentné osušenie úst,
po jedle ho zložíme a položíme napravo od taniera.

8. Papierový obrúsok používame podobne, neprestierame ho však na kolená. Môžeme ním držať ovocie, mušle a podobne.
Po jedle ho pokrčíme a necháme na tanieri.

9. Ak nám prinesú v košíku parfumovaný obrúsok, pretrieme si ním ruky a vrátime ho späť. Nesmrkáme doň!

10. Korenie, paprika, ocot či kečup musia byť na dosah. Ak soľnička nie je krytá, mala by mať malú lyžičku. Prípadne sa dá použiť aj čistý, ešte nepoužitý, nôž.

11. Ak nám v reštaurácii spadne na dlážku príbor, zodvihne ho obsluhujúci personál a prinesie nový.

12. Ak aj pri najvyššej opatrnosti zašpiníme obrus alebo oblečenie spolusediaceho, ospravedlníme sa, ale nepodnikáme žiadne ďalšie „záchranné“ kroky.

13. „Postihnutí“ spoločenskou nehodou by mali zachovať chladnú hlavu a nedať najavo hnev.

14. „Nešikovní“ môžu dodatočne poslať kyticu s ospravedlnením.

Zdroj: Bontón pre každého – Minimum slušného správania, Mladé letá
Foto: Sxc.hu

Prečítajte si aj:

Páči sa 4 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*