Antické recepty

Nápoje:

Vína všetkých farieb, vôní a chutí

Nealkoholické hroznové nápoje a limonády

Jedlo:

Na dekoratívne tácne naservírujeme svetlé i tmavé hrozno, čierne i zelené olivy, tie môžu byť plnené na niekoľko spôsobov a rôzne druhy syra (hermelín, eidam, ementál, brie, niva… ). Domáci chlebík nakrájame a uložíme do košíkov.

Bylinkový chlieb

Suroviny na dva bochníčky: 500 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 2 vrecká sušeného droždia, 1 polievková lyžica cukru, 1 polievková lyžica soli, 2 polievkové lyžice octu, 500 g nízkotučného tvarohu, 1 viazanička petržlenovej vňate, 100 g sušených paradajok v oleji, 150 ml teplej vody

Postup: Olej z paradajok zlejeme do pohára a necháme odkvapkať, (olej si necháme). Zmiešame obe múky, primiešame droždie, cukor a soľ. Pridáme dve lyžice oleja z paradajok, ocot, tvaroh a 150 ml teplej vody. Spracujeme na hladké pružné cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť 30 minút na teplom mieste. Paradajky nasekáme, umytú a osušenú petržlenovú vňať tiež a oboje primiešame do cesta. Cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenej doske vytvarujeme dva bochníky. Presunieme ich na papierom vystlaný plech, prikryjeme a necháme ešte 10 minút kysnúť. Vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečieme 30 – 40 minút. Po vybratí z rúry prikryjeme vlhkou utierkou a necháme vychladnúť.


Cézarov šalát

(4 porcie)

Suroviny: 200 g jemnej zelenej fazuľky, 1 hlávka kučeravého zeleného šalátu, 1 malá hlávka čakanky (dá sa nahradiť ľadovým šalátom, lollom rossom alebo rukolou), 4 stopky vňaťového zeleru, 400 g upečených kuracích pŕs bez kože, 1 konzerva sardeliek, 1 strúčik cesnaku, 1 bageta pokrájaná na 12 krúžkov

Dressing: 1 lyžica dijonskej horčice, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice vínneho octu, 2 lyžice bieleho jogurtu, pol lyžičky práškového cukru, pol lyžice worcesterskej omáčky, mleté čierne korenie, soľ, 1 natvrdo uvarené vajce, 30 g strúhaného parmezánu

Postup: Zelenú fazuľku uvaríme a necháme odkvapkať. Vychladnutú prekrojíme na polovicu a dáme do veľkej šalátovej misy. Umytý šalát potrháme na menšie kusy, čakanku nahrubo nakrájame, zeler a kuracie prsia pokrájame na menšie kúsky. Všetko pridáme do misy, dobre premiešame a odložíme do chladničky. Sardelky preložíme do misky a pridáme k ním 1 lyžicu oleja, v ktorom boli naložené. Cesnak roztlačíme a pridáme k sardelkám. Zmes vidličkou roztlačíme na pastu, ktorou potrieme plátky bagety, rozložíme ich na plech a v horúcej trúbe upečieme. Upečené vychladnuté bagety polámeme na malé kúsky – krutóny.

Dressing – horčicu vymiešame s olivovým olejom, vínnym octom, jogurtom, cukrom, worcesterskou omáčkou, mletým čiernym korením a so soľou. Vajce pokrájame nadrobno a vmiešame do dressingu. Polovicu nalejeme na vychladený šalát a premiešame. Pridáme krutóny, premiešame a pridáme zvyšný dressing. Ozdobíme ho bylinkami parmezánu a hneď podávame.

Chutnou a vítanou šalátovou alternatívou je dobre známy Stredomorský šalát, ktorý pozostáva z olív, paprík, paradajok, uhoriek, šalotky a syru feta. Suroviny nakrájame a v mise premiešame. Namiesto zálievky pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Podľa chuti môžeme (a nemusíme) dokoreniť soľou, cukrom, sušeným kôprom a mletým čiernym korením.

Foto: Oslavuj.sk, www.sxc.hu

Páči sa 3 ľuďom.


Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude publikovaná. Povinné údaje sú označené: *

*